Mısır'daki Türk yatırımları ne durumda

- Güncelleme:
Mısır'daki Türk yatırımları ne durumda

Ekonomi Haberleri

Mısır'da özellikle tekstil alanında binlerce kişiyi çalıştıran Türkiyeli işadamları, olaylar karşısında ne diyor...

Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye karşı başlayıp ordunun verdiği muhtırayla küresel bir sorun hale gelen ve Süveyş Kanalı'nın kapanacağı endişesiyle petrol fiyatlarını yükselterek dünya ekonomisini de tehdit eden Mısır'daki olaylar karşısında Türk işadamları rahat. Mısır'da özellikle tekstil alanında binlerce kişiyi çalıştıran Türkiyeli işadamları, olayların tüm ülkeyi kapsamadığını ve bu yüzden bir sorun oluşturmadığını belirtiyor. Bölgede büyük ölçekli yatırımları olan ve yeni projeleri takip eden Türk işadamları gelişmelerden endişe etmediği gibi iki ülke arasında dış ticaret hacminin artış ivmesinin devam etmesini bekliyor. Konuyla ilgili konuşan DEİK Türk-Mısır İş Konseyi Başkanı Zuhal Mansfield, Mısır'a yapılacak yeni yatırımların ertelenmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını, Mısır'ın daha Arap Baharı'nı yaşadığı dönemde, Türkiye'yle ticaretinin yüzde 30 arttığını dile getirdi.
Henüz hayata geçmeyen, Suudi Arabistan'ın 10 milyar dolarlık bir yardımı olacağına dair söylentiler olduğunu, bu yardımın tek sefer değil, paketler halinde olabileceğini aktaran Mansfield, şöyle devam etti: "Bizim kendi ticaretimizde herşey yolunda gidiyor. Ticareti durdurmazsanız. Yeni yatırımların ertelenmesi gibi bir durum da söz konusu değil. Biz bu ertelemeyi Arap Baharı'nda çok kısa bir dönem için yaptık. Zaten hemen sonra ilişkilerimiz eskisinden çok daha iyi oldu. Benim geçen sene için ticaret hedefim 5 milyar dolardı, ki daha Arap Baharı başlamamıştı. 2012'yi biz 5,2 milyar dolarla kapattık."
Gümrüklerde problem var
Şu anda Mısır gümrüğünde bir problem olmadığı ancak içerideki karışıklıktan dolayı limana gelen malların yurt içine dağıtılamadığı bilgisini veren Mansfield, gelecek günlerde istikrar tekrar sağlanmazsa limanda bekleyen malların problem çıkarmaya başlayabileceğini ama endişe etmek için henüz erken olduğunu söyledi.
Günlük hayat sürüyor
ESKİ Tim Başkanı Oğuz Satıcı da Mısır'da yaşanan krizin günlük hayatı etkilemediğini belirterek, "Hiçbir Türk yatırımının orada yaşanacak bir yönetim değişikliğinden etkileneceğini düşünmüyorum" dedi. Mısır'da günlük hayatın devam ettiğini işaret eden Satıcı, "Önümüzdeki bir-iki günü atlattıktan sonra daha netleşecektir her şey. Mısır'da günlük hayat devam ediyor. Türk yatırımları kendi yerini korur" ifadesini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...