'ABD, rejimin sivillere saldırdığı haberlerinden endişeli'

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'ABD, rejimin sivillere saldırdığı haberlerinden endişeli'

DÜNYA Haberleri  / AA

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Toner, “Suriye rejiminin tank ve toplarla Lazkiye, Humus, Hama ve Şam yakınlarında sivillere saldırdığı yönündeki haberlerden endişeliyiz” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Suriye'de kısmi ve geçici ateşkes niteliğindeki çatışmaların sonlandırılması anlaşmasının yürürlüğe girmesinin ardından şiddetin azaldığını fakat Beşşar Esed rejiminin sivillere karşı saldırılarına devam ettiği yönündeki haberleri endişeyle takip ettiklerini söyledi. Toner, günlük basın toplantısında, Suriye’de çatışmaların sonlandırılması anlaşması hakkındaki soruları yanıtladı.

Anlaşmayı takiben Suriyeli muhaliflere ve sivillere yönelik hava saldırılarının azaldığını belirten Toner, “Suriye rejiminin tank ve toplarla Lazkiye, Humus, Hama ve Şam yakınlarında sivillere saldırdığı yönündeki haberlerden endişeliyiz” dedi. Toner, saldırıların devam ettiği yönündeki iddiaları teker teker incelediklerini, Rusya ve İran dahil olmak üzere bilgileri Uluslararası Suriye Destek Grubu üyeleriyle paylaştıklarını ve tarafları itidalli davranmaya çağırdıklarını söyledi.

Kimyasal silah kullandığı haberleri

Sözcü Toner ayrıca, rejime bağlı askerlerin Suriye'de kimyasal silah kullandığı yönündeki haberleri değerlendirdi.

Esed rejiminin ateşkes başladıktan sonra sivillere klor varilleri attığı yönündeki haberleri gördüklerini belirten Toner, “Bu haberleri gördük. Kesin olarak teyit edemeyiz. Bu konuda bizim politikamız belli. Kimyasal silah kullanımını sert bir şekilde kınıyoruz. Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü bu iddiaları araştıracaktır” şeklinde konuştu.

Toner, örgütün Esed rejiminin kimyasal silah kullandığı yönünde bir sonuca ulaşması durumunda ise Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin gerekli adımları atacağını belirtti.

İhlal ihbarları Washington'a geliyor

Toner, Suriye’de çatışmaların sonlandırılması anlaşmasının denetimi için ABD Dışişleri Bakanlığında da bir birimin 7 gün 24 saat boyunca gelen ihbarları değerlendirdiğini kaydetti.

Telefonla gelen ihbarların yanı sıra elektronik posta, mesaj, cep telefonu uygulamalarıyla Suriye’den gelen raporları incelediklerini de söyleyen Toner, Arapça konuşan Dışişleri Bakanlığı çalışanlarının bu mesajları rapor ettiğini bildirdi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...