AK Parti yeni formülü buldu

- Güncelleme:
AK Parti yeni formülü buldu

GÜNDEM Haberleri

BDP ve CHP'nin sık sık gündeme getirdiği seçim barajının indirilmesi önerisine AK Parti sürpriz bir hamle ile cevap verdi.

BDP'nin özellikle demokratikleşme paketi kapsamında gündeme getirdiği nbsp;yüzde 10'luk seçim barajının indirilmesine yönelik çıkışına AK Parti sürpriz bir hamle ile cevap verdi. nbsp;AK Parti, seçim barajının indirilmesini daraltılmış bölge seçim sistemine geçilmesi şartıyla gündemine almayı planlıyor. AK Parti'nin uzun süredir üzerinde çalıştığı daraltılmış bölge seçim sistemine göre, Türkiye her bölgeden 5 milletvekili çıkacak şekilde daraltılmış seçim bölgelerine ayrılıyor. Örneğin mevcut sistemde İstanbul 3 seçim çevresinden oluşuyor. YSK'nın belirlediği sayıya göre İstanbul önümüzdeki seçimlerde 87 milletvekili çıkaracak. Daraltılmış bölge sisteminde İstanbul'da üç değil, 17 seçim çevresine göre milletvekili seçimi yapılacak.
Mevcut sistemde beşten az milletvekili çıkaran iller ise, bir bölge sayılacak ancak milletvekili sayısı beşe tamamlanmayacak.
Çelik: Baraj ve daraltılmış bölge birlikte konuşulmalı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, gazetemize yaptığı açıklamada, son günlerde yeniden gündeme gelen yüzde 10'luk seçim barajının düşürülmesine ilişkin tartışmaları değerlendirdi. Çelik, nbsp;"Seçim barajı konusu konuşulacaksa, daraltılmış bölge seçim sistemi ile birlikte düşünülebilir. Bu kesin olacak diye bir şey yok ama partimizin bu konuda öteden beri bir çalışması var. Eğer barajı konuşacaksak, bu sistemle birlikte konuşmalıyız" dedi.
Baraj ayıbından kurtulmalıyız
AK Parti MKYK üyesi Osman Can ise, seçim barajı meselesinin Anayasa değişikliği gerektirmediğini, seçim yasasında yapılacak değişikliğin yeterli olduğunu söyledi. Can, "Barajsız seçim sistemi temsilde adaleti sağlıyor olsa da, Türkiye'deki gibi antidemokratik anayasal düzenlerde daha çok bu düzenin devamına yarıyor. Yüzde 10'luk baraj, demokratik olmamasına rağmen, faşizan düzende gedik açmanın imkanına dönüşüyor. Ama toplumsal barışa da katkı sağlamıyor. Hedefimiz demokrasi ise, baraj meselesini Anayasal düzenin bu özelliği ile birlikte düşünmeli, hem bu düzenden, hem de yüksek baraj ayıbından kurtulmalıyız" ifadelerini kullandı. nbsp;
Soylu:Yüzde 10 baraj demokrasi açığıdır
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu da, bir süre önce yaptığı açıklamada, yüzde 10'luk seçim barajının bir demokrasi açığı olduğuna dikkat çekmiş ve Türkiye'nin bu konuyla ilgili ciddi bir tartışma içine gireceğini vurgulamıştı. nbsp;
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...