Nezleye bağışıklık kalkanı

Düzenleyen:
Nezleye  bağışıklık  kalkanı

SAĞLIK Haberleri

Hapşırık, burun akıntısı, öksürük ve baş ağrısı şikâyeti ile acil servislere başvuranların sayısı arttı...

Ziyneti Kocabıyık

Havaların bir sıcak bir soğuk gitmesi, serin ve yağmurlu havalarda kapalı ve kalabalık ortamlarda daha fazla kalmak, okulların açılması, solunum yolu hastalıklarına yol açan virüslerinin daha kolay bulaşmasına sebep oluyor. Burun tıkanıklığı, burun akıntısı, hapşırma, boğazda yanma, öksürük ve baş ağrısı ile kendini gösteren ve genellikle 2-3 gün süren soğuk algınlığı şikâyetleriyle hastaneye başvurular da arttı. Gripten farklı olarak yüksek ateş görülmeyen soğuk algınlığının tedavisi bol sıvı alıp dinlenmek. Soğuk algınlığını grip gibi aşı olarak önlemek mümkün değil. Alınabilecek en önemli tedbirler, temizliğie dikkat etmek,  kapalı ortamların sık sık havalandırılması ve daha da önemlisi bağışıklığı yüksek tutmak. Beslenme ve Diyet Uzmanı Sibel Mumcu, bağışıklığı yükseltmek için dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

 

Şişmanlar hastalığa daha yatkın

Yapılan birçok araştırma kilo fazlası olan kişilerin bağışıklık sisteminin daha zayıf olduğunu ve fazla yağ dokusunun bağışıklığı olumsuz etkilediğini gösteriyor. Yani şişman kişiler hastalığa daha yatkın oluyor. Sağlıklı ve yeterli beslenmenin yanı sıra düzenli olarak yapılan egzersiz de bağışıklığın güçlenmesine katkı veriyor.

Sonbahar güneşi en etkili ilaç

- Bol su için. Günde 8-10 bardak su içmek oluşan atık maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlar.
- Sık sık ellerinizi yıkayın.
- Çalışma ortamlarını günde birkaç defa havalandırın.
- Uykusuz kalmayın. Az uyku hastalıklara davetiye çıkarır.
- Çocuğunuz hastaysa diğer arkadaşlarına bulaştırmaması için okula göndermeyin.
- Sonbaharda da olsa bulduğunuz her an güneşe çıkın. Güneşten depolanan D vitamini, hastalıklardan korur. 

Çeşitli beslenin

Güçlü bağışıklık sisteminin şifresi ‘besin çeşitliliği’dir. Öğünlerinizi, et ve süt ürünlerinden oluşan zengin protein kaynaklarının yanı sıra; sebze, meyve ve tam tahıl ürünleriyle çeşitlendirerek, bağışıklık sisteminizi hastalıklara karşı doğal kalkan hâline getirebilirsiniz. Özellikle, karaciğer, yumurta sarısı, havuç, kayısı, domatesin yanı sıra pazı ve ıspanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzelerde bulunan A vitamini bağışıklığı güçlendiriyor.

Vitamini doğal alın

Besinlerden kolaylıkla alabileceğiniz B6 vitamini, folik asit ve çinko vücudun bağışıklık sistemi için gerekli olan antikor ve bağışıklık hücrelerinin yapımı için gereklidir. Özellikle süt, et, karaciğer ve yumurta gibi protein zengini besin kaynaklarında bulunan B6 vitamini antikor üretiminde etkin rol oynarken, yetersizliğinde bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve enfeksiyona karşı duyarlılıkların artmasına sebep olur. Fındık, süt, yumurta ve kuru baklagillerde bolca bulunan çinko ise bağışıklık hücrelerinin çoğalmasını sağlar. 

 

 

 

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...