Mavi Marmara krizi bu ay içinde bitiyor

Düzenleyen:
Mavi Marmara krizi  bu ay içinde bitiyor

DÜNYA Haberleri

Londra'da yapılan görüşmeden büyük oranda uzlaşma çıktı. Hazırlanan metin hükümetlere sunulacak

Buket GÜVEN ANKARA

Türkiye ile İsrail arasında önceki gün Londra’da yapılan görüşmeden büyük oranda uzlaşı çıktı. Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu başkanlığındaki Türk heyeti ile İsrail Başbakanı'nın Özel Temsilcisi Joseph Ciechanover ve İsrail Milli Güvenlik Konseyi Başkan Vekili Jacob Nagel'in başkanlıklarındaki heyetin görüşmesinden çıkan son metin, iki ülkenin hükümetlerine sunulacak. Hükümetlerin onayının ardından taraflar ilk adım olarak temsil düzeylerini yükselterek büyükelçi ataması yapacak.
 TÜRKİYE İSTEDİĞİNİ ALACAK
Ankara, Mavi Marmara olayının ardından ilişkilerin normalleştirilmesi için özür, tazminat ve Gazze’ye uygulanan ambargonun kaldırılması şartlarını öne sürmüştü. İsrail Başbakanı Netenyahu, o zaman başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak özür dilemişti. Yapılan görüşmeler sonucunda İsrail tarafı, Mavi Marmara olayında hayatını kaybedenler ve aileleri için yaklaşık 20 milyon dolar tutarında tazminat vermeyi kabul etti. Dışişleri Bakanlığı bünyesinde bir “fon” oluşturacak ve İsrail de tazminatın tamamını bu fona yatıracak. Dışişleri Bakanlığı da, ailelere ölüm ve yaralanmaya göre farklı miktarlarda tazminat ödeyecek.
 GAZZE AMBARGOSU KALKIYOR
 Geriye sadece Gazze’ye yönelik ambargonun kaldırılması konusu kalmıştı. Diplomatik kaynaklar Gazze’ye ambargonun kalkması için de tarafların anlaşmaya oldukça yakın olduğunu ifade etti. Bu doğrultuda, İsrail tarafının Türk bayraklı ticari gemilerin Gazze’ye doğrudan mal taşıyabilmesinin önünü kademeli olarak açacak bir plana olumlu baktığı dile getiriliyor. Taraflar arasındaki konuşulan son maddenin, gemilerin taşıdığı mallarla ilgili denetim mekanizmasıyla olduğunun altı çiziliyor. Tarafların bu ay içerisinde ikinci defa bir araya gelmesi ve anlaşmayı imzaladıklarını ilan etmesi bekleniyor. İmzanın ardından da karşılıklı büyükelçiler atanacak. Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçiliği için Dışişleri Bakanlığı Ortadoğu Genel Müdürü Can Dizdar’ın adı geçmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD ziyareti sırasında Brookings Enstitüsü'nde düzenlenen panelde Türkiye-İsrail ilişkileri hakkında değerlendirmelerde bulunmuş ve, "Temenni ederim ki, nisan ayı ortasında tarafların yapacağı görüşmelerle buradan olumlu bir neticeyi sağlayabiliriz” demişti.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...