AB'de hayvan klonlamaya yasak kararı

AB'de hayvan klonlamaya yasak kararı

DÜNYA Haberleri

Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği ülkeleri içinde hayvanların klonlanması (kopyalanması), satışı ve ithalinin yasaklanması kararı aldı.

AB Komisyonu tarafından hazırlanan direktif, bugün Avrupa Parlamentosu'nun Strasbourg'daki genel kurul oturumunda oylanarak oy çoğunluğu ile kabul edildi. Oylamada 529 parlamenter ''evet'', 120 parlamenter ''hayır'' ve 57 parlamenter çekimser oyu kullandı.

Avrupa Parlamentosu, hayvanların klonlanması dışında, bu tür hayvanların ve bunlardan elde edilen ürünlerin satışı ve ithalinin de AB'de yasaklanmasını kararlaştırdı.

Avrupa Parlamentosu'nun konuyla ilgili raportörü Danimarkalı parlamenter Renate Sommer, genel kurulda yaptığı konuşmada, klonlanma tekniğinin hala olgunlaşmamış bir proje olduğunu belirterek, bu konuda son önemde önemli ilerlemeler sağlanmadığını hatırlattı. Klonlanan hayvanlarda ölüm oranının fazla olduğunu kaydeden Sommer, doğan yavruların da önemli bir kısmının kısa sürede acı çekerek öldüğünü söyledi.

Avrupa Parlamentosu'nda kabul edilen direktifte, AB'li tüketicilerin de havyan klonlanmasına şiddetle karşı çıktığı belirtildi.

Klonlama tekniğinde yeteri başarı sağlanamadığı hatırlatılan direktifte, sığır ve dana gibi hayvanların klonlanmasında başarı oranının yüzde 6 ile 15 arasında olduğu, domuzda ise bu oranın yüzde 5'i geçmediği bildirildi.

Direktifin yasalaşması için AB Konseyi'nin de onayı gerekiyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...