Hırvat bakandan '1 otobüs' sığınmacıya sınırı geçme sözü

Hırvat bakandan '1 otobüs' sığınmacıya sınırı geçme sözü

DÜNYA Haberleri

Hırvatistan İçişleri Bakanı Ostojic, binlerce mülteci yardım beklerken sadece bir otobüs sığınmacıya yiyecek-içecek ve sınırı geçme sözü verdi.

Avrupa mülteci sorununu yarın masaya yatırmaya hazırlanırken, sığınmaclara yönelik sert tutumuyla eleştirilen Hırvatistan'ın İçişleri Bakanı Ranko Ostojic kameralar eşliğinde Opatovac'taki mülteci kampına gitti. Az sayıda sığınmacıyı yanında getirdiği otobüse dolduran Ostojic, sığınmacılara yiyecek-içecek dağıtıldıktan sonra Avrupa'ya geçmelerine izin verileceğini söyledi. Ostojic'in tavrı, polisin uyguladığı orantısız şiddetin yankılarını düzeltmeye yönelik bir imaj çalışması olarak nitelendi. Ülkesinin Hristiyan köklerinin zarar görmesinden endişelenen Macaristan Başbakanı Viktor Orban'dan yine benzer açıklamalar geldi. Orban, mültecilerin ülkesini ve Avrupa'yı kuşattığını, bunun kıta Avrupa'sını tehlikeye soktuğunu söyledi. Parlamentoda konuşan Orban, “mülteciler sadece kapımızı çalmıyorlar, onu kırıyorlar” diye konuştu.
UMUTLARI TÜRKİYE
Avrupalı liderlerin krizin çözümü için masaya oturacağı yarınki toplantı öncesi Avrupa'dan gelen açıklamalar Türkiye üzerinde yoğunlaştı. Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Sawsan Chebli “Türkiye'nin yaptıklarına büyük bir saygı duyuyoruz  ve bu konuda yalnız bırakılmamasını önemsiyoruz “ derken, BM İnsani İşler Koordinatörü O'Brien:”Uluslararası toplum Türkiye ve Ürdün ile gerçek bir ortaklık kurarak üzerilerinde oluşan büyük yükü hafifletmeye çalışmalıdır” açıkalmasında bulundu.
AP ENDİŞELİ
AP Başkanı Martin Shulz  ise yarınki toplantının çözümsüzlükle sona ermesinden korktuğunu belirterek, AP'nin Türkiye'ye para yardımını artırması gerektiğini kaydetti.
KAMERALI YARDIM  ZİYARETİ
Mültecilere yönelik polis şiddetinin tavan yaptığı Hırvatistan'da İçişleri Bakanı Ostojic kameralarla gittiği kampta yardım şovu yaptı. Yanında otobüs getiren bakan içeri aldığı sığınmacılara yardım sözü verdi.
KAYNAK: STAR

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...