Husilere karşı dev operasyon!

/ Kaynak: AA
Husilere karşı dev operasyon!

DÜNYA Haberleri  / AA

Suudi Arabistan, Yemen'de ilerleyişini sürdüren Husi militanlarına karşı hava operasyonu düzenlendi. Operasyona ABD de destek veriyor.

Suudi Arabistan'ın Washington Büyükelçisi Adil el-Cubeyr, Washington'da yaptığı açıklamada, operasyonun saat 19.00'da (TSİ 01.00) başladığını kaydetti.

Cubeyr, Husilerin "her zaman şiddet yolunu seçtiğini" belirterek, "Yemen halkını ve meşru hükümeti korumak için gerekli her şeyi yapacağız" dedi.

YEMEN CUMHURBAŞKANI'NIN TALEBİ

Operasyona bazı Körfez ülkeleriyle 10 ülkenin destek verdiğini kaydeden Cubeyr, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur el-Hadi'nin talebi üzerine operasyona başladıklarını vurguladı.

Husilere karşı dev operasyon!

Yemen Cumhurbaşkanı Hadi, Husilerin Aden'e ilerleyişi üzerine bu kentteki konutundan ayrılmıştı. Mansur, önceki gün hem BM Güvenlik Konseyi hem de Arap ülkelerine mektup göndererek, Husilerin ilerleyişinin engellenmesi için askeri müdahale dahil her türlü önlemi almalarını istemişti.

OPERASYONA ABD DE DESTEK VERİYOR

ABD Başkanı Barack Obama'nın, KİK önderliğindeki askeri operasyonlara lojistik ve istihbarat desteği tedariki emrini verdiği bildirildi. nbsp;

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Bernadette Meehan, yaptığı yazılı açıklamada, ABD'nin Husilerin Yemen'in seçilmiş hükümetine karşı askeri eylemini güçlü biçimde kınadığını kaydetti.

Meehan, açıklamasına şöyle devam etti:

"Bozulan güvenlik durumuna yanıt olarak Suudi Arabistan, KİK üyeleri ve diğerleri, Suudi Arabistan sınırını savunmak ve Yemen'in meşru hükümeti korumak için askeri eylem başlattı. KİK üyelerinin daha önce açıkladığı gibi, bu eylemi, Hadi'nin talebi üzerine yapıyorlar.

Husilere karşı dev operasyon!

ABD, Suudi Arabistan ve KİK partnerlerimizle, onların güvenliği ve ortak çıkarları konularında yakın koordinasyon içindedir. KİK'in eylemlerini Husilerin şiddetine karşı savunma amaçlı olarak, ABD Başkanı Obama, KİK önderliğindeki askeri operasyonlara lojistik ve istihbarat desteği tedariki emrini verdi. Bu eylemleri destekleme bağlamında, ABD güçleri Yemen'de doğrudan askeri eyleme girmese de ABD'nin askeri ve istihbarat desteğini koordine etmek için Suudi Arabistan ile Ortak Planlama Hücresi oluşturuyoruz."

ABD'DE SENATÖRLER OPERASYONU DESTEKLİYOR

ABD'de Cumhuriyetçi senatörler, Yemen'de başlatılan operasyonlara destek verdi.

Cumhuriyetçi Parti'nin önde gelen isimlerinden Arizona Senatörü John McCain ile Güney Carolina Senatörü Lindsey Graham, yaptıkları ortak açıklamada, "Suudi Arabistan ve Arap ortaklarımız, iç savaşa dönüşen Yemen'de düzeni yeniden sağlamaya dönük çabalarında bizim desteğimizi hak ediyor" ifadesini kullandı.

MISIR'DAN DESTEK AÇIKLAMASI

Mısır, Arap ülkelerinin Yemen'deki Ensarullah Hareketi'ne yönelik başlattığı askeri operasyonu askeri ve siyasi olarak desteklediğini duyurdu.

