Kozmik oda belgeleri, Zirve Yayınevi dosyasına eklendi

/ Kaynak: AA
Kozmik oda belgeleri, Zirve Yayınevi dosyasına eklendi

GÜNDEM Haberleri  / AA

Malatya'daki Zirve Yayınevi davasında, talep üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından gönderilen kozmik oda belgeleri soruşturma dosyasına eklendi.

Malatya'daki Zirve Yayınevi davasında, talep üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından gönderilen kozmik oda belgeleri soruşturma dosyasına eklendi. nbsp;Malatya'daki Zirve Yayınevi'nde biri Alman uyruklu 3 kişinin boğazının kesilerek öldürülmesine ilişkin davanın 80. duruşması başladı. Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşma nedeniyle sabah saatlerinden itibaren Malatya Adliyesi içerisinde ve çevresinde sabah saatlerinden itibaren yoğun güvenlik önlemi alındı. Tutuklu sanıklar, cezaevi araçlarıyla adliyeye getirildi. Olayın asli faillerini azmettirmekle suçlanan tutuklu sanık Varol Bülent Aral Elbistan Cezaevi'nden video konferans yöntemiyle dahil edildi. Davanın tutuklu sanıklarından Orgeneral Hurşit Tolon ile tutuksuz sanıklar İlker Çınar ile Aykut Saka duruşmaya katılmadı. Duruşmaya Zirve Yayınevi'nde öldürülen Alman Uğur Yüksel'in annesi Hatice Yüksel ve müdahil avukatları, sanık yakınları katıldı. nbsp;Duruşmada Mahkeme Başkanı Hayrettin Kısa son celsede, dosyaya ilişkin bazı kurumlardan istenen belge ve ifadelerin durumunu açıkladı. Mahkeme Başkanı Kısa, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan tarafından yürütülen bir soruşturma kapsamında Genelkurmay Seferberlik Tetkik Kurulu Ankara Bölge Başkanlığı'nda yapılan aramalarda elde edilen belgelerin talep edildiğini anlattı. Talepe olumlu karşılık verildiğini belirten Kısa, kozmik oda olarak bilinen adreslerde yapılan belgelerin CD ve DVD ortamında gönderildiğini ifade etti. Davada, Zirve Yayınevi cinayetlerinin emekli orgeneral Hurşit Tolon tarafından kurulduğu iddia edilen Türkiye Ulusal Stratejiler ve Harekât Dairesi (TUSHAD) tarafından planlandığı öne sürülmüştü. Kozmik oda belgelerinde cinayetler ile TUSHAD ve JİTEM'in varlığına ilişkin bilgiler olup olmadığı araştırılacak. nbsp;

Mahkeme Başkanı Kısa, dava kapsamında cinayetin ardından olayın faili Emre Günaydın'ın kaldığı hastanede nöbet tutan uzman çavuş Hüseyin Aslanpençesi ile bir kilisede yönetici olarak görev yapan İhsan Özbek'in talimatla ifadesinin alındığını bildirdi. Davanın tutuklu sanığı emekli Albay Mehmet Ülger tarafından Malatya Jandarma Alay Komutanı iken usulsüz dinlendikleri ortaya çıktığı belirtilen Aslanpençesi ve Özbek'in mağdur sıfatıyla davaya katılmayı talep ettiği belirtildi.

Mahkeme Başkanı Kısa, iddianamede yer alan "Malatya Jandarma Alay Komutanı Albay Mehmet Ülger cinayetleri bekliyordu. Olayın gerçekleştiği saatlerde yayınevine yakın bir mağazada birliği için mobilya bakıyordu. Cinayetler işlendiğinde gelen telefonun ardından olay yerine geldi" şeklindeki suçlamaları Mehmet Ülger'e sordu. Emekli Albay Ülger, cinayetlerin işlendiği gün mobilya alımı için iki astsubay ile birlikte merkeze geldiğini belirtti. Olayı bir mobilya mağazasında televizyondaki altyazı ile kendisine karargahtan gelen bir telefonla öğrendiğini anlatan Ülger, olayı öğrendikten sonra yayınevine gittiğini, burada emniyet müdürü ile savcıyı gördüğünü dile getirdi.

Duruşmada hakkında Varol Bülent Aral tarafından çeşitli iddialar ortaya atılan Ata Atmaca isimli kişi mağdur tanık olarak dinlendi.

OLAY

Malatya'da, 18 Nisan 2007'de, Zirve Yayınevi'nde çalışan Alman uyruklu Tilman Ekkehart Geske ile Necati Aydın ve Uğur Yüksel, boğazı kesilerek ve bıçaklanarak öldürülmüş, zanlılardan Salih Gürler, Cuma Özdemir, Hamit Çeker ve Abuzer Yıldırım olay yerinde yakalanmıştı.

Üçüncü katın penceresinden kaçmaya çalışırken düşerek yaralanan Emre Günaydın, İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'ndeki tedavisinin ardından, diğer zanlılarla birlikte tutuklanmıştı. Günaydın'ın olaydan yaklaşık 2 yıl sonra cezaevinde cumhuriyet savcısına verdiği ifade doğrultusunda, olayı azmettirdiği gerekçesiyle Varol Bülent Aral ve Zirve Yayınevi çalışanı olduğu belirtilen Hüseyin Yelki de tutuklanmış, Yelki daha sonra tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilmişti.

Savcı İsmail Aksoy'un davayla ilgili hazırladığı 19 sanıklı ikinci iddianamede, emekli Orgeneral Tolon'un, Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreterliği görevini yürüttüğü 1993 yılında, Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde Türkiye Ulusal Stratejiler ve Harekat Dairesi (TUSHAD) isimli gizli bir yapılanmayı, Ergenekon terör örgütünün talimatları doğrultusunda, bu örgüte bağlı kurarak faaliyete geçirdiğinin belirlendiği ileri sürülmüştü.

İddianamede, Tolon, eski Malatya Jandarma Alay Komutanı emekli albay Mehmet Ülger ve Binbaşı Haydar Yeşil'in yanı sıra astsubay Abdullah Atılgan, uzman çavuşlar Murat Göktürk, Mehmet Çolak, Adem Gedik ve Adil Akçay, İnönü Üniversitesi öğretim görevlisi Ruhi Abat, Levent Ercan Gelegen, Aykut Saka, İlker Çınar ile olaya ilişkin devam eden mevcut davada da sanık olarak bulunan Emre Günaydın, Abuzer Yıldırım, Salih Gürler, Cuma Özdemir, Hamit Çeker, Varol Bülent Aral ve Hüseyin Yelki sanık olarak gösterilmişti.
GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...