Katalan referandumunda sandıktan kan çıktı

Düzenleyen:
Katalan referandumunda sandıktan kan çıktı

GÜNDEM Haberleri

Bölünmenin eşiğinde olan İspanya’da, Katalonlar sandık başına gitti. Polis, engellemek için her şeyi yaptı: 761 yaralı

Katalonya yerel hükûmeti, İspanya merkezî hükûmetinin bütün çağrılarına rağmen bağımsızlık referandumundan vazgeçmedi. TSİ 10.00 sıralarında başlayan oylama sebebiyle binlerce Katalan, seçim merkezlerine akın ederek uzun kuyruklar oluşturdu. Ancak merkezî hükûmet ile yerel hükûmet arasında gerginlikler çıktı. İspanyol jandarma ve ulusal polisi, okullarda sandık ve oy pusulası gibi malzemelere el koydu. Güvenlik güçleri, kendilerine tepki gösteren kişilere de biber gazı ve coplarla müdahale etti. Çıkan olaylarda 761 sivil, 12 polis yaralandı. Yapılan sert müdahalelere tepki gösteren Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont “İspanyol devleti, hep sürecek, utanç sınırını aşan bir imaj sergiledi. Şimdiye kadar kaybettiklerinden çok daha fazlasını bugün kaybettiler. Katalonya da kazandıklarından çok daha fazlasını bugün kazandı” dedi. Katalonya Özerk Yönetim Hükûmeti Sözcüsü Jordi Turull ise “Yaptığımız kural değişikliği çerçevesinde evlerde basılan ve zarf içinde olmayan oy pusulaları da geçerli sayılacak” açıklamasında bulundu. İspanya resmî haber ajansı EFE’nin hükûmet kaynaklarına dayandığı haberinde ise, böyle bir şeyin karşılığının olmadığı ifade edildi. Öte yandan İspanya hükûmeti, Katalonya’nın bağımsızlık referandumunun yanı sıra birçok problemle de baş ediyor. Bunların başında ekonomik kriz ve işsizlik yer alıyor. Katalanların referandumu, ülkenin ekonomisini ve istikrarını tehdit eden en büyük problem olarak öne çıkıyor. Bağımsızlık girişimlerinin başarılı olması hâlinde bunun diğer ayrılıkçı bölgelerden Bask ve Galisya’ya da sıçrama ihtimali yüksek gösteriliyor. Ayrıca AB ülkeleri arasında Yunanistan’dan sonra istihdam oranının en düşük olduğu İspanya’da, genç nüfustaki işsizlik yüzde 41 ile dikkati çekiyor. 

Katalan referandumunda sandıktan kan çıktı
SERT MÜDAHALE
İspanyol güvenlik güçleri, oy kullanmak isteyen Katalanlara sert bir şekilde müdahale etti. Polis, göz yaşartıcı gazın yanı sıra kalabalığın üstünde plastik mermiyle ateş etti. Ortalık savaş alanına döndü. Ancak vatandaşlar yine de oyunu kullanmaktan vazgeçmedi.
Katalan referandumunda sandıktan kan çıktı

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...