İsrail durulmuyor: Askerler grev tehdidinde bulundu

Düzenleyen:
- Güncelleme:
İsrail durulmuyor: Askerler grev tehdidinde bulundu

DÜNYA Haberleri

Tartışmalı yargı reformunun parlamentoda yasallaşması sonrasında İsrail'de olaylar gittikçe büyüyor. İsrail ordusunda görevli aralarında pilotların da olduğu yüzlerce asker, yargı reformundan geri adım atılmaması halinde greve gideceklerini duyurdu. Yargıtay'ın yaslarından büyük değişiklikleri öngören tasarı, muhalefetin boykot ettiği oylamada 64'e karşı 0 oyla kabul edilmişti

İsrail’de protestolara neden olan tartışmalı yargı düzenlemesi, parlamentoda yapılan oylamayla kabul edildi.

Yargıtay'ın kanunları gözden geçirme veya reddetme yetkisini, parlamentodaki salt çoğunluğu geçersiz kılabilmesine yönelik düzenleme, muhalefetin boykot ettiği oylamada 64'e karşı 0 oyla kabul edildi.

Bu, mahkemelerin yetkisini kısıtlamayı amaçlayan bir dizi tartışmalı reformun ilki olarak kabul ediliyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, düzenlemelerin hükümet organları arasında denge kurabilmek için gerekli olduğunu iddia ederken, muhalifler İsrail demokrasisinin tehlikeye atılacağını düşünüyor.

Muhalifler, Netanyahu'nun koalisyonundaki milliyetçi ve aşırı dinci partilerin kontrolsüz bir güçle politikayı şekillendirebileceğinden endişeleniyor.

Dün yapılan oylamanın Netanyahu için önemli bir zafer olduğu belirtiliyor.

SÜREÇ AYLARCA DEVAM EDEBİLİR

Tasarı parlamentoda kabul edilse de süreç henüz bitmedi ve aylarca devam edebilir.

Merkeze yakın muhalefet lideri Yair Lapid, yeni yasanın iptal edilmesi için Yüksek Mahkeme'ye dilekçe vermeyi planlıyor.

Histadrut sendika konfederasyonu ise genel grev tehdidinde bulundu.

ASKERLERDEN BOYKOT TEHDİDİ

Yüzlerce hava kuvvetleri pilotu dahil binlerce yedek asker, değişikliklerin parlamentoda kabul edilmesi durumunda görevlerini boykot edeceğini söyledi.

Böylesine geniş çaplı bir boykotun İsrail ordusunun harekât kabiliyetini ciddi şekilde etkileyeceğinden endişeleniliyor.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile ABD'nin karşı çıktığı tartışmalı yargı reformu, Yüksek Mahkeme’nin yetkilerinin sınırlandırılmasını, meclisin mahkeme kararlarını geçersiz kılmasını ve yargının hakimlerin seçimi üzerindeki etkisinin azaltılmasını içeriyor.

İsrail'in yazılı bir Anayasası bulunmazken, Yüksek Mahkeme en yüksek yargı organı olarak görev yapıyor. İsrail’de devletin işleyişine, yönetimi ile insan hak ve özgürlüklerine ilişkin "temel yasalar” bulunuyor.

İsrail'de 4 Temmuz’da Anayasa Komisyonu yargının hükümet üzerindeki denetimini sınırlayacak yasa tasarısını onaylamıştı.

Söz konusu yasa tasarısı ile Yüksek Mahkemenin hükümet ve meclisin kararlarını yasalar nezdinde tutarsız bulduğu takdirde bozma yetkisine sınır getiriyor.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...