Husilere karşı dev operasyon!

Mısır Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Mısır, kardeş ülke Yemen'de son haftalarda siyasi ve güvenlik konularında ciddi çöküşü, meşru kurumlara el konulmasını, şiddet ve terörün yayılmasını çok endişeli bir şekilde takip etmiştir. Mısır, uzun zamandan beri terör ve şiddet olaylarını tamamen reddettiğini duyurmuş, ulusal diyalog konferansının kazanımlarının tamamının uygulanmasını ve meşruiyete saygı duyulmasını istemiştir" ifadesi kullanıldı.

KİK üyesi Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Katar ve Kuveyt de yaptıkları ortak yazılı açıklamada, Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin çağrısına yanıt verme kararı aldıklarını duyurdu. KİK üyesi Umman Sultanlığı ise ortak açıklamada yer almadı. nbsp;

HUSİLERE AİT TELEVİZYONDAN SAĞLIK PERSONELİNE ÇAĞRI

Suudi Arabistan'ın hava operasyonu düzenlediği Yemen'de, Husilere ait el-Mesire televizyonundan, tüm sağlık personelinin acilen hastanelerde görevlerinin başına geçmeleri yönünde duyuru yapıldı.

Husilere karşı dev operasyon!

İLK BİLGİLERE GÖRE 25 SİVİL HAYATINI KAYBETTİ

Operasyonda isabet alan bazı sivil yerleşim yerlerinde 25 sivilin hayatını kaybettiği belirtildi.

Sağlık kaynaklarından alınan bilgilere göre, operasyonun yoğunlukla hedef aldığı Sana'nın kuzey bölgelerinde sivil kayıplar olduğu aktarıldı. Operasyonlarda 25 sivilin öldüğünü bildiren kaynaklar, 40 kişinin de yaralandığını ifade etti. Husilere ait el-Mesire televizyonu Sana'daki tüm sağlık personelinin acilen hastanelere gelip görev başında olmalarını istedi.

Türkiye saati ile gece 01.00'da başlayan operasyonlarda birçok askeri unsurun etkisiz hale getirildiği bildiriliyor. Sana'da Deylemi üssü, İhtiyat Komutanlığı ve Reyme Humeyd komutanlıkları operasyonlara hedef olurken, bu üslerdeki hava savunma sistemlerinin, uçak savar bataryalarının ve 4 savaş jetinin etkisiz hale getirildiği kaydedildi.

Husilere karşı dev operasyon!

Sadece Sana ile sınırlı kalmayan operasyonların, Husilerin dün büyük bir ilerleyiş kaydettiği güney bölgelerinde de yapıldığı bilgileri geliyor. Aden'e 60 kilometre mesafedeki el-Aned askeri üssünün de bombalanmasının ardından, Husilerin üssü terk ettiği öne sürüldü.

Operasyonlar sabah saatlerine kadar devam ederken, Husilerin uçak savar atışları ile karşılık vermeye çalıştığı görüldü. Sana semalarında savaş uçaklarının sesleri duyulurken, Husilerin yoğun uçak savar atışları Sana halkına korku dolu anlar yaşattı. Günün ilk ışıkları ile birlikte operasyon sonlanırken okulların tatil edildiği ve halkın işyerlerine gitmek için gelişmeleri beklediği gözlendi.

KATAR, ÜRDÜN VE FAS DA OPERASYONA DESTEK VERİYOR

Öte yandan, Suudi Arabistan önderliğindeki hava operasyonuna, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Katar, Bahreyn, Ürdün, Sudan, Kuveyt, Mısır ve Fas hava kuvvetlerinin destek verdiği bildirildi.

Operasyonun 100 savaş uçağı ile gerçekleştiği de gelen bilgiler arasında.

