Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

'Kıbrıs'ta çözüm için AB ile işbirliğine hazırım'

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'Kıbrıs'ta çözüm için AB ile işbirliğine hazırım'

DÜNYA Haberleri  / AA

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, adada bulunacak bir çözümün bölge için iyi bir örnek teşkil edeceğini belirterek, bunun için tüm AB ülkeleriyle iş birliği yapmaya hazır olduğunu bildirdi.

Alman Deutsche Welle televizyonuna konuşan Akıncı, Kıbrıs sorununun, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği sürecinde ciddi bir sorun olarak görüldüğünü kaydetti.

Türkiye’nin Kıbrıslı Türklerle iyi ilişkileri olduğunu söyleyen Akıncı, Kıbrıslı Türkler olarak Türkiye’den her zaman destek gördüklerini, herhangi bir zorlukla karşılaşmadıklarını ve karşılaşmayı da beklemediklerini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıslı Türklerin, 2004’te Kıbrıs sorununun çözüm planı için düzenlenen referandumda "evet" demesine rağmen KKTC'nin AB üyeliğine alınmadığını, ancak çözüm planını reddeden Kıbrıslı Rumların AB üyesi yapıldığını vurguladı.

Yoğun bir şekilde sürdürülen müzakere sürecine de değinen Akıncı, ciddi ilerleme kaydedildiğini, halen bazı sorunların sürdüğünü, toprak ayarlaması ve garantiler konusunun sürecin sonunda ele alınacağını anlattı.

Kıbrıs'ta fiziki bir bölünmüşlüğün yanında toplumların mantalitesinde de bölünmüşlüğün bulunduğunu dile getiren Akıncı, bunun kısa sürede aşılacak bir sorun olmadığını, "Kıbrıslı Rumların adanın tümünün hakimi olduğu" gibi bazı anlayışların değiştirilmesi gerektiğine işaret etti.

Li̇derler arasında i̇yi̇ bi̇r ki̇mya var
Kıbrıs'ta çözüme yönelik liderler arasında iyi bir kimya olduğunu ve bu sayede daha kolay ilerleme kaydedildiğini ifade eden Akıncı, "Rum lider ile aynı nesle aitiz. Kıbrıs’ta mevcut neslin çözüm bulması, bir federasyon temelinde çözüm bulunması için belki de son şans. Bu nedenle çözüm için bu şansın tepilmemesi gerekir." diye konuştu.

Tüm ülkelerle i̇ş bi̇rli̇ği̇ yapmaya hazırım
Akıncı, adada bulunacak bir çözümün bölge için iyi bir örnek teşkil edeceğini belirterek, “Kıbrıslı Türk lider olarak tüm Avrupa Birliği üye ülkeleriyle işbirliği yapmaya hazırım” dedi.

Muhtemel bir çözümün sadece Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumlar arasında değil, Türkiye-Yunanistan ve Türkiye- Avrupa Birliği ilişkilerinin iyileşmesine katkı koyacağına inandığını söyleyen Akıncı, AB’nin çözüm için destek vermeye hazır olduğunu beyan ettiğini, bu çerçevede Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier’in davetinden çok memnun olduğunu sözlerine ekledi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...