Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Kuveyt'teki Yemen müzakereleri askıya alındı

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Kuveyt'teki Yemen müzakereleri askıya alındı

DÜNYA Haberleri  / AA

Kuveyt'te Yemen hükümeti ile Husiler arasında devam eden doğrudan görüşmeler askıya alındı.

Kuveyt'te, Yemen hükümeti ile Husiler arasında devam eden müzakerelerin, "ateşkesin ihlal edilmesi" gerekçesiyle hükümet tarafından askıya alındığı bildirildi.

Hükümet kaynaklarından alınan bilgiye göre, "Husilerin ateşkese uymaması ve başta Taiz olmak üzere ülkenin muhtelif bölgelerinde yürüttükleri saldırıları durdurmaması" nedeniyle Kuveyt'te gerçekleştirilen doğrudan görüşmeler askıya alındı.

Konuyla ilgili Husiler ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından henüz açıklama yapılmadı. 

 "Yeterli güvence sağlanıncaya kadar görüşmeler askıya alınmıştır"

Kuveyt'teki Yemen müzakerelerinde hükümeti temsil eden heyet, Husilerin ateşkes ihlallerini sürdürmesini protesto amacıyla müzakereleri resmen askıya aldığını duyurdu.

Yemen resmi haber ajansı SABA'nın haberine göre, heyetten yapılan açıklamada, "Barış sürecinin başarıyla sonuçlanması için gerekli ciddiyetin sağlanmasına verilen önemden hareketle, Husiler ile Ali Abdullah Salih yanlılarının 11 Nisan'da yürürlüğe giren çatışmaların durdurulması anlaşmasına yönelik ihlallerinin durdurulması için yeterli güvence sağlanıncaya kadar görüşmeler askıya alınmıştır" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild Şeyh Ahmed ile Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ve BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi ülkelerin büyükelçilerinden, "karşı tarafa" barışın gereklerini yerine getirmesi için baskı yapması istendi.

Öte yandan Husi ve devrik Cumhurbaşkanı Salih yanlılarını görüşmelerde temsil eden heyetin başkanı Muhammed Abdusselam, hükümet heyetinin kararıyla ilgili olarak "barış istemeyenlerin görüşmelerin durması için bahaneler ürettiği" açıklamasında bulundu.

Abdusselam açıklamasında, "Biz herkesi kuşatan, derdine ortak olan ve hiç kimseyi dışlamayan ulusal bir vizyon ortaya koyduk. Barışı istemeyenler ile geleceği ve menfaati savaşın devam etmesine bağlı olanlar, görüşmelerin durması için bahane ve gerekçe üretenlerdir." ifadesini kullandı.

Yemen'in farklı illerinde ateşkes 225 defa ihlal edildi

Bu arada Husiler ile Salih'e bağlı güçlerin bugün ülke genelinde ateşkesi 225 defa ihlal ettiği bildirildi.

SABA'nın haberine göre, taraflar arasında varılan ateşkesi denetlemekle görevli komiteler, Taiz'de 80, El-Beyda'da 3, Cevf'te 117, Marib'de 21 ve Dali'de de 4 olmak üzere 225 ihlal gerçekleştirildiğini tespit etti. Söz konusu illerde ordu ve Halk Direniş Güçleri'nin (HDG) mevzilerinin hedef alındığı ihlallerde roket, havan topu ve topçu ateşinin kullanıldığı kaydedildi.

BM gözetiminde 18 Nisan'da Kuveyt'te başlaması planlanan görüşmeler Husi heyetinin geç katılması nedeniyle 21 Nisan'da başlamıştı.

BM Yemen Özel Temsilcisi Ahmed: Çözüme giden tek yolun diyalog

Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild eş-Şeyh Ahmed, Yemen krizinde çözüme giden tek yolun diyalogdan geçtiğini söyledi.

BM Özel Yemen Temsilcisi Şeyh Ahmed, hükümet heyetinin, Husilerin ihlalleri nedeniyle görüşmeleri askıya almasıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Geçtiğimiz günlerde görüşmelere hakim olan olumlu havaya rağmen hükümet heyeti, Husilerin ateşkesi ihlal ettiği yönündeki raporlar üzerine müzakereleri askıya aldı." ifadesini kullandı.

Hükümet heyetinin bu adımı atmasını anlayışla karşıladığını vurgulayan Şeyh Ahmed, çözüm sağlanması için taraflar arasındaki meselelerin şeffaf bir şekilde diyalog masasında ele alınması gerektiği üzerinde durdu.

"Yapılan ihlalleri hafife almıyoruz ancak biz çözüme giden tek yolun diyalog, BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) aldığı kararlar ve Körfez girişiminden geçtiğini yineliyoruz." diyen Ahmed, bugün hükümet ve Husileri temsil eden heyetlerle yaptığı görüşmelerde, taraflardan ortak görüşme yapmaksızın sorunların çözümü için çalışma sözü aldığını kaydetti.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...