Rehine takası başladı! Hamas'ın bıraktığı 13 İsrailliye karşı 39 Filistinli serbest kaldı

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi, Ajanslar
- Güncelleme:
Rehine takası başladı! Hamas'ın bıraktığı 13 İsrailliye karşı 39 Filistinli serbest kaldı

Dünya Haberleri  / Türkiye Gazetesi, Ajanslar

İsrail ile Hamas arasında 4 günlük insani ara ve ateşkes başladı. İsrail, ateşkesin savaşı sonlandırmayacağını açıkladı. İşgalci ordu, Endonezya Hastanesine saldırdı. İlk yardım tırları Gazze'ye girdi. Gazze sakinleri, güney ve orta kesimlerinde arkada bıraktıkları evleri ve yakınlarıyla buluşmak umuduyla geri dönmeye başladı İsrail ateşkese sadık kalmadı. Hamas ile İsrail arasında rehine takası başladı. İşte dakika dakika İsrail-Filistin savaşındaki gelişmeler...

İsrail ile Hamas arasında 7 Ekim'den bu yana devam eden savaşta 4 günlük insani ara verildi. Türkiye saati ile 08.00'de başlayan ateşkes 4 gün geçerli olacak ve ilk rehine takası da bugün gerçekleşti. Ateşkes anlaşması kapsamında Gazze'de tutulan esirler Refah Sınır Kapısı'na götürülmek üzere serbest bırakıldı. Hamas, 13 İsrail vatandaşının yanı sıra elindeki 11 Taylandlı esiri de serbest bıraktı. Katar ise anlaşma gereği 39 Filistinli esirin serbest bırakıldığını duyurdu. Hamas, İsrailli bir rehineye karşılık aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu üç Filistinli tutuklunun serbest bırakılacağını duyurdu. 4 gün içinde kadın ve 19 yaşın altındaki çocuklardan oluşan 50 İsrailli rehinin serbest bırakılacağı belirtildi. Kamuoyunda, ateşkes savaşın bitmesi için ve katliamların durması için umutları yükseltti ancak İsrail cephesi hiç oralı değil. İşte dakika dakika İsrail-Filistin savaşında yaşanan gelişmeler..

MEŞAL'DEN ÜST DÜZEY ASKERİ KADROMUZ İYİ DURUMDA MESAJI

Hamas'ın yurt dışı sorumlusu Halid Meşal, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik yaklaşık 50 gün süren saldırısından sonra üst düzey askeri kadronun durumunun iyi olduğunu belirtti.

Hamas yöneticisi Meşal, İstanbul'da düzenlenen ve telekonferans aracılığıyla katıldığı Uluslararası Müslüman Parlamenterler Forumu'nun açılışında konuştu.

Meşal, Hamas'ın üst düzey komutanlarının İsrail saldırılarındaki durumuna dair şunları söyledi:

"Direniş iyi. Evet, savaşçılar, komutanlar, bazı askeri liderler arasında şehitler var ama ilk sıralarda olanlar yok. Bütün bunlara rağmen direniş iyi. Direnişin silahları, tünelleri ve yönetimi sağlam."

Halid Meşal, Hamas'ın kendisini uzun bir savaşa hazırladığını da vurgulayarak "Kendimizi uzun bir savaşa hazırladık ama uzun süreceğini düşünmüyoruz. İnsani durum canımızı acıtıyor ama yürüyüşten caydırmıyor. Komutanlar da şehit oluyor, şehitler arasında onların yakınları da var." dedi.

HAMAS'IN BIRAKTIĞI ESİRLERİ MISIR'DA ŞABAK KARŞILADI

İlk esiler bırakıldı. Hamas'ın serbest bıraktığı 13 İsrailli esir, Mısır'da İsrailli istihbarat yetkilileriyle buluştu. İsrail devlet televizyonu KAN’ın aktardığına göre, Gazze Şeridi’nden İsrail’e götürülmek üzere Refah Sınır Kapısı üzerinden Mısır tarafına teslim edilen 13 esir, İsrail İç İstihbarat Servisi Şin-Bet (Şabak) yetkilileri ile buluştu.

