Afrika barış için toplandı

/ Kaynak: AA
Afrika barış için toplandı

DÜNYA Haberleri  / AA

Barış görüşmelerine, ABD, Norveç, İngiltere, Çin, Nijerya, Çad, Cezayir, Ruanda ve Güney Afrika'dan da temsilciler katılıyor.

Afrika Birliği ve bölge ülkelerinin liderleri Güney Sudan'da barış sağlanması için Addis Ababa'da toplandı. Toplantıya, Güney Sudan'da savaşan tarafların liderleri Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit, isyancı güçlerin lideri eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Riek Machar, Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir, Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta, Uganda Cumhurbaşkanı Yoweri Museveni, Cibuti Cumhurbaşkanı İsmail Ömer Guelleh ve Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn katılıyor.
- ABD, Norveç, İngiltere ve Çin de katılıyor
Barış görüşmelerine, ABD, Norveç, İngiltere, Çin, Nijerya, Çad, Cezayir, Ruanda ve Güney Afrika'dan da temsilciler katılıyor.
Güney Sudan'da 20 aydan beri devam eden iç savaşın sona ermesi için hem Afrika Birliği hem de bölge ülkeleri çaba sarfediyor.
Bugün yapılan toplantıdan bir barış anlaşması çıkması bekleniyor.
Güney Sudan'da savaşan taraflar, bölge ülkelerinden Sudan ve Uganda'yı rakip gruplara destek vermekle suçluyor.
- Askeri destek
Güney Sudan yönetimi Sudan hükümetini isyancı Riek Machar'a destek vermekle, isyancılar ise Uganda'yı Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'e askeri destek sağlamakla suçluyorlar.
ABD Başkanı Barack Obama'nın bölge ülkelerine Temmuz ayı sonunda yaptığı ziyarette Güney Sudan'da barışın sağlanması için tarih vermiş ve 17 Ağustos'a kadar ülkede barış sağlanmazsa, ABD ve ortaklarının diğer çözüm araçları üzerinde yoğunlaşacağını söylemişti.
Güney Sudan'da, 2013 Aralık ayında Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'in yardımcısı Machar'ı darbe teşebbüsü ile suçlaması ile başlayan iç savaş, kabileler arasında etnik temizliğe dönüştü.
20 aydan bu yana süren iç savaşta yaklaşık 50 bin kişi hayatını kaybederken 12 milyonluk ülkede, nüfusun yüzde 70'i gıda, ilaç ve diğer temel ihtiyaçlara muhtaç hale geldi.
Güney Sudan'da, 2 milyondan fazla insan ülke içinde ve komşu devletlerde sığınmacı durumuna düştü.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...