Türkiye'de beşinci yüz nakli

/ Kaynak: AA
Türkiye'de beşinci yüz nakli

GÜNDEM Haberleri  / AA

Muğla'da beyin ölümü gerçekleşen Polonyalı turist Andrzej Kucza'nın yüzünü nakledilecek ekip Muğla Yücelen Hastanesi'ne geldi.

Muğla'da beyin ölümü gerçekleşen Polonyalı turist Andrzej Kucza'nın yüzünü nakledilecek Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan başkanlığındaki ekip, Muğla Yücelen Hastanesine gelerek yüzün alınması için operasyona başladı. Yücelen Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Nasır Ordubatlı, gazetecilere yaptığı açıklamada, Polonyalı turist Andrzej Kucza'nın ailesiyle tatilini geçirmek için Akyaka Beldesine geldiğini söyledi. Kucza'nın 14 Temmuz'da eşiyle birlikte denize gittiğini ve aniden fenalaştığını belirten Ordubatlı, "Eşinin yardımıyla kıyıya çıkarılıp acil bir şekilde ambulansla hastanemize sevk edildi. Kendisine hastanemizde yaklaşık 20 dakika kalp masajı yapıldı. Hasta tekrar hayata döndürüldü ve anestezi yoğun bakıma alınarak, yakinen ilgilenildi. Ancak dün sabah itibarıyla yapılmış olan muayeneler ve bir takım tetkikler
sonucunda beyin ölümünün gerçekleştiğini ne yazık ki öğrenmiş bulunuyoruz" dedi. Hastanede aileye organ nakli teklifinde bulunulduğuna işaret eden Ördubatlı, "Aile üyeleri ne yazık ki acılarından dolayı şu anda sizin karşınızda bulunamıyorlar. Ailemiz bir insanlık örneği göstererek, herhangi bir dil, din, ırk, mezhep, ülke ayrımı gözetmeksizin organların başka insanlarda can bulması için gönüllü olarak bütün organları vermeyi kabul etti. Bunun üzerine İzmir, Antalya ve değişik illere haber gönderildi" diye konuştu. Boğulma vakası olduğu için, karaciğer, kalp gibi bir takım organların son yapılan testlerde alınamayacağının tespit edildiğini vurgulayan Ordubatlı, hastanın yüzünün alınması kararına varıldığını dile getirdi. Ameliyatı Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan başkanlığındaki ekibin yapacağını kaydeden Ordubatlı, şunları kaydetti: "Maske şeklinde şahıstan bir örnek alınıp yüz naklinin gerçekleşmesi için bekleyen genç bir Türk hastaya nakil gerçekleşecek. Acılı aileye hastanemiz ve Türk halkı olarak başsağlığı diliyoruz. Bu örnek davranış için sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. 42 yaşında tatil için ülkemize gelen bir Polonyalının böyle bir davranışta bulunması hepimiz için örnek olması gerekiyor. Umarız ki bu tip organ nakilleri daha fazla olur. Kucza'nın kesin ölüm sebebi bu operasyonun ardından yapılacak otopsi ile belli olacak. Kalp krizi üzerinde duruyorduk. Ancak tetkikler bunun olmadığını gösterdi. Ani bir epileptik atak şeklinde böyle bir boğulmanın gerçekleştiği üzerinde duruyoruz. Ama kesin neden otopsiden sonra belli olacak."


GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...