Fındıkta rekolte bilmecesi!

Düzenleyen:
Fındıkta rekolte bilmecesi!

Ekonomi Haberleri

Fındıkta 2017 rekoltesi kafaları karıştırdı. Geçtiğimiz yıl 12 Temmuz’da açıklanan rekolte 2017 yılında hasat mevsiminin de başlamasıyla hâlâ açıklanmadı.

Geçtiğimiz yıl 468 bin ton olarak açıklanan rekoltenin bu yıl ise 689 bin ton olacağı iddiaları konuşuluyor. Ancak Ziraat Odalarına göre bu rakam gerçeğin çok altında. Tirebolu Ziraat Odası ve Giresun Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Erim Yaman “Rekolte tespit çalışması 1,5 ay önce yapıldı ama henüz açıklama yok. Bu yıl da ciddi anlamda rekolte düşüklüğü var” diye konuştu. TMO’nun eylül ayı itibarı ile yeniden devreye girebileceğini belirten Yaman, üreticinin fiyat beklentisinin ise 12 lira ve üstü olduğunu söyledi. Yaman “Bizim bölgemiz yamaç bir bölge olduğu için fındığın maliyet yüksek. Bu maliyetin yüksek olması hasebiyle TMO’nun açıklamış olduğu 10 lira ve 10,5 lira gibi rakamlar üreticiyi tatmin etmiyor. Külleme ile mücadele de maliyet getiriyor bakanlık bununla ilgili bir maliyet hesabı yapacaktır. TMO’nun ve tarım bakanlığının geçen yıl vermiş olduğu 10,5 gibi fiyatı yukarıya çekmesini temenni ediyoruz şu anki piyasadaki fiyatı da kabul etmiyoruz 9- 9,50 gibi rakamları kabul etmemiz söz konusu değil” dedi. 

2,3 MİLYAR $ İHRACAT
Dünya fındık üretim ve ihracatının büyük kısmını elinde bulunduran Türkiye geçtiğimiz yıl 250 bin ton ihracattan 2 milyar 290 milyon dolar döviz girdisi sağladı.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...