Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Yemenli taraflar anlaşmazlıktan dolayı müzakerelere başlayamadı

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Yemenli taraflar anlaşmazlıktan dolayı müzakerelere başlayamadı

DÜNYA Haberleri  / AA

Yemenli taraflar, savaşı sona erdirecek 5 madde üzerinde ittifak etmesine rağmen öncelik tartışmasından dolayı müzakerelere başlayamadı.

Yemenli taraflar, Kuveyt'te devam eden müzakerelerde, savaşı sona erdirecek 5 madde üzerinde anlaşma sağlanmasına rağmen 'öncelikli görüşülecek madde' üzerine ittifak etmemesi nedeniyle doğrudan görüşmelere başlayamadı.

Heyetlere yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre, BM Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild Şeyh Ahmed, 5 madde üzerinde müzakerelerin başlaması kararı alan Yemen hükümeti ve Husiler ile eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlılarını temsil eden heyetlerle ayrı ayrı temasa geçerek, 'öncelik verilecek madde' nedeniyle ortaya çıkan ihtilafın sona erdirilmesi için girişimde bulundu.

Tarafların öncelikli görüşülecek madde üzerinde anlaşamadığı, bu nedenle Yemenli taraflar arasında bu akşam doğrudan görüşmelere başlanamayacağını belirtildi.

"Ülkede yönetim şekli konusunda kapsamlı siyasi diyaloğa devam edilmesi"

Yemenli heyetler arasındaki anlaşmazlık, Husiler ile Salih yanlısı heyetinin, üzerinde anlaşmaya varılan 5 madde arasında yer alan "Ülkede yönetim şekli konusunda kapsamlı siyasi diyaloğa devam edilmesi" maddesinin her şeyden önce tartışılması şartını koşması nedeniyle ortaya çıktı.

BM Yemen Özel Temsilcisi Şeyh Ahmed'in taraflar ile yoğun mesaisine rağmen Yemenliler arasındaki müzakereler süreci daha önce de defalarca sekteye uğramıştı.

Yemen'deki savaşı sona erdirmesi beklenen ve tarafların diyalog görüşmelerinde tartışmak üzere anlaştığı 5 madde, Kalıcı ateşkes ile ülkede güvenlik düzenlemeleri yapılması, Husiler ve Salih yanlılarının ele geçirdiği kentlerden geri çekilerek silahları devlete teslim etmesi, devlet kurumlarının yeniden düzenlenmesi, yönetim şekli konusunda kapsamlı siyasi diyaloğa devam edilmesi ile mahkum ve tutukluların serbest bırakılması için bir komite kurulmasını öngörüyor.

Yemen Hükümeti adına görüşmelere katılan heyet, görüşmelere önce ''Husilerin alıkoyduğu vatandaşları serbest bırakma ve yapılan ateşkese bağlı kalma'' ardından ise "işgal edilen kentlerden çekilme ve silahların devlete teslim edilmesi'' ile görüşmelere devam edilmesi gerektiğini belirtirken, Husiler ve devrik lider Ali Abdullah Salih'i temsil eden heyet görüşmelere ''devlet kurumlarının yeniden düzenlenmesi ve yönetim şekli konusunda kapsamlı siyasi diyaloğa girilmesi'' konularının görüşülmesi gerektiğini belirtiyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...