Hamas ile İsrail'in uzlaştığı "çatışmalara insani ara verilmesi mutabakatı" kapsamında bugün serbest bırakılan esirler, ilk olarak Uluslararası Kızılhaç Komitesi görevlileri tarafından ambulanslarla Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'tan Mısır sınırındaki Refah Sınır Kapısı'na nakledilmişti.

 

TAYLAND BAŞBAKANI: HAMAS'IN ELİNDEKİ 11 VATANDAŞIMIZ SERBEST BIRAKILDI

Tayland Başbakanı Srettha Thavisin, X sosyal medya hesabından, Gazze'de İsrail ile Hamas arasında çatışmalara insani ara süreci kapsamında serbest bırakılması beklenen esirlere ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, "Güvenlik yetkilileri ve Dışişleri Bakanlığı tarafından 12 Taylandlı rehinenin serbest bırakıldığı teyit edildi. Büyükelçilik yetkilileri, bir saat içinde onları almak üzere yolda." ifadeleri yer aldı. Thavisin, açıklamasında esirlere ilişkin detayların aktarılacağı mesajını verdİ.

https://twitter.com/Thavisin/status/1728049204369711300

Rehine takası başladı! Hamas'ın bıraktığı 13 İsrailliye karşı 39 Filistinli serbest kaldı

39 FİLİSTİNLİ SERBEST KALDI

Buna karşılık, İsrail’deki iki hapishanede tutulan 39 Filistinli esir de serbest bırakılmak üzere Batı Şeria’daki Ofer Cezaevi'ne nakledilmişti. 39 Filistinli esir anlaşma gereği serbest bırakıldı. Katar Dışişleri Bakanlığı, İsrail cezaevlerinde tutuklu 39 kadın ve çocuğun serbest bırakılmasını doğruladı.

BIDEN: ESİR TAKASI SADECE BİR BAŞLANGIÇ

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail ile Hamas arasında bugün başlayan esir takasına dair "Bu sadece bir başlangıç ama şu ana kadar her şey yolunda gitti." dedi.

Biden, düzenlediği basın toplantısında, söz konusu esir takası ve insani ara için bir dizi temaslar yürüttüklerine işaret ederek bu süreçteki rollerinden dolayı Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya teşekkür etti.

İnsani aranın ilk günündeki esir takaslarını olumlu bulduğunu ve her şeyin yolunda gittiğini kaydeden Biden, sonraki günlerde onlarca esirin daha serbest bırakılmasını beklediklerini söyledi.

Biden, ABD vatandaşlarının da serbest bırakılması için çalıştıklarını vurgulayarak, bunun için Katar, Mısır ve İsrail liderleriyle temas halinde olduğunu belirtti.

İSRAİL GÖÇ YOLUNDAKİ FİLİSTİNLİLERİ VURDU

İsrail saldırısı sırasında Gazze Şeridi’nin kuzeyinden güneyine göç edenler yeniden kuzeye geçmeye çalıştı. Kıyafetleri ve battaniyelerini yanlarına alan Gazzeliler, kuzeye dönmeye çalışırken İsrail askerleri tarafından engellendi. İsrail güçleri, evlerine dönüp kontrol etmek isteyen Filistinlilerin geçişine izin vermedi ve güneye dönmelerini istedi.

Gazze Şeridi’nin güneyinden kuzeyine geçmeye çalışan Ahmed Sallam isimli Filistinli, “Kuzeydeki evimizi görmek istiyoruz. Enkaz altında kalan yakınlarımızı çıkarmak istiyoruz ancak İsrail askerleri bizim geçişimizi engelledi ve ateş açtı. İki kişi de yaralandı” dedi.