Suudi Arabistan'ın Washington Büyükelçisi Adil el-Cubeyr, ABD'de yaptığı açıklamada, operasyonun saat 19.00'da (TSİ 01.00) başladığını kaydetmişti. Cubeyr, Husilerin "her zaman şiddet yolunu seçtiğini" belirterek, "Yemen halkını ve meşru hükümeti korumak için gerekli her şeyi yapacağız" demişti.

Husilere karşı dev operasyon!

Operasyona bazı Körfez ülkeleriyle 10 ülkenin destek verdiğini kaydeden Cubeyr, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur el-Hadi'nin talebi üzerine operasyona başladıklarını vurgulamıştı.

Yemen Cumhurbaşkanı Hadi, Husilerin Aden'e ilerleyişi üzerine bu kentteki konutundan ayrılmıştı. Mansur, önceki gün hem Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) hem de Arap ülkelerine mektup göndererek, Husilerin ilerleyişinin engellenmesi için askeri müdahale dahil her türlü önlemi almalarını istemişti.

PAKİSTAN'A "SİZ DE KATILIN" TALEBİ

Pakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tasnim Aslam, Yemen'de Husilere düzenlenen hava operasyonuna ilişkin "Suudi Arabistan'ın, Pakistan'ın da operasyona katılması talebi inceleniyor" dedi.

Dışişleri Bakanlığı binasındaki haftalık olağan basın toplantısında konuşan Tasnim Aslam, Suudi Arabistan ve Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkelerinin Yemen'de Husilere karşı hava operasyonu başlatmasının ardından medyada Pakistan'ın da operasyona katılmaya hazır olduğu yönünde çıkan haberlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Husilere karşı dev operasyon!

Suudi Arabistan'dan Pakistan'ın operasyona katılmasına ilişkin bir talebin geldiğini doğrulayan Aslam, "Suudi Arabistan'ın, Pakistan'ın da operasyona katılması talebi inceleniyor. Bu konuda henüz kesin bir karar verilmiş değil" diye konuştu.

Yemen'de yaşayan Pakistan vatandaşlarının tahliye edilmesi konusunda alarm durumunda olduklarını ve hazırlık yaptıklarını ifade eden Aslam, "Şu an itibariyle elçiliğimizin faaliyetlerini durdurmak için aldığımız bir karar yok" ifadesini kullandı.

Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, geçen haftalarda resmi davet üzerine Suudi Arabistan'a giderek Kral Selman ile görüşmüştü. Pakistanlı diplomatik kaynaklar, Kral Selman'ın Başbakan Şerif'ten muhtemel bir Yemen operasyonunda destek istediğini ancak Şerif'in bu talebe mesafeli yaklaştığını ifade ediyor.

Husilere karşı dev operasyon!

Pakistan hükümetinin operasyona katılıp katılmama kararını ordu komutanları ile yapılacak istişarelerin ardından vereceği belirtiliyor.

İRAN OPERASYONU KINADI

İran'ın resmi ajansı IRNA'nın haberine göre, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Afham, yaptığı yazılı açıklamada, "Bu operasyon bölgedeki terörizmin güçlenmesine neden olacak ve sorunu işin içinden çıkılmaz hale getirecektir. Ayrıca operasyon, Yemen'in iç sorunlarının barışçıl yollarla çözülmesi fırsatının kaçmasına sebep olacaktır" ifadelerini kullandı.

Açıklamada, "Yemen'de siyasi parti ve gruplar arasında varılan milli mutabakat hayata geçirilmeli, askeri operasyonlar ve hava saldırıları durdurulmalıdır" denildi.

Husilere karşı dev operasyon!

"SAVAŞIN DUMANI ARABİSTAN'IN GÖZÜNE KAÇACAKTIR"

Öte yandan, İran Meclisi Dış Siyaset Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi, operasyona tepki göstererek, "Savaşın dumanı Arabistan'ın gözüne kaçacaktır. Askeri operasyon durdurulmalıdır" dedi.

