Sivas 'sağduyu' diyor

Sivas 'sağduyu' diyor

GÜNDEM Haberleri

Geçmiş yıllarda sakin ve olaysız geçen anma etkinlikleri, muhtemel bir provokasyona karşı Sivas bu sene 'sağduyu' diyor.

Vatandaşlar, "Biz gerginlik değil sükûnet istiyoruz. Türkiye'yi iç savaş ortamına sürüklemek isteyenlere fırsat verilmesin. Turizm ile anılmak istiyoruz" dedi. nbsp;Bir süredir ülkenin çeşitli yerlerinde belli gruplar tarafından Alevi-Sünni çatışmasını körükleyecek gerginlikler devam ederken, gözler bugün Madımak olaylarının 20. yıl dönümünde, Sivas'a çevrildi. 2 Temmuz 1993 yılında 35 kişinin hayatını kaybettiği Madımak Oteli, bugün Bilim ve Kültür Merkezi... Sivas olaylarının 20. yıl dönümü sebebiyle bugün Ethembey Parkı önünde toplanacak olan insanlar, şehir merkezindeki önce Atatürk Anıtı'na çelenk bırakacak ve daha sonra Bilim ve Kültür Merkezi'nin önüne yürüyecekler. Bu yıl, geçen yılların aksine, Gezi olayları ve 3. Köprüye verilecek isim tartışmaları gölgesinde geçecek.
OLAĞANÜSTÜ GÜVENLİK
Geçmiş yıllarda sakin ve olaysız geçen anma etkinlikleri bu yıl, muhtemel bir provokasyona karşı olağanüstü güvenlik önlemleri eşliğinde gerçekleşecek. Sivas'taki güvenlik ekipleri takviye olarak Tokat, Yozgat, Çankırı, Erzincan, Çorum, Kayseri, Malatya ve Kahramanmaraş'tan gelecek polislerle birlikte 3 bin civarında güvenlik görevlisi çalışacak. Sivas-Ankara, Sivas-Kayseri ve Sivas-Erzincan karayolu şehir merkezi girişlerinde arama noktaları oluşturan güvenlik güçleri, üst araması ve bagaj kontrolleri ile kimlik sorgulamaları yaptı. Yürüyüş güzergahı ile anmanın yapılacağı eski Madımak Oteli çevresinde de geniş güvenlik tedbirleri alınacak. Eski Madımak Oteli binasının bulunduğu sokak kapatılarak, otelin önüne kadar girişe izin verilmeyecek. Otelin bulunduğu sokağa sadece anma etkinliklerini düzenleyen komite ve olayda ölenlerin yakınları girecek. Yürüyüş güzergahında bulunan ana cadde ve açılan sokaklar ile şehir meydanı trafiğe kapatılacak.
Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, 2 Temmuz Madımak olaylarının yıl dönümü dolayısıyla muhtemel provokasyonlara karşı halkı sağduyulu, güvenlik güçlerini de dikkatli davranmaları noktasında uyardı. Ürgüp, yayınladığı mesajda şöyle dedi: "Sivas; sevginin, barışın, hoşgörünün şehridir. Sivas; medeniyetin, ilerlemenin ve huzurun başkentidir. Yüzyıllardır farklılıklarını zenginlik olarak kabul edip barış ve dostluk içinde yaşamış olan Sivaslıların birlik ve beraberliğini bozmaya kimsenin gücü yetmemiştir. Bundan sonra da her türlü provokasyon ve oyunlara karşı Sivaslı uyanık olacak, sağduyulu davranacaktır."
SİVASLILAR NE DİYOR?
Sivas sokaklarında dün konuştuğumuz vatandaşlar da huzur isteğini dile getirirken şunları söylediler:
İbrahim Gümüşdamla - Emekli (47): Gerginlikler artık geçmişte kaldı. Sivasımız sakin bir yer. Olay istemiyoruz. Zaten olayları dışardan gelen kişiler çıkartıyor. Biz artık problem istemiyoruz.
Belgin Coşkun - Özel sektör çalışanı (34): Aradan yıllar geçti. Hâlâ Madımak olaylarının üstünü kapatmıyorlar. Nedense 20 yıl önce yaşananlar unutturulmuyor. Ben bunda dış güçlerin parmağı olduğunu düşünüyorum. Sakin bir şekilde anıyorlarsa, ansınlar. Türkiye'yi iç savaş ortamına sürüklemek isteyenlere fırsat verilmesin.
Zekeriya Kartal - Esnaf( 47): Yaşanan olaylardan dolayı çok üzgünüz. Sivas'ın adı çıktı dokuza, inmiyor sekize. Biz gerginlik değil sükûnet istiyoruz. Turizm ile anılmak istiyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...