Bir kişinin ağzından bir diğer Filistinlinin ise kafasından yaralandığını söyleyen Ahmed Sallam, yaralıların hastaneye götürüldüğünü söyledi.

BİNLERCE FİLİSTİNLİ EVLERİNE DÖNÜYOR

İsrail ordusunun saldırılarından kaçarak sığınma merkezlerinde toplanan Gazze sakinleri, güney ve orta kesimlerinde arkada bıraktıkları evleri ve yakınlarıyla buluşmak umuduyla geri dönmeye başladılar.

Gazze'nin kuzeyinde ise İsrail'in yoğun bombardımanı sebebiyle gerçekleşen büyük yıkıma rağmen bölgeden ayrılmayan Filistinliler, 4 günlük insani arada, saldırılardan kurtulabilmiş evlerini görmeyi umuyor.

Ancak kuzeyden güneye tehcir edilen yüz binlerce Gazzeli, geri dönmek isteseler de İsrail ordusu buna izin vermiyor.

Rehine takası başladı! Hamas'ın bıraktığı 13 İsrailliye karşı 39 Filistinli serbest kaldı

İSRAİL, ATEŞKESTEN SONRA SAVAŞ DEVAM EDECEK

İsrail Ordusu, ateşkesin başlamasından birkaç dakika önce sosyal medyada paylaştığı videoda "savaş daha sona ermedi" uyarısında bulundu. Arapça konuşan İsrail Ordusu Sözcüsü Avichay Adraee videoda insani aranın "geçici" olduğunu vurguladı ve Gazzelilere "Gazze Şeridi'nin kuzeyi tehlikeli bir savaş bölgesi ve kuzeye geçiş yasak. Güvenliğiniz için güneydeki insani bölgede kalmalısınız" uyarısında bulundu.

İSRAİL, ATEŞKESİN İLK DAKİKALARINDA SALDIRILARA DEVAM ETTİ

Filistin resmi haber ajansı WAFA'ya göre, İsrail ordusu, Endonezya Hastanesine yoğun bombardımanın ardından baskın yaptı. Hastaneyi kuşatan İsrail askerleri yaralı bir kadını öldürdü, en az 3 kişiyi yaraladı. Askerler, hastane baskınında en az 3 Filistinliyi de gözaltına aldı. Tıbbi kaynaklar, İsrail askerlerinin Endonezya Hastanesine yönelik saldırı ve baskınının Şifa Hastanesindekinden daha korkunç ve şiddetli olduğunu ve bunun açıkça bir savaş suçu olduğunu ifade etti.

İşte dakika dakika İsrail-Hamas savaşındaki gelişmeler

20.47: Avrupa Birliği: (İsrail'in Gazze'deki saldırılarında) Başta binlerce çocuk ve kadın olmak üzere çok sayıda sivilin ölmesinden esef duyuyoruz.

20.40: İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron, İsrail'i, Filistin halkının "uzun vadeli güvenlik, emniyet ve istikrarı sağlanmadığı sürece" güvende olmayacağı konusunda uyardı.

20.37: Esir takası mutabakatı kapsamında Hamas'ın serbest bıraktığı İsrailli 13 esir İsrail'e ulaştı.

20. 35: Filistin Başbakanı Muhammad Iştiyye, İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron'a "Gazze'deki Filistin halkına yönelik savaşı durdurması için" İsrail'e baskı yapma çağrısında bulundu.

19.45: İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Belçika Başbakanı Alexander De Croo ile İspanya Başbakanı Pedro Sanchez'in Gazze'deki katliamı durdurmasını istemesine tepki gösterdi.

19.40: İsrail polisi, Doğu Kudüs'te yaşayan ve bu akşam serbest bırakılması beklenen Filistinlilerin basına açıklama yapmasını yasakladı.

