Kayısı üretimindeki başarı ihracata yansımıyor

/ Kaynak: İHA
Kayısı üretimindeki başarı ihracata yansımıyor

YAŞAM Haberleri  / İHA

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kavak, kayısı üretimindeki başarıyı ihracatta gösteremediklerini ifade etti.

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kavak, Akdeniz İhracatçı Birlikleri'nin yayın organı AKİB Aktüel dergisine yaptığı değerlendirmede, üretimde dünya birincisi olan Türkiye'nin 2012 yılında Trade Map verilerine göre 56 bin 772 tonla ihracatta ikinci sırada yer aldığını kaydetti. 2011-2012 yıllarında Türkiye geneli yaş meyve ve sebze ile narenciyede ihracat yapılan ilk 20 ürün içerisinde kayısının, domates, mandalina, limon, portakal, üzüm, kiraz-vişne, greyfurt, biber, nar ve hıyardan sonra 11. sırada yer aldığını ifade eden Kavak, "Mersin Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün verilerine göre Mersin'den 2012 yılı sonunda toplamda 55 bin 792 ton kayısı üretimi yapıldı. Mersin'in Mut ilçesi ise toplam üretimden yüzde 75 oranında pay alarak bu rakamın 41 bin 819 tonunu karşıladı. Üretimde Mut'u Tarsus, Anamur, Silifke ilçeleri takip etti" diye konuştu.
"ÜRETİCİ VE İHRACATÇININ 'ET VE TIRNAK' GİBİ OLMASI GEREKİR"
Yaş meyve ve sebze üreticisinin ve ihracatçının her daim dayanışma içinde olması gerektiğini vurgulayan Kavak, "Üretici ve ihracatçının 'et ve tırnak' gibi olması gerekir. Bir bütün olmalı. Üretici ne kadar güçlü olursa, ne kadar çok kazanırsa, üretirse ihracatçı da o kadar güçlü olur ve kazanır. Biz kayısı üreticisinin sıkıntılarını gidermeye çalışıyoruz. Bilinçli üretim yapma, maliyetleri aşağıya çekmek rekabetçiliği artırır. Üreticiler katma değer üretime yönelir ve Ar-Ge çalışmalarına öncelik verirlerse ihracatçılar da pazarlardaki rakiplere karşı o kadar güçlü olur. İhracatçılara güç verecek olan üreticilerdir. Üretim rekabetçi olursa, kaliteli olursa ihracatçılar daha kolay pazar bulur ve ürünlerini daha kolay ihraç eder" şeklinde konuştu.
"ÜRETİMDE BİRİNCİ SIRADA OLMAMIZ İYİ KAYISI ÜRETTİĞİMİZ ANLAMINA GELMİYOR"
Dünyadaki gelişmelere kayıtsız kalınmaması gerektiğine dikkat çeken Kavak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şunu hepimiz biliyoruz ki dünyada kayısıyı üreten sadece Türkiye değil. Dünyada kayısı üretiminde birinci sırada fakat Türkiye'nin birinci sırada olması iyi kayısı ürettiği anlamına gelmiyor. Biz dünyada en çok kayısı üreten ülke olmamıza rağmen, kayısı ihracatında ilk sırada değiliz. Üretimde bizden gerilerde olan Fransa ve İspanya gibi ülkeler ihracatta bizden daha ileride. İşletmelerin mümkün olduğunca büyümesi gerekir. Büyük işletmeler sayesinde maliyetler düşecek, kaliteli üretim artacaktır. İşletmeler büyüdüğünde 5 liraya mal edilen bir ürün 4 yada 3 liraya mal edilebilecek. 10 liraya mal edilen bir ürünün yurt dışına pazarlama şansı çok azdır. Çünkü maliyet, kalite, satış fiyatı olarak Yunanistan, Fransa, İspanya gibi kayısı üreten ülkelerle eşit şartlarda olmak gerekiyor. Mutlaka yeni ve kaliteli ürünler üretilmelidir. Kaliteli ürün üretilmediği zaman ihracatçıların bunu pazarlamada bir sıkıntı yaşaması mümkün değil." nbsp;
YAŞAM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...