Majlesnews.ir adlı haber sitesine konuşan Burucerdi, "Bu ateşi yakmanın tehlikeli sonuçları olacağı kesindir. Bölgenin hassasiyetleri nedeniyle İslam dünyası geniş boyutlu krize maruz kalacaktır" diye konuştu.

ABD'yi "bölgede yakılan ateşin baş sorumlusu" olmakla suçlayan Burucerdi şunları kaydetti:

"Şüphesiz Suudi Arabistan ve Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi (KİK) ülkeleri ABD'nin izni olmadan bu kundaklamayı yapamaz. Bu savaşın dumanı Suudi Arabistan'ın gözüne girecektir. Çünkü savaş her zaman tek bir bölgeyle sınırlı kalmaz. Askeri operasyon durdurulmalıdır."

Husilere karşı dev operasyon!

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN OPERASYONA DESTEK

Türkiye, Yemen Cumhurbaşkanı Hadi'nin isteği üzerine Suudi arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Husilere karşı başlattığı askeri harekatı desteklediğini duyurdu. Suudi Arabistan, harekatı başlatmadan önce Türkiye'ye bilgi verdi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Yemen'de varılan tüm anlaşmaların yanısıra, 2201 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararını da reddederek, Sana'dan ve Hükümet kurumlarından çekilmeyen Husi Hareketi milislerinin tek taraflı eylemlerini sürdürmesini ve meşru Cumhurbaşkanı Hadi'nin sığındığı ve geçici başkent ilan ettiği Aden'i ele geçirmek üzere askeri harekat başlatmasını şiddetle kınıyoruz. Bu gelişmeler sonucunda, 2011 yılında Körfez İşbirliği Konseyi Girişimi çerçevesinde başlatılan siyasi geçiş süreci rayından çıkmış ve sürecin kazanımları tersine çevrilmiştir.

Husilere karşı dev operasyon!

Bu durumun, Yemen halkının karşı karşıya olduğu vahim insani ve ekonomik sorunları derinleştireceği, terörist örgütlere istismar edebilecekleri bir zemin oluşturduğu ve uluslararası barış, istikrar ve güvenliğe ciddi bir tehdit teşkil ettiği açıktır.

Seçimle işbaşına gelmiş meşru Cumhurbaşkanı Hadi'nin talebi üzerine, Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri başta olmak üzere bölge ülkelerinden oluşan bir koalisyon gücü tarafından Husilere karşı başlatılan ve ülkemize Suudi Arabistan tarafından önceden bilgisi verilen askeri harekatı destekliyor; bu harekatın ülkede ortaya çıkan iç savaş ve kaos tehlikesinin önlenmesine ve meşru devlet otoritesinin ihya edilmesine katkı sağlayacağına inanıyoruz. Husi hareketini ve dış destekçilerini Yemen'de ve bölgede barış ve güvenliği tehdit eden davranışlarından vazgeçmeye çağırıyoruz."

Husilere karşı dev operasyon!

Açıklamada, dış destekçi ifadesi ile İran'a da isim belirtmeden, Husileri desteklemekten vazgeçme çağrısı yapıldı. Ankara, bu ifade ile Tahran'a da diplomatik ifadelerle uyarıda bulunmuş oldu.

TAİZ'DE OPERASYONA DESTEK GÖSTERİSİ

Yemen'in Taiz kentinde, Suudi Arabistan'ın öncülüğündeki ülkelerin, Ensarullah Hareketi'ne (Husiler) yönelik başlattığı ''Kararlılık fırtınası'' operasyonuna destek gösterisi düzenlendi.

Cemal Caddesi'nde toplanan ve Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'in fotoğraflarını taşıyan kalabalık bir grup, Valilik binasına kadar yürüdü. Husilerin, bölgedeki varlığını protesto eden eylemciler, Suudi Arabistan lehine sloganlar attı.