19.20 İsrail, 39 Filistinli mahkümü serbest bıraktı

18.54: Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın elinde bulunan İsrailli esirlerden bir kısmının Mısır'a nakledildiği ve İsrail'e teslim edilmek üzere Uluslararası Kızılhaç Komitesine teslim edildiği bildirildi.

18.49: Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, İsrail uyduğu sürece direniş güçlerinin de çatışmalara insani ara verilmesini öngören uzlaşmaya uyacağını belirtti.

18.00: İsrail devlet televizyonu KAN: Hamas'ın serbest bıraktığı 13 İsrailli esir Mısır tarafına teslim edildi

17.25: İsrail ordusu, Ofer Cezaevi önünde serbest bırakılacak esirleri bekleyen Filistinlilere gaz bombası attı

17.06: AP haber ajansının aktardığına göre, Gazze'nn güneyinden kuzeyine geçmeye çalışan Filistinlilere İsrail askerleri tarafından ateş açıldı ve en az iki kişi öldürüldü, 11 kişi yaralandı.

16.53: İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant dört günlük ateşkesin yalnızca "kısa bir ara" olduğunu, İsrail'in ateşkes sonrası "tam askeri güçle" faaliyetlerine devam edeceğini duyurdu.

15.12: İsrail ve Hamas dört gün sürecek bir ateşkes için anlaştı ancak İsrail ile Lübnan'daki Hizbullah arasında çatışmalar sürüyor.

14.48: Amerikalı bir yetkili,  Amerikan vatandaşlarının bugün serbest bırakılacak ilk rehine grubu arasında olmasının beklenmediğini söyledi.

14.39: İsrail hapishanelerindeki 39 Filistinli esir serbest bırakılmak üzere Batı Şeria’ya nakledildi.

12.30: Mescid-i Aksa'da, ateşkesin ardından ilk cuma namazında aynı zulmünü sürdürdü ve müdahaleye başladı.

12.27: Mısırlı bir yetkili, Refah sınır kapısından şu ana kadar en az 90 yardım kamyonunun Gazze'ye girdiğini söyledi.

11.40: İsrail ordusu insani aranın devreye girmesinden önce Gazze Şeridi'nin en büyük tıbbi kompleksi Şifa Hastanesi'nin bulunduğu yerleşkede "tünel altyapısı" olduğunu iddia ettiği kısmı tesir gücü yüksek bombayla vurdu.

10.11: Serbest bırakılması planlanan Filistinlilerin listesi teslim edildi.

10.00: İsrail ateşkesin başlamasından sonra Gazze'ye attığı tehdit bildirilerinde ''Savaş henüz bitmedi. Güneyden Kuzey'e gitmeyi düşünmeyin'' uyarısında bulundu.

09.09. Aljazeera 3 yardım TIR'ının Refah sınır kapısından içeri girdiğini bunlardan ikisinin yakıt, birinin ise gaz taşıdığını bildirdi.

06.36: Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları ile İslami Cihad Hareketinin askeri kanadı Kudüs Seriyyeleri, Gazze Şeridi'nin farklı bölgelerinde İsrail askeri araçlarını ve askerlerini hedef aldıklarını açıkladı.

02.31:  İngiliz yayın kuruluşu BBC'nin muhabirleri, kurumlarını, İsrail-Filistin meselesinde "İsrail yanlısı tutum sergilemek ve yayınlarında İsraillilere kıyasla Filistinli sivillere yeterince yer vermemekle" eleştirdi.

01.56: Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), İsrail-Filistin çatışması ve Rusya-Ukrayna Savaşı'nın, Batı ve Orta Afrika'da acil halk sağlığı ve çocuk sağlığına yönelik müdahalelerin finansmanını etkilediğini belirtti.

00.15: Gazze'den Mısır'a geçtiği belirtilen 100 Türk vatandaşı ve aile yakınının bugün İstanbul'a ulaşması planlanıyor.

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Türkiye Gazetesi, Ajanslar
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...