Binlerce göçmen perişan

Binlerce göçmen perişan

DÜNYA Haberleri

Almanya'nın 400 bin sığınmacıyı gece yarısına kadar alacağı söylentisi binlerce Suriyeliyi sokaklara döktü.

Avrupa kapıları kapatmadan son anda Türkiye'den Yunanistan'a geçme umudu taşıyan mülteciler, İstanbul ve Edirne otogarlarında yoğunluk oluşturdu. Bayrampaşa'daki Büyük İstanbul Otogarı'nda bulunan aralarında kadın ve çocukların da yer aldığı mülteciler, bulabildikleri araçlarla Edirne'ye gidiyor. Şehre yaklaştıklarında polis ve jandarmaya yakalanmamak için araçlardan inerek tarlalardan yürüyerek şehre ulaşmaya çalışıyor. Gelenlere kentin girişinde kumanya dağıtılıyor. Ambulanslar da sağlık hizmeti veriyor.
YORGUNLUKTAN BAYILACAĞIZ
Mültecilerden Mahmut Ali, birçok sığınmacının denizde boğulduğunu hatırlatan Ali, "Denizden korktuğum için karayolunu tercih ettim. Çocuklarım olmasaydı belki deniz yolunu denerdim" dedi. İstanbul'dan geldikleri araçtan kontrol noktalarında yakalanmamak için Edirne'ye 4 kilometre kala indiklerini belirten Aras Macicum, aç ve susuz olduklarını belirterek, "Yorgunluktan bayılacak haldeyiz, yardım istiyoruz" dedi. Sehem Mustafa da Avrupa'ya gitmekten başka çaresi olmayan sığınmacıların her türlü zorluğa katlanmak durumunda olduğunu ifade etti.
EDİRNE OTOGARI ANA BABA GÜNÜ
Yunanistan'a gitmek için geceden bu yana Edirne otogarında toplanan yüzlerce mültecinin bekleyişi sürüyor. Otogarda sabahlayan, aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu sığınmacıların sayısı sürekli artarken, polis bir yandan güvenlik önlemlerini artırırken bir yandan da Suriyelileri, İstanbul'a geri dönmeleri konusunda ikna etmeye çalışıyor. Kentin farklı noktalarında yapılan kontrollerde yakalananlar da İstanbul'a gönderiliyor.
KARAYOLU DENİZDEN DAHA GÜVENLİ
Otogara gelenlerden Raman Karaca, “2 gündür yollardayız, mahvolduk. Nereye gittiysek hep kapılar yüzümüze kapandı. Hiç kimse bizi almadı. Şimdi tek bir amacımız kaldı Edirne'yi geçmek, Yunanistan ve ardında Almanya'ya gitmek. Deniz yolu güvenli degil yüzden karayolunu tercih ettik” diye konuştu.
KÖŞE KAPMACA
Yunanistan sınırını geçmek için Edirne'ye gitmek isteyen mülteciler, polis ve jandarma ekipleri ile adeta köşekapmaca oynuyor. Şehre girişte kontrol noktalarında yakalanmak istemeyen mülteciler, bu noktalara 4 kilometre kala araçlarından inip, şehir merkezine tarlalardan otogara ulaşmayı çalışıyor. Sayıları 250'yi bulan otogardaki sığınmacıları ise yeşil alana serdikleri battaniye ve kampetlerin üzerinde uykuya daldı. Havanın soğumasıyla sığınmacılardan bebek ve çocukları olanlar güvenlik güçlerinden yardım istedi. Bu aileler otobüslerle İstanbul'a gönderildi.
7 BİN KİŞİ GERİ GÖNDERİLDİ
Grup üyelerinden Ahmed Meksur, “Bizim silahımız yok. Silahımız imanımız, Allah inancımız. Türkiye'ye şükran borçluyuz, bize insanlık yaptı ama Avrupa'ya gitmek istiyoruz” dedi.Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Avrupa'ya gitmek için Edirne'ye gelen sığınmacıların, Yunanistan ve Bulgaristan sınır kapılarına yürümesine izin vermeyeceklerini söyledi. Şahin, “Bir haftada yaklaşık 7 bin sığınmacı yakalanarak geri gönderildi” diye konuştu.
GEÇEN TUTUKLANACAK 
Macaristan'ın, sığınmacıların Sırbistan üzerinden ülkeye giriş yaptığı Röszke-Horgos tren yolunu kapatma kararı, Sırbistan'da bekleyen sığınmacılar arasında hayal kırıklığına neden oldu. Röszke-Horgos tren yolunun Macaristan'daki girişinin kapatılması kararını gözyaşlarıyla karşıladı. Öte yandan Macaristan'da yeni yasal düzenlemeler de yürürlüğe girdi. Artık sınırı geçmeye çalışanlar tutuklanacak.
FRANSA'DA "HOŞ GELMEDİNİZ" AYIBI
Fransa'nın güneyindeki Beziers şehrinin yabancı ve İslam karşıtı açıklamalarıyla bilinen belediye başkanı Robert Menard, Suriyeli sığınmacıları kentte istemediğini söyledi. Menard, mültecilere tepki göstererek “Buraya hoş gelmediniz. Polise haber vereceğim, burayı terk edin” dedi.
"BUGÜN ABVAR AMA AVRUPA BİRLİK DEĞİL"
BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, Avrupa'nın Suriyeli sığınmacılara ve Müslümanlara kapılarını açmamasının IŞİD propagandasına yardım edeceğini söyledi. Guterres, tarihte Avrupa'nın yaklaşık 200 bin Macar'a kapılarını açtığını anımsatarak, “Ne yazık ki, bugün AB var ama Avrupa birlik değil. Bu çok çirkin bir Avrupa resmi veriyor. Çok insan için acıya yol açıyor.” diye konuştu. Avusturya Başbakanı Werner Faymann ile ortak basın toplantısı düzenleyen Almanya Başbakanı Angela Merkel de yine Türkiye'yi andı.
MERKEL: TÜRKİYE İLE GÖRÜŞELİM
Sığınmacı krizini görüşmek üzere 28 AB ülkesinin devlet ve hükümet başkanlarına zirve düzenleme çağrısında bulunduğunu ve çağrının kabul edildiğini belirten Merkel, şunları kaydetti: Sığınmacıların geldikleri ülkeleri nasıl destekleyebileceğimizi görüşmeliyiz. Türkiye ile sığınmacılar konusunu nasıl daha iyi görüşebileceğimizi de tartışmak zorundayız" dedi.
KAYNAK: YENİ ŞAFAK

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...