Suudi Arabistan'ın öncülüğündeki Arap ülkeleri, Yemen'de başkent Sana ve çevresindeki bazı şehirleri kontrol altına almasının ardından Aden'e yaklaşan Husilere yönelik gece hava operasyonu başlatmıştı. Operasyona Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Bahreyn, Ürdün, Sudan, Kuveyt, Mısır ve Fas hava kuvvetlerinin destek verdiği bildirilmişti.

Husilere karşı dev operasyon!

Suudi Arabistan makamlarından yapılan açıklamada, operasyonda birçok askeri unsurun etkisiz hale getirildiği, Sana'da ed-Deylemi Askeri Üssü, İhtiyat Komutanlığı ve Rayme Humeyd komutanlıklarının hedef alındığı ve bu üslerdeki hava savunma sistemlerinin, uçaksavar bataryalarının ve 4 savaş jetinin etkisiz hale getirildiği kaydedilmişti.

RUSYA: "KAYGILIYIZ"

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Suudi Arabistan'ın Yemen'e yönelik operasyonundan ciddi şeklide kaygılandıklarını, askeri operasyonun hemen sona erdirilmesini ve tarafların diyalog başlatmasını istedi.

Bakanlık açıklamasında, "Moskova dost ülke Yemen Cumhuriyeti'nde yaşanan son olaylardan çok ciddi şekilde kaygılı. Yemen Cumhuriyeti'nin egemenliğini, birliğini ve toprak bütünlüğünü biz her zaman kararlılıkla destekledik." İfadelerine yer verdi.

Husilere karşı dev operasyon!

Taraflara askeri yöneteme son vermelerini talep eden Moskova, "Yemen ihtilafında tüm tarafların askeri adımların tüm boyutlarını hemen sona erdirmeli ve kendi amaçlarına silah yolu ile ulaşma çabalarından vazgeçilmesi gerekir. Eminiz ki Yemen'de varolan derin çelişkileri ancak ve ancak geniş ulusal diyalog çerçevesinde çözmek gerekir." denildi.

FRANSA'DAN DESTEK

Fransa Dışişleri Bakanlığı, Yemen'deki hükümete ve Cumhurbaşkanı Abdurrabbu Mansur Hadi'ye desteklerinin devam ettiğini bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesinde yayımlanan açıklamada, bazı ülkeler tarafından Yemen'deki Husilere yönelik dün gece başlatılan askeri operasyonların Yemen'in resmi makamlarının talebi üzerine gerçekleştirildiği kaydedildi.

Açıklamada, "Fransa, Yemen hükümetine ve Cumhurbaşkanı Hadi'ye desteğini sürdürmektedir" denildi.

Husilere karşı dev operasyon!

Husi milislerinin yürüttüğü istikrarsızlaştırma eylemlerinin güçlü bir şekilde kınandığı belirtilen açıklamada, Husi destekçilerine de bir an önce bu gruptan bağlarını koparmaları ve siyasi sürece dönmeleri çağrısında bulunuldu.

Açıklamada, "Fransa, bu endişe verici durum karşısında, Yemen'in istikrarı ve birliğinin yeniden tesis edilmesi için bölgedeki ortaklarıyla dayanışma içindedir" denildi.

Uzun süredir siyasi krizin yaşandığı Yemen'de hükümet ve Cumhurbaşkanı Abdurrabbu Mansur Hadi'nin ocak ayında istifa ettiğini açıklamasının ardından Husiler, başkent Sana'da kontrolü sağlayıp, 6 Şubat'ta da meclisin feshedildiğini duyurmuştu.

Bu süreçte Husilerin başkent Sana'daki evinde gözetim altında tuttuğu Hadi, 21 Şubat'ta güneydeki Aden'e gitmiş ve burada cumhurbaşkanlığı görevine devam edeceğini ve Aden'in geçici yönetim merkezi olduğunu açıklamıştı. Husiler, bunun ardından ülkenin güney kesimine doğru ilerlemiş, dün de geçici yönetim merkezi Aden'e 60 kilometre uzaklıktaki Lahic kentini ele geçirmişti.

