Milli Marşa Gül eli

Milli Marşa Gül eli

GÜNDEM Haberleri

Milli Marşa bol enstrüman bol teknoloji

Milli Mücadele döneminde 92 yıl önce Vatan şairi Mehmet Akif Ersoy tarafından kaleme alınan İstiklal Marşı'na Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayıyla yeni kayıt yapıldı. Mevcut İstiklal Marşı'na göre daha fazla enstrüman ve yeni teknoloji ses kayıtlarının kullanıldığı marşın yeni kaydı okullara gönderildi. Düşman işgali altında ve milli mücadelenin zor günlerinde Vatan şairi Mehmet Akif Ersoy tarafından kaleme alınan İstiklal Marşı'na yeni kayıt yapıldı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayıyla Şef Rengim Gökmen yönetiminde Cumhurbaşkanlığı Senfoni orkestrası tarafından İstiklal Marşı'nın yeni kaydı yapıldı. Bu kayıtta mevcut İstiklal Marşı kaydına göre daha fazla enstrümana yer verildi. Marşta yeni teknoloji ses kayıtlarının kullanıldığı da öğrenilirken, yeni kayıt marşın önceki kayıtta olduğu gibi yine 1 dakika sürmesi dikkat çekti. Öte yandan il milli eğitim müdürlüklerini yeni kayıt hakkında bilgilendiren Milli Eğitim Bakanlığı, MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün http://dhgm.meb.gov.tr/ internet adresinden yeni kayıt İstiklal Marşı'na ulaşılabileceğini açıkladı.
KUTU…
Türk Kurtuluş Savaşı'nın başlarında, İstiklâl Harbi'nin milli bir ruh içerisinde kazanılması imkânını sağlamak amacıyla 1921'de bir güfte yarışması düzenlendi ve yarışmaya toplam 724 şiir katıldı. Kazanan güfteye para ödülü konduğu için önce yarışmaya katılmak istemeyen Burdur milletvekili Mehmet Âkif Ersoy, Maarif Vekili Hamdullah Suphi'nin ısrarı üzerine, Ankara'daki Taceddin Dergahı'nda yazdığı ve İstiklal Harbi'ni verecek olan Türk Ordusu'na hitap ettiği şiirini yarışmaya koydu. Yapılan elemeler sonucu TBMM'nin 2 Mart 1921 tarihli oturumunda, bazı vekillerin itirazlarına rağmen Mehmet Âkif'in yazdığı İstiklal Marşı kabul edildi. Öte yandan şiirin bestelenmesi için açılan ikinci yarışmaya 24 besteci katıldı ve 1924 yılında Ankara'da toplanan seçici kurul, Ali Rıfat Çağatay'ın bestesini kabul etti. Bu beste 1930 yılına kadar çalındıysa da 1930'da değiştirilerek, dönemin Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Şefi Osman Zeki Üngör'ün 1922'de hazırladığı bugünkü beste yürürlüğe kondu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...