Paşinyan’ın Rusya pişmanlığı: Stratejik bir hata yaptık

Düzenleyen: / Kaynak: İtalya Basını
- Güncelleme:
Paşinyan’ın Rusya pişmanlığı: Stratejik bir hata yaptık

DÜNYA Haberleri  / İtalya Basını

Karabağ’da bir kez daha hezimete uğrayan Ermenistan’ın Başbakanı Paşinyan, ülkesinin güvenlik için yalnızca Rusya’ya bağlı olmasını stratejik bir hata olarak değerlendirdi. Paşinyan ABD ile olan bağlarına ve bölgedeki diğer ülkelerle daha yakın ilişkiler için mesaj gönderdi.

Azerbaycan 19 Eylül’de Dağlık Karabağ’daki yasa dışı silahlı Ermeni oluşumlarını bertaraf etmek için anti terör operasyonu başlattı. Operasyon 23 saatte başarıya ulaştı. Bölgedeki sözde yönetim kendini feshettiğini duyurdu. Gelişmeler tüm dünyada büyük yankı uyandırırken Ermenistan çok konuşulacak itiraflara imza attı.

PAŞİNYAN'NDAN RUSYA İTİRAFI

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Rusya'nın Ukrayna savaşı nedeniyle istese bile Ermenistan'ın güvenlik ihtiyaçlarını karşılayamayacağını söyledi.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Moskova'yı Karabağ bölgesinde Azerbaycan'a karşı ülkesinin güvenliğini koruyamamakla suçladı. Paşinyan, güvenlik açısından yalnızca Rusya'ya bağlı olma politikasının stratejik bir hata olduğunu söyledi.

İtalyan La Repubblica gazetesine konuşan Paşinyan, "Ermenistan'ın güvenlik mimarisi, silah ve mühimmat tedariki de dâhil olmak üzere yüzde 99,999 oranında Rusya'ya bağlıydı." dedi.

Ukrayna'daki savaş nedeniyle Rusya'nın kendisinin de silah, cephane ve mühimmata ihtiyacı olduğunu ve bu durumda Moskova'nın istese bile Ermenistan'ın güvenlik ihtiyaçlarını karşılayamayacağının anlaşılabilir olduğunu belirten Paşinyan "Bu örnek bize güvenlik konularında tek bir ortağa bağımlı olmanın stratejik bir hata olduğunu göstermeli." dedi.

ABD VE BÖLGEDEKİ ÜLKELERE MESAJ

Rusya'nın ülkesini yeterince Rus yanlısı olarak görmediğini öne süren Paşinyan, bu nedenle Erivan'ın güvenlik düzenlemelerini çeşitlendirmeye çalıştığını dile getirdi. Paşinyan bu sözlerle, Amerika Birleşik Devletleri ile olan bağlarına ve bölgedeki diğer ülkelerle daha yakın ilişkiler kurma çabalarına açık bir gönderme yaptı.

Paşinyan ayrıca, Rusya'nın geniş anlamda Güney Kafkasya bölgesindeki rolünü azaltma sürecinde olduğuna inandığını da kaydetti.

MOSKOVA'DAN HENÜZ YORUM GELMEDİ

Paşinyan'ın sözleri, "Rusya'nın çıkarlarını korumada yetersiz kaldığına dair ülke içindeki küskünlüğü" ortaya koydu.

Daha önce bu tür eleştiriler karşısında eylemlerini savunan ve Ukrayna yüzünden dış politikasında öncelikleri azalttığına dair fikirleri reddeden Moskova'dan henüz bir yorum gelmedi.

KARABAĞ ZAFERİ SONRASI ERMENİSTAN'IN PROVOKASYONLARI

44 günlük 2. Karabağ Savaşı sonrası, Azerbaycan'ın Karabağ bölgesindeki sözde rejimin attığı adımlar tansiyonun yükselmesine neden olmuştu. Sözde rejim son günlerde kontrolündeki topraklarda Azerbaycan ordusunun mevzilerine yakınlaşmak, kendi mevzilerini pekiştirmek için siper kazma ve farklı istihkam faaliyetleri, sabotaj girişimleri gibi bir dizi provokasyonlarda bulunmuştu.

Ermeni silahlı gruplar, son birkaç ayda Azerbaycan ordusunun mevzilerine sistematik şekilde ateş açmaya, arazilere mayın döşemeye devam etmişti.

Paşinyan’ın Rusya pişmanlığı: Stratejik bir hata yaptık

ANTİTERÖR OPERASYONU

Ermenistan'ın bu hukuk bilmez hareketlerine Azerbaycan'ın cevabı gecikmedi. Azerbaycan Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Karabağ'da anayasal yapıyı yeniden tesis etmek amacıyla antiterör operasyonu başlatıldığını duyurmuştu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, antiterör operasyonunda siviller ve altyapı tesislerinin hedef alınmadığı, yalnızca meşru askeri hedeflerin yok edildiği bildirilmişti.

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: İtalya Basını
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...