Husilere karşı dev operasyon!

Cumhurbaşkanı Hadi, son gelişmeler üzerine bu kentteki konutundan ayrılmış, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) ile Arap ülkelerine mektup göndererek, Husilerin ilerleyişinin engellenmesi için askeri müdahale dahil her türlü önlemi almalarını istemişti.

Suudi Arabistan'ın öncülüğündeki Arap ülkeleri de gece Husilere yönelik "Kararlılık fırtınası" adlı hava operasyonunu başlatmıştı. Operasyona Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Bahreyn, Ürdün, Sudan, Kuveyt, Mısır ve Fas'ın destek verdiği, ABD'nin istihbarat desteği sağladığı bildirilmişti.

SURİYELİ MUHALİFLER OPERASYONU DESTEKLİYOR

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK), Yemen'deki Ensarullah Hareketi'ne (Husiler) karşı başlatılan askeri operasyonu desteklediğini açıkladı.

SMDK'dan yapılan yazılı açıklamada, Suudi Arabistan'ın öncülüğündeki koalisyonun Yemen'de Husilere karşı başlattığı "Kararlılık Fırtınası" operasyonunun, "Yemen ve halkını İran rejimiyle irtibatlı Husi milislerin saldırılardan korumak amacıyla" yapıldığı belirtildi.

Husilere karşı dev operasyon!

"SMDK, söz konusu operasyonu desteklemekte ve doğru bir adım olarak değerlendirmektedir" denilen açıklamada, operasyon, "Arap bölgesinin tümünü hedef alan İran rejiminin planlarını durduracak cephenin oluşması için ön hazırlık" olarak nitelendirildi.

Açıklamada ayrıca, "SMDK Suriye halkının meşru temsilcisi olarak, kardeş ve dost ülkeleri Esed rejimi ile Suriye'de devam eden yıkımı sonlandıracak ve Suriyelilerin meşru beklentilerini gerçekleştirmeye yardımcı olacak sağlam bir koalisyon kurmaya davet ediyor" şeklinde çağrıda bulunuldu.

İNGİLTERE'DEN HUSİ KARŞITI OPERASYONA DESTEK

İngiltere, Yemen'de seçimle işbaşına gelmiş meşru Cumhurbaşkanı Abdurrabbu Mansur Hadi'nin talebi üzerine, Suudi Arabistan'ın öncülüğündeki Arap ülkelerinin Yemen'deki Husi hedeflerine yönelik başlattığı askeri harekatı desteklediğini bildirdi.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Suudi Arabistan'ın Yemen'deki askeri müdahelesine destek verildiği belirtilerek, "Atılacak her adım, uluslararası hukuka uygun olmalıdır" denildi.

Husilere karşı dev operasyon!

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin de belirttiği üzere, Cumhurbaşkanı Hadi'nin Yemen'in meşru cumhurbaşkanı olduğunu vurgulayan İngiltere Dışişleri Bakanlığı, açıklamasında, "Husilerin son eylemleri ile Aden ve Tiaz kentlerinde genişlemeleri, siyasi süreci hiçe saydıklarını gösteren bir işaretti. Krize getirilecek çözüm, siyasi bir çözüm olmalıdır. Yemen'de uzun süreli istikrarın sağlanması, iç savaş, ekonomik çöküş ve ülkede daha derin bir insani krizin önlenmesi için uluslararası toplum diplomatik ve insani destek vermeyi sürdürecektir" ifadelerine yer verdi.

IRAK DIŞİŞLERİ OPERASYONA KARŞI

Irak Dışişleri Bakanı İbrahim el-Caferi, ülkesinin, Yemen'deki Husilere yönelik başlatılan "Kararlılık fırtınası" operasyonuna karşı olduğunu belirtti.

Husilere karşı dev operasyon!

Caferi, başkent Bağdat'ta basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "ülkelerin kendi toprakları dışında silah kullanmasının, siyasi anlaşmazlıkları askeri boyuta taşıyacağını" savundu.

