HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Gündelikçiye sigorta mecburiyeti Nisan'da başlıyor

Kaynak:
Gündelikçiye sigorta mecburiyeti Nisan'da başlıyor

Ekonomi Haberleri  / 

Önümüzdeki haftadan itiraben evlerde çalışan herkes sigortalı olacak. Sigortayı yaptırmayanlara ise ağır para cezası kesilecek .

Sabah gazetesi yazarı Faruk Erdem, gündelikçilerle ilgili yapılan yeni düzenlemeyi köşesine taşıdı. Erdem vatandaşları ani baskınlar konusunda uyardı. nbsp;
İşte Faruk Erdem'in yazısındaki ilgili bölüm: "1 Nisan'dan itibaren evde 10 günden fazla bir yardımcı çalıştıran herkes işveren konumuna gelecek. Bu insanların sigortaları yapılacak ve SGK'ya bildirimde bulunulacak. Eğer gündelikçi kadınlar size 10 günden az geliyorsa (örneğin haftada bir) onları da sigortalı yapmak zorundasınız. Bu gündelikçilerin (çocuk bakıcıları da dahil) günlük primleri (iş kazası, meslek hastalığı sigortası) günlük kazanç alt sınırının yüzde 2'si olacak. Bu da 2015'in ilk 6 ayı için 80 kuruşa karşılık geliyor. Çalışanlar isterlerse kalan sürenin primini ödeyerek bu günleri emeklilikten saydırıp sağlık hizmetinden faydalanacak.


PARA CEZASI VAR


Sürekli ya da 10 günden fazla çalışan kişiler için ise asgari ücretin altında bir ücret belirlemeniz mümkün değil. Evde çalıştırılan kişiler için damga ve gelir vergisi alınmıyor . Bu yüzden de primler düşük oluyor. İşveren olarak evde çalıştırdığınız kişiler için yüzde 32.5 oranında prim ödemek durumundasınız. Bu da en az 390 lira civarında bir para olacak. Evdeki yardımcıları kayıtdışı çalıştırmanın cezası her ay için brüt asgari ücret (1.201.5 TL) kadar olacak. Yapacağınız işlemler hiç de zor değil. Üstelik internetten de bildirim ve ödeme imkânı bulunuyor. İlk başta iki tarafın da imzalayacağı bir bildirim formu kuruma verildikten sonra işlemler kolayca yapılabiliyor.


ANİ DENETİM OLACAK


Sigorta işini öncelikle bir vicdan meselesi olarak kabul etmek gerekiyor. Çalışanların hakkı olduğunu düşünerek yaptırmak lazım. Yaptırmamanın cezası da ağır. SGK denetçileri evlere giderek ani baskınlarla kontroller yapacak.

Ekonomi
Kaynak:
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...