Avrupa ile ilk BALO, 5 günde gidecek

Avrupa ile ilk BALO, 5 günde gidecek

Ekonomi Haberleri

Anadolu'dan Avrupa'ya ilk defa kesintisiz blok tren seferi ile yük taşımacılığı dün Manisa'dan başladı. 

Anadolu'daki sanayici ve ihracatçıya ait yüklerin, Avrupa'ya demiryolu ile ulaştırılmasını sağlamak üzere başlatılan Büyük Anadolu Lojistik Organizasyonu (BALO) Projesi'nin ilk treni, TCDD Manisa İstasyonu Lojistik Sahası'ndan yola çıktı. İlk tren, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman tarafından törenle uğurlandı. Proje ile Anadolu firmaları, Avrupa'ya sadece 5 günde yüzde 30 daha düşük maliyetle ürün gönderecek. Bakan Yıldırım, 5 günlük süreyi daha da kısaltmaya çalıştıklarını belirterek, "Sınır geçişlerinde zaman kaybını önleyeceğiz. Yük indirme bindirme olayı ortadan kalkacak" dedi. TOBB öncülüğünde yürütülen projeyle ilgili iş dünyasına çağrıda bulunan Bakan Yıldırım, "Bu proje yanında, gelin trenleri de siz işletin. Sadece yükünüzü taşıtmayın, kendi trenlerinizle kendiniz yük taşıyın. 1 Temmuz'da demiryollarının serbestleşmesine yönelik yasamız çıktı. 13 bin kilometrelik demiryolu hattımızı artık herkes kullanabilir. Bu büyük fırsatı TOBB üyeleri kullanmalı. Bunun için bir yapılanmaya gidin" diye konuştu.Hisarcıklıoğlu da, Manisa'dan başlayan projenin bütün Anadolu'ya yayılacağını ifade etti. BALO projesinin başındaki isim olan Manisa TSO Başkanı Bülent Koşmaz'ın sırf bu proje için TOBB yönetiminden ayrıldığını söyleyen Hisarcıklıoğlu; bu projenin, 'TOBB ne işe yarar' eleştirilerine de cevap verdiğini söyledi. TCDD Genel Müdürü Karaman da trenlerin Bandırma'dan feribotla taşınacağını, tren-feri hattı oluşturacaklarını, böylece Asya ve Avrupa arasında kesintisiz tren hattı kurulmuş olacağını söyledi. Karaman, 1200 ton yük kapasiteli trenlerde elektronik, konfeksiyon, beyaz eşya ve diğer sanayi ürünlerinin taşınacağını kaydetti.

MANİSA'YA "GÜNEŞ" TEŞEKKÜRÜ
Hisarcıklıoğlu ile birlikte uğurlama törenine katılan Bakan Yıldırım, çok fazla güneşe maruz kalmalarına göndermede bulunarak, "Manisa'ya teşekkür ediyorum. Bu yıl tatil yapmamıştık, güneş görmemiştik, onu telafi ettik" dedi.

MÜNİH VE KÖLN'E
Haftada 2 tren yola çıkacak
BALO projesi, TOBB öncülüğünde ticaret ve sanayi odaları, ticaret borsaları ve orgazine sanayi bölgelerinin ortak olduğu bir modelle kuruldu. Proje ile Anadolu'nun farklı şehirlerinde üretilen ürünler, lojistik merkezlerinde birleştirilecek. Buralardan blok trenlerle Bandırma'ya getirilecek. Yükler, buradan konteyner gemilerle Tekirdağ'a, buradan da tarifeli trenlerle Avrupa'ya taşınacak. Avrupa'dan Türkiye'ye gelecek yükler de bu trenlerle taşınacak. Trenler, şimdilik haftada iki defa Münih ve Köln'e gidecek. 2014 başında haftalık karşılıklı 5 blok tren olacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...