YKS'de baraj kalktı, eksi netle üniversite kapısı açıldı!

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
YKS'de baraj kalktı, eksi netle üniversite kapısı açıldı!

Eğitim Haberleri  / Türkiye Gazetesi

YKS baraj puanının kaldırılması, YÖK Atlas verilerine göre, öğrencilere eksi netle üniversite okuma imkanı tanıdı. Bu yıl öğrencilerin 4 yıllık üniversite bölümlerine yerleşebilmek için eksi 9,5 netle edebiyat kazanması dikkat çekti. Bazı öğrenciler ise, Türkçe ve edebiyat alanlarında sıfırın altında net yaparak edebiyat bölümlerini tercih etti.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Atlas verilerini güncelledi ve barajın kaldırılmasının üniversite kazanmayı nasıl etkilediğini ortaya koydu. Önceki yıllarda Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) kendi bölümleriyle ilgili sorularda eksi net yapanların yanı sıra, bu yıl toplam sorularda eksi net yapanlar da dikkat çekti.

TÜRKÇE EKSİ NETLE EDEBİYAT BÖLÜMÜ KAZANDI 

Bazı bölümlere -8,75, -7,25, -9,5 net yapan öğrencilerin üniversiteye giriş yaptığı görüldü. Hatta Türkçeden eksi 7,5 net yapan öğrencinin Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü kazanması dikkat çekti. Özellikle çocuk gelişimi bölümünün önlisans programlarındaki eksi netlilerin dikkat çektiği bu durumda, bu bölümlere yerleşen öğrencilerin çoğunun vakıf üniversitelerinde olduğu gözlemlendi.

BirGün gazetesinden Mustafa Kömüş'ün haberine göre, eksi net ya da sıfır netle üniversite kazananların yanı sıra, Türk Dili ve Edebiyatı bölümüne girenlerin netleri de dikkat çekti. Fatih Sultan Mehmet, Kapadokya ve Haliç üniversitelerinde Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü kazanan öğrencilerin, Türkçe netlerinin 0'ın altında olduğu görüldü.

TARİHTE DE EKSİ NET YAPANLAR YERLEŞTİ

YÖK'ün üniversiteye girişteki baraj uygulamasını kaldırmasının ardından, Türkçe ya da matematikten yarım net yapan öğrencilerin puanları geçen yıl ilk kez hesaplanmaya başlandı. Baraj kalkmadan önce 4 yıllık bölümler için en az 27 net, 2 yıllık bölümler için de 8,75 net yapmak gerekiyordu.

Fizik, kimya, tarih, coğrafya gibi bölümleri kazanan öğrencilerin de YKS'de kendi bölümlerinin sınavlarında eksi net yaptığı gözlendi. Özellikle tarih sınavlarında hem birinci kısımda hem de ikinci kısımda eksi net yapan öğrenciler dikkat çekti.

FİZİK

Uludağ Üniversitesi: 0
Selçuk Üniversitesi: -0,75
Abant İzzet Baysal Üniversitesi: -0,25
Harran Üniversitesi: 0

KİMYA

Namık Kemal Üniversitesi: -0,75
Sütçü İmam Üniversitesi: -1,75
Binali Yıldırım Üniversitesi: 0
Harran Üniversitesi: 0

COĞRAFYA

M. Akif Ersoy Üniversitesi: -0,25
Kastamonu Üniversitesi: -0,25
Karatekin Üniversitesi: -0,25

TARİH-1

Dumlupınar Üniversitesi: -1,75
Celal Bayar Üniversitesi: -1
İnönü Üniversitesi: -0,5
Karabük Üniversitesi: -1,25

TARİH-2

Ömer Halisdemir Üniversitesi: -0,5
Kırıkkale Üniversitesi: -0,25
Trakya Üniversitesi: 0
Yeditepe Üniversitesi: -0,75

Düzenleyen:  - Eğitim
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...