Senaryolar tutmadı ekonomi canlandı

Senaryolar tutmadı ekonomi canlandı

Ekonomi Haberleri

Büyüme, ihracat ve sanayi üretimindeki artıştan sonra, çarkların döndüğünü gösteren 'ara malı' ithalatı da yüzde 8 artışla yüksek çıktı.

Ekonomiden olumlu haberler peşpeşe gelmeye devam ederken, 'karamsar'lar cephesi boş durmuyor. Büyümede 4.4, ihracatta altın hariç 1.4 ve sanayi üretimindeki 4.6'lık artışın ardından tüketim verileri ve ara malı ithalatının artması Türkiye ekonomisinin iyi yolda olduğunu teyit etti. Ancak bazı finans kuruluşları ve medyanın olumsuz haberleri öne çıkarması dikkatlerden kaçmıyor. The Economist Dergisi'nin, 'Türkiye'yi en kırılgan ülke' ilan ettiği rapor geçtiğimiz hafta açıklanırken, ilgili haber bazı medyada halen daha olumlu gelişmelerin üzerinde geniş olarak veriliyor. Yabancı bazı ekonomistler ve derecelendirme kuruluşları ise bir kaç veriden yola çıkarak Türkiye ekonomisi hakkında olumsuz tablo çizmeye devam ediyor. Standard amp;Poor's (S amp;P) hazırladığı son raporunda, Türkiye'de büyümenin yavaşlayacağını ve kurda ciddi değer kaybı ile cari açıkta düşüş olacağını kaydetti. Raporda, cari açık fonlamasında sıcak paranın payının artmasının Türkiye'yi 'kırılgan' hale getirdiğine dikkat çekildi. Rakamlar ise önümüzdeki dönemin hiç de 'kırılgan' olmadığını ortaya koyuyor. Son verilere göre, sanayicinin üretim yaptığını bir göstergesi olan 'ara malı ithalatı %7.6 artarken, iç canlılığın işaretlerinden iç tüketimdeki artış %12 artış kaydetti.

SANAYİCİ SATARIM DEDİ STOK YAPTI
Açıklanan son verilere göre, Türkiye'nin ara malı ithalatı yılın ilk 7 ayında geçtiğimiz senenin aynı dönemine göre yüzde 7.6 arttı. İthal edilen ürünlerin yüzde 73.7'si, sanayicinin iç talep ve ihracat için üreteceği 'ara mallar'dan oluştu. Bir başka deyişle, önümüzdeki dönem için ekonomideki canlanmayı gören sanayici ürün stoklamaya başladı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...