'Kurtlar Vadisi de AK Parti de 11 yıldır iktidarda'

'Kurtlar Vadisi de AK Parti de 11 yıldır iktidarda'

GÜNDEM Haberleri

Fenomen olan dizinin senaristi Bahadır Özdener, AK Parti'yle olan benzeşmelerini: 'AK Parti de, Vadi de 11 yıldır iktidarda!' diye açıkladı.

Gezi Olayları'yla Avrupa'daki sıradan insanın ilgilenmediğini savunan Bahadır Özdener, "Avrupa'daki sinir uçlarının ve patronajın umurundaydı" diyor. nbsp;Soner Yalçın'ın diziye müdahil olmadığını belirten deneyimli senarist, AK Parti'yle olan benzeşmelerini : "AK Parti de, Vadi de 11 yıldır iktidarda!" diye açıkladı.

Ben Onu Çok Sevdim dizisine neden daha psikolojik bir yerden, yumuşak karından girme ihtiyacı hissettiniz?

Birincisi, bu, rahmetli Menderes'e ve ailesine oluşturulmuş bir yumuşak karındır. Ayhan Aydan Hanım'ın ifadesiyle, 1951 yılında tanışıyorlar. 1960'a kadar gazetelerde her şey yazılıyor; ama bu konu yazılmıyor. 27 Mayıs'tan sonra bir dava olarak karşımıza çıkıyor. Bu, seçilmiş müthiş bir travma aile için. "Bu adama ortaya konulacak başka bir travma yok muydu? Bir silkinin. Komplekslerinizden kurtulun." demek istedim.

Hayat tarzına karışıldıkları gerekçesiyle bugün iktidarı eleştirenlerin, hayat tarzı nedeniyle Menderes'i eleştirmelerini nasıl görüyorsunuz?
Hiç şaşırmıyorum! Biz, geçmiş belleği oluşturulamayan bir ülkeyiz. Sürekli bir saldırı var; ama saldıranı içeride arıyoruz. Ben diyorum ki, "Bir de dışarıya bakalım. Hırsızın hiç mi kabahati yok!"

Gezi'de de dışarıya bakıyor musunuz?
Tabii ki. Gezi Olayları'nın bir bölümünde yurtdışındaydım. İnsanlar nasıl bakıyorlar diye görme fırsatım oldu. Avrupa'daki sıradan insanın hiç umurunda değildi!

Kimlerin umurundaydı?
Sinir merkezlerinin! Patronajın!

AK Parti'nin nesinden rahatsızlar?
Onlar, partiyle ilgilenmezler. Onlar, bizim prangalarımızdan kurtulmamızın sadece bu anlamaya gelmeyeceğini bilecek kadar bizi tanıyor; ama biz kendimizi tanımıyoruz. Bütün yapıyı bozacaksınız.

MENDERES'İN İSTİFA ETME HAKKI YOKTU!

1983'e de (Özal) bakacak mısınız?
Biz tarihi, kompartman kompartman değerlendirmiyoruz. Tek bir tren olarak görüyoruz. 1983'e de tabii ki bakacağız. Özal'ı da anlatmayı çok isteriz.

Sizce öldürüldü mü?
Bunu "Kurtlar Vadisi Gladio" filminde, kimse söylemeden söyledik. Rahmetli Özal öldürüldüyse –ki bence öyle- "Kim, nasıl ve neden böyle bir şeyi yapar ve nasıl iz kaybettirir?" düşüncesini anlatmaya çalıştık, orada da. Çok basit; sevdiğinizi bile tanımıyorsanız, yanınıza sizi seven insanları koyarlar! Yine dış eksenle bakalım… "24 saat çalışan, geceleri uykusuzu kaçınca tank projesi çizen bir adamı nasıl eterne ederim?"

Menderes için de aynı şeyi düşündüler mi?
Rahmetli Menderes'i öldürmek isteselerdi, Menderes'i tarihe öyle geçirmek isteselerdi, çoktan yaparlardı. Türklerin ne kadar vefalı olduğunu biliyorlar. Ailelerin arasına travma sokarak öldürmek istediler. Menderes'i 28 Mayıs sabahı neden asmadılar? Neden bu süreç bir buçuk yılı buldu? Yargılama olmayan bir yargılamayla; akla, ruha, insan ahlak ve onuruna sığmayacak her türlü işkenceler ederek… 1959'daki uçak kazasından sonra Menderes, Ankara'da ve İstanbul'da kıyamet gibi karşılandı. E hani kardeşler kavgalıydı? Herkes yaşadığına neden sevindi? Travmatik ve trajik ölümlerde, insanın belleğindeki kirlilik hemen silinir. Tabii ki böyle bir ölümü, Menderes'e vermeyeceklerdi! Bunların edebine, alçakça öldürmek yakışırdı, öyle de yaptılar! Ben cellatla değil, emri verenle ilgileniyorum.

