Nabucco'yu eleyen gruptan Türkiye'ye ortaklık teklifi

Nabucco'yu eleyen gruptan Türkiye'ye ortaklık teklifi

GÜNDEM Haberleri

Azerbaycan doğalgazını Avrupa'ya taşıyacak doğalgaz hattı için Botaş'ın da üyesi olduğu Nabucco değil TAP seçildi. Enerji Bakanı Yıldız, TAP projesine Türkiye'nin de ortak olması için teklif aldıklarını söyledi.

Enerji köprüsü haline gelen Türkiye'yi yakından ilgilendiren doğalgaz boru hatlarıyla ilgili dün önemli gelişme yaşandı. Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de, Şahdeniz Konsorsiyumu yetkilileri, Şahdeniz 2 projesinde üretilecek doğalgazın Yunanistan, İtalya ve Güneydoğu Avrupa'ya ulaştırılması için Trans Adriyatik Doğalgaz Boru Hattı (TAP) projesinin seçildiğini resmen açıkladı. Şahdeniz Konsorsiyumu tarafından seçilmeyen Nabucco konsorsiyumu üyeleri arasında Türkiye'den BOTAŞ yer alıyor. Enerji Bakanı Taner Yıldız da TAP projesine Türkiye'nin ortak olması için teklif aldıklarını, bu öneriyi değerlendireceklerini söyledi. Yıldız "Konsorsiyum tarafından (üretilecek gazın) Avrupa'nın güneyine gitmesi tercih edildi. Bizim açımızdan çok bir fark yok... TAP'a ortak olma önerisi hem Şah Deniz Konsorsiyumu hem de TAP tarafından geldi. TAP'ın ortaklarından Statoil Şah Deniz II'nin de ortağı... Bu aşamadan sonra önce Batı Nabucco Projesi ile ilgili bütün ortaklarla birlikte değerlendirme yapacağız. Ardından bu öneriyi değerlendireceğiz" dedi. "Temenni ederim ki Yunanistan'daki siyasi istikrarsızlıklar ve İtalya'nın ekonomik geleceği bu projeye herhangi bir zarar vermesin" diyen Yıldız, bu tür uluslararası projelerin hattın geçtiği ülkelerin siyasi istikrarıyla yakından ilgili olduğunu bildirdi. Yetkililer, Türkiye'nin TAP'ta ne oranda ortak olabileceğine dair ayrıntıları taraflarla henüz değerlendirmediğini kaydettiler.
Türkiye'den tanap hattından geçen Gaz Tap'a bağlanacak
TAP projesinde Norveç'ten Statoil, İsviçreli Axpo ve Almanya'dan E.ON Ruhrgas yer alıyor. TAP Azerbaycan doğalgazını Türkiye'den geçirerek Yunanistan ve Arnavutluk üzerinden İtalya'ya ulaştıracak. 2015'te çalışmalara başlanması planlanan hattın uzunluğu 870 km olacak. TAP, Şah Deniz II sahasından üretilecek gazı Türkiye'nin batı sınırına kadar getirecek olan TANAP projesinin devamı olacak. İnşaatına gelecek yıl başlanması planlanan TANAP'ın maliyeti 6-7 milyar dolar.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...