4 koldan yabancı akını

Düzenleyen:
4 koldan yabancı akını

Ekonomi Haberleri

Türkiye’nin tekrar kuvvetli bir büyüme patikasına girmesi, yabancının da dikkatini çekiyor. Dünyanın dört bir yanından hem kurumsal hem bireysel yabancı yatırımcılar Türk varlıklarına akın ediyor.

Türkiye, 2016’da gerçekleşen hain darbe girişiminin ardından hızla toparlanmaya devam ediyor. Özellikle referandum sonrası siyasi sürecin daha sakin seyretmesi, yabancı yatırımcı algısının da pozitife dönmesinde etkili oldu. Türk lirasına itibar kazandırmak üzere Merkez Bankasının aldığı tedbirler ve kararlı duruş, piyasaları canlandırmak için ise hükûmet tarafından sağlanan ultra teşvikler sokağı rahatlattı. Üreticiye sunulan vergi ötelemeleri, borç yapılandırmaları ve açılan kredi muslukları, sanayinin çarkalarını hızlandırdı. Beraberinde 1 milyonu aşan ilave istihdam oluştu. Böylece tüketici güveni yükseldi, ertelenen harcamalar yapılmaya başlandı, ekonomi yeniden rayına oturdu. 
ikinci yarı daha iyi olacak
Finans piyasalarında ise borsa, rekor üzerine rekor kırdı, dolar da yılbaşından bu yana düşüşünü sürdürüyor. Bütün bu gelişmeler, yabancı yatırımcıların yeniden Türkiye’ye dönmesini sağlıyor. Hem doğrudan yatırımlarda hem de portföy yatırımlarında, 2017’nin ilk yarısında hissedilir girişler yaşanıyor. Önümüzdeki süreçte de kuvvetli istikrarın devamı ile yabancı ilgisinin artarak devam etmesi bekleniyor. Özellikle 180 günlük eylem planı, yılın ikinci yarısında Türkiye’nin yükselmesinde daha da etkili olacak.

Mobius’tan Mavi Jeans’e yatırım

Yabancı girişinin en fazla hissedildiği alanlardan birisi, borsa... Özellikle yurt dışı alımların etkisiyle borsa endeksi 100 bin puana dayandı. Bu arada Türkiye’de halka arzlar da yeniden başladı. 8-9 Haziran’da Mavi Jeans’in halka arzı tamamlandı. 27,3 milyon hisse satılırken, birim fiyat 43 TL olarak belirlendi. Toplam dağıtılan paylar arasında yurt dışındaki kurumsal yatırımcıların payı, yüzde 73,9 olarak gerçekleşti. Tam 51 yabancı kurumsal yatırımcı, Mavi Jeans hissesine girdi. Alıcılar arasında Singapur devlet yatırım fonu Temasek, ünlü yatırımcı Mark Mobius’un yönettiği Templeton ve Abu Dhabi Yatırım Kurumu Adia da bulunuyor. Sadece Temasek ve Templeton, halka arzda yüzde 10,11’lik hisse satın aldı. Yatırımcılara yüzde 30 temettü sözü veren Mavi Jeans’in hisseleri, 15 Haziran’da işlem görmeye başlayacak.

 

Japon kadınlar tahvile koşuyor

Türk tahvillerine de yabancı girişi hızla artıyor. Bu yılın ilk 5 ayında yabancıların toplam tahvil alışı 3,5 milyar doları aştı. Bu arada Japon ev kadınları da yeniden Türk tahvillerine yöneldi. Bu yılki alımları 520 milyon dolara yaklaştı ve 2016 toplamını geride bıraktı. Japonya Merkez Bankası’nın negatif politika faizi uygulaması ve Türkiye’de faizlerin yüzde 12 civarında seyretmesi, “yen cinsinden borçlanıp TL almayı” Japon ev kadınlarının favorisi haline getiriyor. Küresel krizden sonra Türk tahvillerine ilgi duymaya başlayan Japon ev kadınları, “Uridashi” olarak tanımlanan bu ürüne 2012’de 3,7 milyar dolarlık yatırım yapmıştı.

MNG Kargo’nun yeni sahibi Dubaililer 

Türkiye’ye reel yatırımlar devam ediyor. Sektörün önde gelen şirketlerinden MNG Kargo’yu, Dubai merkezli Mirage Cargo B.V. şirketi satın aldı. Toplam 815 şubesi ve 9 bin çalışanı bulunan MNG Kargo’nun satışı, Rekabet Kurulunun onayından sonra hisse devri ile gerçekleşecek.

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...