BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > “Tuz” deyip geçmeyin

“Tuz” deyip geçmeyin

İnsan sağlığı için küçük ama çok önemli bir madde olan iyotu, en kolay sofrada kullandığımız tuzdan alıyoruz.



ağlık Bakanlığı geçtiğimiz yıl Temmuz ayında yayımlanan bir tebliğ ile sofralarda kullanılan tüm yemeklik tuzların iyotlu olması zorunluluğunu getirdi. Bu zorunluluk üzerine çoğu firmalar üretim izinleri olmadan, sağlıksız şartlarda ve ilkel yöntemlerle “İyotlu tuz” adı altında sofralık tuz üreterek piyasaya sunmakta ve halkın sağlığı ile göz göre göre oynamaktadır. Bu aynı zamanda haksız rekabete de yol açıyor. Sağlık Bakanlığı ise böyle bir tebliğ yayınlamış olmasına rağmen konunun hassasiyetinin bilincinde hareket etmemiştir. İnsan vücudunun günlük iyot gereksinimi 100-150 miligramdır. Yeterli iyodun alınamaması ciddi sonuçlara varabilecek hastalıklara sebep olur. Bunun en çok görülen belirtisi ise boyunda troid bezinin büyümesiyle oluşan guatr hastalığıdır. Hamilelik sırasında yeterli iyodun alınmaması ise düşüklere, ölü doğumlara sebep olabileceği gibi yeni doğan bebeklerde zeka yetersizliği, gelişim bozukluklukları ve sağırlık, dilsizlik gibi bir çok önemli rahatsızlığa da yol açabilir. Bu konu hakkında kendileriyle görüştüğümüz Billur Tuz yetkilileri, insan sağlığı için küçük ama önemli bir madde olan iyodun en kolay alınma yöntemi ise iyotlu sofra tuzu kullanmaktan geçtiğini belirttiler ve şöyle devam ettiler: “Billur Tuz, 30 yıldar beri iyotlu tuz üretiyor ve tüm ürünlerini öngörülen ambalajlarda paketleyerek ve Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış olarak tüketiciye sunuluyor.”
 
 
 
 
 
 
 
Reklamı Geç
KAPAT