AB ‘cimri’ davranıyor

Düzenleyen:
AB ‘cimri’ davranıyor

DÜNYA Haberleri

Mülteci krizini çözmeye çalışan AB, Ankara’nın 7 Mart’taki taleplerinden daha azını teklif edecek. Vize serbestisini şartlara bağlayan Avrupa, yeni fasıl açılması konusunda isteksiz davranıyor

Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye, sığınmacı krizini ele almak için bir defa daha dün Brüksel’de bir araya geldi. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da katıldığı ve bugün sona erecek zirvenin basına sızan taslağına göre, AB Ankara’ya istediğinden daha azını teklif ediyor. 7 Mart’taki ilk zirvede Türkiye’ye çeşitli sözler veren AB ülkeleri geçen süre içerisinde bu sözlerinden vazgeçmiş gibi görünüyor. Örneğin Türkiye’nin “vizelerin hazirandan önce kaldırılması” yönündeki talebine 7 Mart’ta ‘olur’ diyen ülkeler, yeni şartlar öne sürecek. Bu şartların tamamlanması halinde Türklere vizelerin kaldırılacağının belirtildiği taslakta, Türkiye’nin “Üyelik yolunda yeni fasıllar açılsın” talebi için de soğuk duruluyor. Ankara 5 fasıl açılmasını isterken Güney Kıbrıs Rum kesimi, bunları veto edeceğini açıklaması yüzünden, taslakta Türkiye’ye fasıl sözü verilmiyor. Bu konu, “AB, Türkiye’yle beraber, üyelik müzakerelerinde mümkün olan en kısa süre içinde yeni fasılların açılması kararına hazırlık yapacak” şeklinde ifade ediliyor. Metinde herhangi bir fasıl isminden bahsedilmiyor. Türkiye’ye verilecek 3 milyar avroluk yardımın harcanmasının hızlandırılması istenirken, ek olarak verilecek 3 milyar avroluk yeni dilim de şarta bağlanıyor. Taslakta, paranın nerelere harcandığının belgelenmesi ve tamamen bitmiş olması şartı getiriliyor. Bu arada, bugün onaya sunulacak olan taslağa Başbakan Davutoğlu’nun olumsuz tavır alabileceği Brüksel’de en çok konuşulan konuların başında geliyor. Türkiye’ye görevler yükleyen ancak karşılığında tavizler vermekten kaçınan AB ile Türkiye arasında çetin pazarlıkların yapılacağı belirtiliyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...