Azerbaycan'dan Karabağ'daki Ermeni nüfusa yeni entegrasyon planı

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
Azerbaycan'dan Karabağ'daki Ermeni nüfusa yeni entegrasyon planı

DÜNYA Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Ermeni çetelerin Karabağ'dan çıkarılmasının ardından, Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı bölgedeki Ermeni nüfusa yeniden entegrasyon planı sundu. Plana göre Karabağ'daki Ermeniler, Azerbaycan vatandaşlarına uygulanan imtiyazlardan yaralanabilecek, dini, kültürel ve sosyal hakları kısıtlanmayacak.

Azerbaycan'ın 19-20 Eylül'de Karabağ'da gerçekleştirdiği antiterör oparesyonunu ardından Ermeni çeteler bölgeden çıkarılmıştı. Operasyon sonrası bölgedeki Ermenilerin bazıları,  Ermenistan'a göç ederken Karabağ'da kalmaya devam eden Ermeniler için de bir entegrasyon planı çıkarıldı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı, Karabağ'daki Ermeni nüfusun yeniden entegrasyon sürecinin, Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü ve egemenliği çerçevesinde anayasa, kanunlar ve uluslararası yükümlülükler esas alınarak gerçekleştirildiğini duyurdu.

Buna göre, Ermeni sakinlerin yaşadığı bölgelerde yönetimin Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in özel heyetleri aracılığıyla yürütüleceği belirtilerek, Ermenilerin özel heyetlerin çalışmalarına katılabileceği ve yerel belediyeyle seçimlerinin Azerbaycan mevzuatına göre yapılacağı kaydedildi. Ermeni sakinlerin vatandaşlık işlemlerinin ise Azerbaycan Anayasası ve kanunlarına uygun olarak gerçekleşeceği vurgulandı. Ayrıca Azerbaycan İçişleri Bakanlığı, personelin Karabağ’daki kamu düzeninin korunmasını ve bölgede yaşayanların güvenliğini sağlayacağı ifade edilerek, bölgedeki sakinlerin İçişleri organlarına katılabileceği belirtildi.

YAŞAM ALANLARINDA İYİLEŞTİRİLME YAPILACAK

Ermeni sakinlerin yaşadığı alanlarda eğitim, sağlık, enerji, doğalgaz, su, yol, iletişim gibi sosyal meselelerin ve altyapı çalışmalarının kısa sürede iyileştirileceği ve ülke genelindeki standartlara uygun hale getirileceği belirtildi.

Ayrıca Karabağ'da ekonomik kalkınmayı hızlandırmak amacıyla uygulanan vergi ve gümrük imtiyazlarını da içeren özel bir teşvik paketinin bölge sakinlerini için uygulanacağı aktarıldı.

MANAT, KARABAĞ'DA DA KULLANILACAK

Azerbaycan'ın ulusal para birimi Manat'ın da Karabağ'da kullanılacağı aktarılırken, Ermeni sakinlerin yaşadığı bölgelerde girişimcilik faaliyetlerine yönelik desteklerin sağlanacağı ve ülkede uygulanan imtiyazlı krediler, faiz sübvansiyonu, kredi garantileri ve diğer mali araçların Ermenilerin yaşadığı bölgeler için de geçerli olacağı kaydedildi.

ERMENİ NÜFUS, SOSYAL HİZMETLERDEN DE YARARLANABİLECEK

Karabağ'daki Ermeni sakinlerin Azerbaycan'ın sosyal güvenlik sistemine dahil edileceği, sosyal yardımlardan, sosyal hizmetlerden ve istihdam programlarından yararlanma hakkına sahip olacağı belirtilerek, Azerbaycan vatandaşlarının kullandığı Mobil ASAN ve Mobil DOST sistemlerinden de yararlanacağı bildirildi.

Karabağ'daki Ermenilerin kültürlerinin, dinlerinin güvence altına alınacağı ve Ermeni dilini kullanmalarına izin verileceği kaydedilerek, yeniden entegrasyonun uygulanmasına ilişkin Ermeni nüfusun temsilcileriyle temasların sürdürüleceği aktarıldı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...