Cameron, Suriye için onay bekliyor

/ Kaynak: AA
Cameron, Suriye için onay bekliyor

DÜNYA Haberleri  / AA

İngiltere Başbakanı Cameron, Suriye'de DAEŞ'e karşı düzenlenen operasyona dahil olması için İngiliz Parlamentosu'nun onayını almayı planlıyor.

İngiltere Başbakanı David Cameron, uluslararası koalisyonun terör örgütü DAEŞ'e karşı yürüttüğü hava operasyonunun sadece Irak ayağına katılan ülkesinin, Suriye'deki operasyona dahil olması için İngiliz Parlamentosu'nun onayını almayı planladığının sinyallerini verdi.
Cameron, BBC Radyo 4'e yaptığı açıklamada, Suriye'deki DAEŞ unsurlarının hedef alınmasının hayati önem taşıdığını vurgulayarak "Çünkü DAEŞ, İngiltere sokaklarındaki halkı öldürmek ve sakat bırakmak için planlar yapıyor" dedi.
Ancak bu askeri operasyona onay verecek önergeye muhalefetin destek sağlaması gerektiğini belirten Cameron, "Önemli olan İngiliz Parlamentosu'nun alt kanadı Avam Kamarası'nda çoğunluğu oluşturmak" diye konuştu.
Cameron, ülkesinin Irak'taki DAEŞ hedeflerine yönelik hava operasyonlarında yer aldığını ve Suriye'de sadece insansız hava uçaklarıyla keşif uçuşları yaptığını hatırlatarak sözlerini şöyle sürdürdü:
"Daha ileri gitmek ister ve İngiltere'nin Suriye'de DAEŞ'e karşı saldırılarda rol aldığından emin olmak ister miyim? Evet, isterim. Bu bence bizim için yapmamız gereken en doğru şey olacaktır. Parlamento oylamasının ne zaman yapılacağına ilişkin tam bir zaman çizelgesi sunamıyorum çünkü bu operasyon için parlamento genelinde fikir birliği sağlandığı zaman oylamaya gidilmesi gerektiği açık bir şekilde ortada" ifadesini kullandı.
"Muhalefet liderinin bu tehdidi gördüğünü düşünmüyorum"
Cameron, DAEŞ'in oluşturduğu riske işaret ederek "Suriye ve Irak'ta bir grup, sadece bu ülkelerde kargaşaya sebep olmuyor. İngiltere, Avustralya, Fransa ve Belçika sokaklarında da halkı öldürme ve sakat bırakma planları yapıyor. Avrupa'nın geri kalanı bu tehdide karşı artık uyanık. Ama muhalefet liderinin bu tehdidi gördüğünü düşünmüyorum" dedi.
İngiliz hükümeti, geçen yıldan beri uluslararası koalisyonun DAEŞ'e karşı yürüttüğü hava operasyonunun sadece Irak ayağına katılan İngiliz jetlerinin, koalisyonun Suriye'deki operasyonuna da dahil olmasını istiyor. Ancak operasyona onay verecek söz konusu önergenin olası bir oylamada muhalefetteki İşçi Partisi'nin savaş karşıtı lideri Jeremy Corbyn'in desteğini alması beklenmiyor.
İngiliz Parlamentosu, Irak'taki DAEŞ hedeflerine yönelik hava operasyonları yapılmasına geçen yıl onay vermişti. Beşşar Esed rejiminin 2013 yılında Şam yakınlarındaki kimyasal silah saldırısının ardından Suriye'ye hava operasyonu düzenlenmesi önerisi ise parlamentoda oylanmış ancak muhalefetteki İşçi Partisi'nin itirazıyla reddedilmişti.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...