Emri veren kimdi?
Emperyalistler! Emri veren de, öldür diyen de, sessiz kalan da… Hepsi suçlu! Bence 1954'e kadar asla iktidar değildi, Adnan Bey. En iyi bildiği konu, tarım. Tarım Bakanı bile tanıdığı, iyi çalışabileceği birisi değil. 1954'e kadar daha çok Celal Bayar iktidardı. Bana sorarsanız, 1957 itibariyle de kontrolünü kaybetti. Bu süreçte de Adnan Bey, istifa hakkı olmayan bir başvekildir. Defaatle istifa eder, ayrılmak ister; ama bırakmazlar. nbsp;Mayıs ayının başındaki gazetelere bakın, erken seçim kararı vardır. Yani o kadar alçakça bir cinayet ki; insanlar bu travmayı ancak, "Menderes şehit oldu." diyerek aşabiliyorlar. Bunu da ancak Türkler aşabilir! Pişman olduklarını söyleyenlerin de samimiyetine inanmıyorum. Ancak 2013 yılında bile "Asılması doğruydu!" diyen CHP'liler de çıkıyor. nbsp;


EZBER BOZUYORUZ
Emperyalistler yorulmuyorlarsa biz de yorulmayız nbsp;

Kurtlar Vadisi izleyicisi ve AK Parti seçmeni arasında bir paralellik kuruyor musunuz?
En benzeştiğimiz taraf, AK Parti de, Kurtlar Vadisi de 11 yıldır iktidarda! Sosyologlar, 90 dakikalarını ayırıp zahmet edip diziyi izlese de bunu araştırsa! Irak'ta Şii, Sünni ve Selefiler birbirlerinin camilerini bombalarken, Perşembe günleri Kurtlar Vadisi'nde buluşuyor. Bu incelenmeye değmiyor, öyle mi?

Özellikle de 2007'deki Ergenekon Davası süreciyle birlikte insanlar, Kurtlar Vadisi'nde izledikleri senaryoyu gerçek hayatta izler oldular. Bu, reytinglerinize nasıl yansıdı?
Biz seyircimize ilk gününden vaat ettik ki, "Yaşanacak her şeyi, önceden seyredeceksiniz." Zaten 2003 Ocak'ından, 2005 Aralık'ına kadar seyircimiz buna aşinaydı. Mafya döneminin biteceğini söyledik, herhangi bir veriye dayanmadan. Bu yolun sonuna gelindiğini ve bu konseptin değişeceğini söyledik, değişti. Türkiye'nin içerisinde derin oyunlar oynanacağını söyledik, oynandı. Bunun kökleri olduğunu, Tapınakçılar ve Evangelistler olduğunu söyledik, birer ikişer ortaya çıkmaya başladılar. Ergenekon Davası'ndan çok daha önce biz zaten bunu anlatmaya başladık.

Kurtlar Vadisi için bir son var mı kafanızda?
Gerçekten bilmiyorum. Ama insanlara duyduğumuz muhabbeti Allah bizden almadıkça, yorulmak yok! Son nefesime kadar bundan usanmamak için Allah'a yalvarıyorum. Çünkü bu emperyalistler, kapitalistler, bu insanlık düşmanları hiç yorulmuyorlar! Bize de yorulmak düşmez.

SONER YALÇIN SENARYOMUZA KARIŞMADI

Soner Yalçın'la çalıştığınız dönemde, omurganın kaydığı yönünde eleştirilere ne diyorsunuz… nbsp;

1999-2000 yılları arasında Sabah gazetesinde muhabirdim. Soner Yalçın benim yazı işleri müdürümdü. Kurtlar Vadisi'nde sadece bir çete düzenini anlatmak istemediğimizden ötürü; bu alanda uzmanlaşmış, Bay Pipo'yu, Cem Ersever'i yazmış bir yazar olarak ona müracaat ettik. Dedik ki, "Bize konsept danışmanlığı yapar mısın?" Soner Yalçın da, haftada bir toplantılara katılmak üzere kabul etti.
2002 Temmuz'unda çalışmaya başladık, 2005 Aralık'ının sonundaki 97 bölümün sadece konsept danışmanıdır.

Yolunuz neden ayrıldı?
Kurtlar Vadisi bitmişti. Soner bize "Devam edecek misiniz?" diye sordu. O günkü ruh halimizde devam etmeyi düşünmüyorduk. Çünkü, "Vatan, millet, din, bayrak…" dedik diye, bize denmeyen kalmadı. Çok yorgun ve bitap düşmüştük. Devam etmeyeceğimizi söyledik. O da "Ben, Sağır Oda diye bir dizi yapmak istiyorum. Birlikte yapmak ister misiniz?" dedi, "Hayır." dedik. Akabinde de kendi yolunu tayin etti. 2006 Ocak'ından itibaren eski muhabbetimiz tabii ki kalmadı.

Röportaj
Fatih VURAL nbsp;
BİTTİ -2-




Bahadır Özdener, '27 Mayıs bir İngiliz operasyonudur'


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...