Irak'ın siyasi çözümden yana olduğunu ifade eden Caferi, "Tek çözüm barışçıl çözümdür çünkü askeri müdahale olayları daha da karmaşık hale getirir. Biz meşruiyetin ve siyasi çözümlerin yanındayız. Bu olanların siyasi çözümü kapsamadığını düşünüyoruz" dedi.

MISIR DONANMASINA AİT GEMİLER ADEN'E GİDİYOR

Mısır donanmasına ait 4 savaş gemisinin, Süveyş Kanalı'ndan Kızıldeniz'e hareket ettiği bildirildi.

Husilere karşı dev operasyon!

Süveyş Kanalındaki denizcilik kaynaklarından alınan bilgiye göre, Port Said Limanı'ndan yola çıkan Mısır donanmasına ait 2 hücumbot ve 2 fırkateyn, Kızıldeniz'deki Aden Körfezi ve Bab'ül Mendeb Boğazına gitmek üzere yola çıktı. Gemilerin, akşam saatlerinde Aden Körfezine ulaşmasının beklendiği kaydedildi.

Suudi Arabistan'ın öncülüğündeki Arap ülkeleri, dün gece itibariyle Yemen'deki Husi hedeflerine yönelik "Kararlılık Fırtınası" adı altında hava operasyonu başlatmıştı. Operasyona Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Bahreyn, Ürdün, Sudan, Kuveyt, Mısır ve Fas hava kuvvetlerinin destek verdiği belirtilmişti.

HUSİLERDEN PROTESTO

Yemen'de Suudi Arabistan'ın önderliğindeki koalisyonun başlattığı ''Kararlılık Fırtınası'' operasyonu başkent Sana'da Husi yanlıları tarafından protesto edildi.

Husilere karşı dev operasyon!

Bab'ül Yemen'de toplanan yüzlerce Husi yanlısı, Suudi Arabistan'ı ve operasyona destek veren ülkeleri kınadı. Göstericiler, ''Yemen'in istikrar ve iç işlerine'' müdahale olarak nitelendirdikleri operasyonların ''derhal sonlandırılmasını'' talep etti.

Operasyona katılan ülkelerin aleyhinde slogan atan göstericiler, daha sonra olaysız dağıldı.

ARAP BİRLİĞİNDEN OPERASYONA DESTEK

Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi, Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap ülkelerinin Yemen'deki Husilere yönelik başlatılan "Kararlılık Fırtınası" operasyonunu desteklediklerini açıkladı.

Husilere karşı dev operasyon!

Mısır'ın Şarm eş-Şeyh kentinde, Arap Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda yaptığı ve Mısır Televizyonu'nda yayınlanan konuşmasında, "Birlik olarak, Yemen'deki Husilere yönelik 'Kararlılık Operasyonu'nu desteklediklerini, operasyonun Arap Birliği kararlarına ve 'Ortak Savunma Antlaşması'na uygun olduğunu" belirtti.

SURİYE REJİMİ ENDİŞELİ

Suriye Dışişleri Bakanlığı, Suudi Arabistan'ın öncülüğündeki Arap ülkelerin, Yemen'de Husi hedeflere yönelik başlattığı "Kararlılık Fırtınası" operasyonundan "derin endişe duyuyoruz" açıklamasında bulundu.

Husilere karşı dev operasyon!

Suriye resmi ajansı SANA'nın geçtiği bakanlık açıklamasında, Suriye'nin, "Yemen'in egemenliği ve toprak bütünlüğünün korunmasıyla bunlara saygı duyulması"nı istediği belirtilerek, Suudi Arabistan'ın öncülüğündeki Arap ülkelerin, Husi hedeflerine yönelik başlattığı "Kararlılık Fırtınası" operasyonundan "derin endişe duyduğu" kaydedildi.

Husilere karşı dev operasyon!

Husilere karşı dev operasyon!

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...