Millî tank Altay’da son düzlük

Düzenleyen:
Millî tank Altay’da  son düzlük

Ekonomi Haberleri

Millî tank Altay’ın ihale sürecinde gözler potansiyel firmalara çevrildi. Üç firmanın geliştirdiği modellerin, test safhasından sonra yapılacak protokolle seri üretimine geçilecek.

Ünsal Ergel - Millî Altay Ana Muharebe Tankı için Ukrayna-Türk mühendislerden oluşan ekip dizel motor oluşturma çalışmalarını hızlandırdı. Savunma Sanayii Müsteşarlığınca üretilecek 3 ayrı versiyonun prototiplerinin incelendiği öğrenildi. NATO kriterlerine göre uyarlanan son teknoloji ürünü Altay’ın seri üretim öncesi son eklemelerle oluşturulan modelleri testlerden geçtikten sonra protokol ve anlaşma yapılması bekleniyor. Millî Savunma Bakanlığı uygun gördüğü takdirde Altay’ın için seri üretimine önümüzdeki yıl başlanacak.

SERİ ÜRETİM İÇİN TEKLİF ALINDI
Millî Savunma Bakanlığı, motor ve diğer bölümlerine ilişkin tüm hazırlıklarını tamamladığı Altay’ın seri üretimi için harekete geçiyor. Her aşamasında millîlik esas alınan Altay’ın seri üretimi için 3 firmaya ihaleye yönelik davet gönderildi. Ana yüklenici Otokar, BMC ve FNSS firmalarına gönderilen davette ihaleye girmeleri istendi. İhalenin ilk aşaması seri üretimde 20, kademeli olarak ise 250 tankın üretimini kapsıyor. İhale bedelinin ise 1,5 milyar dolar civarında olması bekleniyor. Altay için planlanan maliyet ise 10 milyar dolar olarak öngörülüyor. Türkiye toplamda 1.000 adet Altay üretmek istiyor. Seri üretimiyle beraber Altay’ın yurt dışına satışı da gündeme gelecek. Aktif kullanımı 2020 olarak planlanan Altay’ın ilk modelleri 15 tane olarak bu tarihte TSK’da envantere girecek. Planlara göre 2022 yılında ise 15 tane daha üretilmesi şartnamede yer alacak. Seri üretim sözleşmesinin nihai adet büyüklüğü bin Altay olarak belirleniyor. 

FIRAT KALKANI TECRÜBESİYLE YEPYENİ BİR DONANIM
Altay Ana muharebe tankıyla aynı platform üzerine oluşturulmuş, özellikle Fırat Kalkanı operasyonunda edinilen tecrübe ve geri bildirimler doğrultusunda Altay Asimetrik Harp Tankı projesi de hayata geçirildi. Tanka bazı ilave donanımlar entegre edildi. Tankın gövde ve kule korumasında Reaktif Zırh bulunuyor. Arka kısmına ise RPG türevi roketlere karşı kullanılan çubuk zırhlar monte edildi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...