Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Obermaier: Panama belgelerine ilişkin yeni haberler hazırlıyoruz

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Obermaier: Panama belgelerine ilişkin yeni haberler hazırlıyoruz

DÜNYA Haberleri  / AA

Panama belgelerine ilişkin dünyada yankı uyandıran haberlere imza atan Süddeutsche Zeitung gazetesi editörü Obermaier, konuya ilişkin yayımlamaya hazırlandıkları yeni haberler olduğunu açıkladı.

Panama belgelerini ilk görenler arasında yer alan Alman Süddeutsche Zeitung gazetesi editörü Frederik Obermaier, Yabancı Gazeteciler Cemiyeti üyesi gazetecilerle bir araya geldiği toplantıda, her şeyin arkadaşı Bastian Obermayer’e gizli bir kaynaktan gelen, "Merhaba, ben John Doe, verilerle ilgilenir misiniz? Memnuniyetle paylaşırım" maili ile başladığını anlattı.

Belgeleri inceledikçe kendileri ve ailelerinin güvenliği ile ilgili endişe duymaya başlayarak verileri diğer gazetecilerle paylaşma kararı aldıklarını ifade eden Obermaier, şöyle konuştu:

"Uyuşturucu kaçakçıları, silah tüccarları, Putin’in en yakın arkadaşının isimlerini gördükçe ‘bu bizim, ailemizin güvenliği açısından ne anlama geliyor’ diye düşündük. Bu insanlar için birkaç gazeteciyi susturmak çok da zor değil. Verilerin diğer gazetecilerle paylaşılmasının önemli olduğu kanaatine vardık. Dünyada 400 gazetecinin bu verilere erişimi var ve bize bir şey olsa diğerleri bunları gün ışığına çıkartacaktır."

"Üzerinde çalıştığımız haberler var"

Kendilerine ulaşan 2.6 terabitlik verilerin incelenmesine devam edildiğini aktaran Obermaier, "Bu bir sır değil. Bazı konuları zaman darlığı nedeniyle beklemeye almıştık. Üzerinde çalıştığımız, önümüzdeki haftalarda yayımlamaya hazırlandığımız haberler var." diye konuştu.

Bazı bölge ve ülkelere yeterince odaklanılmadığını, bu konularla ilgili partner arayışında olduklarına işaret eden Obermaier, "Kurulacak ekiplerle yeterince odaklanılamayan bölgelere ağırlık verilecek.” dedi.

"Panama belgelerini Snowden sızdırmış oldu"

İfşaatın bu denli yankı bulacağını beklemediğini kaydeden araştırmacı gazeteci, Panama belgeleri ile ilgili çalışmalarının duyurulması sürecinde, NSA belgelerini sızdıran Edward Snowden kaynaklı öngörülmeyen bir “sızdırma” yaşandığını anlattı.

Panama belgeleri için Snowden ile irtibatta olmadıklarını vurgulayan Obermaier, ''Aslında Panama belgeleri planlanandan önce, Snowden’ın, bizim grafiklerin çalışıp çalışmadığını görmek için gizlice testler yaptığımız sayfayı keşfetmesi ve tweet atması nedeniyle duyuldu. Snowden sızdırmış oldu.” ifadesini kullandı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...