Anne karnındaki bebeğe böbrek ameliyatı

Anne karnındaki bebeğe böbrek ameliyatı

YAŞAM Haberleri

Konya'da idrarın böbreklerinde biriktiği anne karnındaki bebeğin yaşamını sağlayan etrafındaki su bitince operasyon kararı alındı.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Acar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, anne karnındaki bebeğin yaptığı idrar anlamına gelen amnion sıvısının bebeği enfeksiyonlara karşı koruyucu etkisinin bulunduğu söyledi. Bebeğin bu suyu yuttuğunu, mide ve bağırsaklar yoluyla emilen sıvının bebeğin kanına karıştığını anlatan Acar, bebeğin böbrekleri vasıtasıyla idrar
yaptığını, böylece sıvının tekrar amnion sıvısına katıldığını belirtti. nbsp;Bebeğin yaşamasını sağlayan sıvı tamamen bitmişti
Kendilerine sevk edilen ve hamileliğinin 27'nci haftasında olan kadının yapılan kontrollerinde bebeğinin iki böbreğinde de sorun olduğunun tespit edildiğini dile getiren Acar, "Bebeğin böbreklerinde genişleme vardı. Böbrekte sıvı toplanmasının birçok sebebi olacağından detaylı inceleme yaptık. Böbreklerden çıkan kanallarda darlık vardı. Bu durum idrar torbasının geçişini zorluyordu'' dedi. Acar, bebeğin genetik taramasında bir sorunla karşılaşılmadığını ifade ederek, tedavi öncesi çocuğun yaşamasını sağlayan etrafındaki suyun tamamen boşalması üzerine hemen harekete geçtiklerini vurguladı. "Aynı anda iki böbreğe birden müdahale edilmesi çok nadir" Çocuğun bu şekilde hayatını devam ettiremeyeceğinden sıra dışı müdahaleye karar verdiklerine dikkati çeken Acar, şunları kaydetti:
"Böbreklerin ikisine de müdahale ettik. Operasyon öncesi bebeğin etrafındaki boşluğa sıvı verdik. Etrafını görünür duruma getirdikten sonra böbreğe ulaştık. Bebeğin sağ böbreğine 8-10 santimlik şant yerleştirdik. Şantın bir ucu böbreğin içerisinde kaldı. Rahmin etrafındaki boşlukta böbrekten gelen idrarı biriktirip, bebeğin suyunu oluşturduk. Bu operasyon yapılmasaydı çocuğun yaşaması mümkün görülmüyordu. Bebeğin, böbrek yetmezliğine gitmesini önlemiş olduk. Çocuk doğduktan sonra dar olan böbrek ile idrar yolları arasındaki kanalın açılma işlemi yapılacak.'' Acar, anne karnındaki bebeğin aynı anda iki böbreğine birden müdahale edilmesi açısından operasyonun ilklerden olduğunu, dünyada da nadir uygulandığını söyledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...