Maymunlara karşı bir var olma savaşı

Düzenleyen:
Maymunlara karşı bir var olma savaşı

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

İnanılmaz görselliği ve duygusal hikâyesiyle dikkat çeken ‘Maymunlar Cehennemi: Savaş’, insanlar ile ‘akıllı’ maymunları kaçınılmaz büyük savaşta karşı karşıya getiriyor.

Özgün senaryoya olan ihtiyacın her geçen gün daha çok arttığı Hollywood’da, ya çizgi romanların dünyasına uzanılıyor ya da maziye yolculuk yapılarak, unutulmaz filmler yeniden çekiliyor. Geçtiğimiz aylarda beyazperdeye gelen ‘Mumya’, ‘Kabuktaki Hayalet’, ‘Kong: Kafatası Adası’ gibi filmler bu çabanın son örnekleriydi. Yeniden çekimler bazen hayal kırıklığı olsa da zaman zaman efsane filmlere yeni bir ruh kazandırabiliyor. Bugün gösterime girecek olan ‘Maymunlar Cehennemi: Savaş’ da bu noktadan tartışılabilecek bir eser...
KALİTE ÇITASI YÜKSELDİ
İlk defa 1968 yılında beyazperdeye gelen ‘Maymunlar Cehennemi’ sinemada büyük yankı uyandırmıştı. Ardından da TV dizilerine dönüşen bilim-kurgu eser, maymunlara ait bir gezegendeki macerayı işliyordu. 2001 yılında pek de başarılı sayılmayacak bir denemeyle yeniden çekilen film,  2011’deki ‘Maymunlar Cehennemi: Başlangıç’ ve ‘Maymunlar Cehennemi: Şafak Vakti’ ile farklı bir seriye dönüştü. Son filmi büyük seyirci toplayan seri, ‘Maymunlar Cehennemi: Savaş’la kalite çıtasını biraz yükseltmiş gibi... Yönetmenliğini Matt Reeves’in üstlendiği eser; Judy Greer, Woody Harrelson, Andy Serkis ve Steve Zahn gibi oyuncuları buluşturuyor. Maymunlar ile insanları karşı karşıya getiren eser, önceki filmdeki sürtüşmenin üzerinden ilerliyor. 
YÜKSEKLERE YOLCULUK....
‘Şafak Vakti’ni seyredenler hatırlayacaktır; İnsanlar eski bir elektrik santralini çalıştırarak şehri aydınlatmak istemiş fakat kötü niyetli maymun Koba, ortalığı karıştırmıştı. Maymunların iyi niyetli lideri Sezar istemese de, artık büyük bir savaş kapıdaydı. ‘Maymunlar Cehennemi: Savaş’, işte bu beklenen kapışmanın yaşandığı bir film. Maymunlar, kendilerini yok etmek için birleşmiş insan ordularıyla karşı karşıya geliyor. Bu korkunç savaşta maymunlar üstünlüğü iyiden iyiye kaybediyor. Sezar da kabilesinin hayatta kalabilmesi için yeni bir yer arayışına çıkıyor. Yükseklere doğru yapılan bu yolculuk Sezar’ın kendini hesaba çekmesine yol açıyor. Faturayı başkalarına kesmeyen cesur maymun, hedefe kilitlenmiş Albay Colonel’le yüzleşiyor.

Savaş değil dram!

Harikulade görsel efektleriyle dikkat çeken filmde, akıllı maymunlar CGI teknolojisiyle oldukça realist bir şekilde yansıtılıyor. Gözü dönmüş Colonel’i canlandıran Woody Harrelson’un inanılmaz performansı, bir savaşta insanın nelere dönüşebileceğini görmeyi sağlıyor. “Maymunlar Cehennemi: Savaş”ta ‘büyük bir duvar’ gibi bugünün insani tartışmalarına da göndermeler mevcut. Fakat savaş filmi beklentisi meydana getiren eser, kan ve şiddetten ziyade duygu ihtiva ediyor. Bu, zaman zaman zayıf bir mantıkla yansıtılsa da filmin eğlencesine gölge düşürmüyor. Kapanışıyla hayal kırıklığı meydana getirse de, yazın renkli eserlerinden biri olacağa benziyor...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...