Rumlar devreye girdi: Karabağ'dan ayrılan Ermeniler için yeni adres

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Rumlar devreye girdi: Karabağ'dan ayrılan Ermeniler için yeni adres

DÜNYA Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Azerbaycan'ın Karabağ'ı 30 yıllık işgalden kurtarması, Ermenistan'ın müttefikleri arasında rahatsızlığa neden oldu. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Azerbaycan'a karşı uluslararası toplumu harekete geçmeye çağırırken, evlerinden ayrılan bir kısım Ermeni'ye ev sahipliği yapabileceklerini duyurdu.

Azerbaycan’ın Karabağ’daki terörle mücadele operasyonu sonrasında Ermeni ayrılıkçılar silah bırakırken, taraflar arasında görüşmeler devam ediyor. İşgalden kurtarılan şehirlerde gerçekleştirilen görüşmelerde henüz bir sonuç alınmazken, Ermeniler de gönüllü bir şekilde Ermenistan’a göç ediyor.

BM: ERMENİLERE KÖTÜ MUAMELE YOK

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), bir hafta içinde 100 bine yakın Ermeni’nin Karabağ'dan ayrıldığını ve göç edenlere yönelik herhangi bir kötü muameleni bildirilmediğini duyurdu. UNHCR Ermenistan Temsilcisi Kavita Belani, Azerbaycan tarafının göçmenlere karşı kötü muamele sergilediğine dair bir olay yaşanmadığını söyledi.

Öte yandan, Azerbaycan süreci yakından takip etmesi amacıyla BM’yi Karabağ’a davet etti. Karabağ’da 30 yıl boyunca işgal eden sözde yönetim, BM’nin bölgeye erişimine izin vermiyordu.

Azerbaycan, sözde Karabağ’daki yönetimde görev alan isimlerin sivillerin arasına karışarak Ermenistan’a geçişini engellemek için sınırda sıkı bir kontrol uyguluyor. Azerbaycan sınır muhafızları, Laçın koridorundan Ermenistan'a geçmeye çalışan önemli bir ismi daha yakaladıklarını duyururken, söz konusu ismin Karabağ'daki ayrılıkçıların milis ordusunda görev yapan Tümgeneral David Manukyan olduğu bildirildi.

Rumlar devreye girdi: Karabağ'dan ayrılan Ermeniler için yeni adres

ERMENİSTAN’IN MÜTTEFİKLERİ RAHATSIZ

Azerbaycan’ın Karabağ’da 30 yıl boyunca devam eden ve uluslararası hukuka aykırı işgali sonlandırması, Ermenistan’ın sıkı müttefiklerini rahatsız etti. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, resmî açıklamayla Ermenistan'a destek verip Azerbaycan'ın 'etnik temizlik' yaptığını ileri sürdü. Uluslararası toplumu Azerbaycan'a karşı harekete geçmeye çağıran Rumlar, Bakü yönetiminin 19 Eylül'de başlayıp 24 saatte zafere ulaşan operasyonunu da kınadıklarını duyurdu.

GKRY Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesinde yer alan açıklamada Azerbaycan'ın 2020'de imzalanan ateşkes antlaşmasını ihlal ettiği iddia edilirken, Bakü yönetiminden Ermenistan'ın toprak bütünlüğüne saygı göstermesi istendi.

Açıklamada ayrıca Güney Kıbrıs ve Ermenistan arasında güçlü tarihi bağlar olduğu vurgulanırken Karabağ'dan ayrılanlara insani yardım sözü verilip bazılarının Güney Kıbrıs'ta barınabilmesinin üzerinde çalışıldığı aktarıldı.

TERÖRLE MÜCADELE OPERASYONU

Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri, Dağlık Karabağ’daki yasadışı Ermeni silahlı grupların terör saldırıları sonrasında bölgede terörle mücadele operasyonu başlattığını duyurdu. 24 saat süren operasyon sonrasında Ermeni ayrılıkçılar silah bıraktıklarını bildirdi. Ayrılıkçıların silah bırakmasıyla 1994 yılından bu yana işgal altındaki pek çok yerleşim yerine Azerbaycan bayrağı yeniden dikildi.

Rumlar devreye girdi: Karabağ'dan ayrılan Ermeniler için yeni adres

ŞEHİT SAYISI AÇIKLANDI

Azerbaycan Sağlık Bakanlığı, yaptığı yazılı açıklamada 24 saat süren terörle mücadele operasyonu sonucunda şehit olan güvenlik güçlerinin sayısını açıkladı. Bakanlık, 24 saat süren operasyon esnasında 192 askerin şehit, 511 personelin ise yaralandığını duyurdu.

Yazılı açıklamada, "Yerel terörle mücadele tedbirleri sırasında Azerbaycan Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri'nin 192 askeri şehit oldu. Şehit askerlerin 180'i Millî Savunma Bakanlığı, 12'si ise İçişleri Bakanlığı mensubu. Şehitlerden biri ise sivil.” açıklaması paylaşıldı.

Şehit düşen 180 askerin kimlik bilgileri paylaşılırken, 11 askerin kimlikleri ise adli tıp uzmanlarının yapacağı genetik inceleme sonrasında belirlenecek. Açıklamada, operasyon süresince Ermenistan ordusunun ateşi sonucu 1 sivilin yaşamını yitirdiği, 1 sivilin ise yaralandığı belirtildi.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...