Lukaşenko, isteğini Wagner'e iletti: Belarus ordusunu eğitin

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Lukaşenko, isteğini Wagner'e iletti: Belarus ordusunu eğitin

DÜNYA Haberleri

Rusya'daki ayaklanmayı bastıran Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Wagner'den dikkat çeken bir istekte bulundu. Lukaşenko, ayaklanmanın bastırılmasından yalnızca bir hafta sonra, Putin'e karşı ayaklanan paralı Wagner askerlerinden 'Belarus ordusunu eğitmesini' istedi.

Rusya'da geçtiğimiz günlerde paralı asker grubu Wagner, Rusya Devlet Başkanı Putin'e karşı ayaklandı. Moskova'yı endişelendiren ayaklanma sonrası tüm dünya gözünü o bölgeye çevirmişken, devreye giren Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, isyanın bastırılmasını sağladı.

Wagner lideri Yevgeni Prigojin, Lukaşenko'nun arabuluculuğuyla bir anlaşmaya varıldıktan sonra Moskova'ya doğru ilerleyişini durdurdu. Putin, Wagner askerlerine üç seçenek sundu: Rus ordusuna katılmak, evlerine dönmek ya da Belarus’a gitmek.

ORDUSUNU EĞİTMEK ÜZERE DAVET ETTİ

Tüm bu yaşananların ardından Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Wagner paralı askerlerini ordusunu eğitmek üzere ülkesine davet etti. Devlet haber ajansı Belta'ya göre Lukaşenko, Belarus'un Bağımsızlık Günü nedeniyle yaptığı konuşmada bu daveti ima etti.

NTV'nin haberine göre; Lukaşenko, "Ne yazık ki Wagner askerleri burada değiller. Onlara daha önce de söylediğim gibi, eğitmenleri gelip bize savaş deneyimi aktarırsa, bu deneyimi kabul edeceğiz" diye konuştu.

PUTİN GÖREVLENDİRDİ, AYAKLANMA YATIŞTI

Lukaşenko'nun daveti, Belarus liderinin Wagner güçlerinin Moskova'ya karşı başlattığı silahlı ayaklanmayı bastırmakla görevlendirilmesinden sadece bir hafta sonra geldi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e son yılların en büyük tehdidini oluşturan olayda Wagner lideri Yevgeny Prigozhin, iki Rus kentindeki askeri tesislerin kontrolünü ele geçirerek güçlerini Rusya'nın başkentine doğru yürütmüştü. Kriz, Lukaşenko'nun Prigozhin'in Belarus'a taşınmasını öngören bir anlaşmaya aracılık etmesiyle yatıştırıldı. 

"WAGNER'DEN KORKMUYORUM"

Lukaşenko, yaptığı konuşmada Wagner Grubu üyelerinden korkmadığını çünkü onları 'uzun zamandır tanıdığını' söyledi. Lukaşenko, "Bunlar normal bir medeniyet kurmak için dünyanın dört bir yanında savaşmış insanlar. Batı onlardan iliklerine kadar nefret ediyor" dedi.

PRİGOZHİN NEREDE?

Wagner lideri en son geçtiğimiz Cumartesi günü Rusya'nın güneyindeki Rostov-on-Don kentinden ayrılırken, birliklerinin Moskova'ya yürüyüşünü aniden durdurduktan sonra görüldü. Ancak Prigozhin'in tam olarak nerede olduğu belirsizliğini koruyor.

Prigozhin, geçen Pazartesi günü birliklerini geri döndürme kararını açıklayan sesli bir mesaj yayınladı. Lukaşenko ise Wagner liderinin Salı günü Belarus'a vardığını söyledi. Prigozhin'i Belarus'ta gösteren herhangi bir video ya da fotoğraf bulunmazken, Minsk dışındaki bir hava üssünün uydu görüntüleri Prigozhin'e bağlı iki uçağın Salı sabahı oraya indiğini gösterdi. (Kaynak: NTV)

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...