Mehmet Şimşek: CHP'nin vaatleri 1.5 yılda IMF kapısına götürür

Mehmet Şimşek: CHP'nin vaatleri 1.5 yılda IMF kapısına götürür

Ekonomi Haberleri

Şimşek, "Allah korusun, bunlar uygulamaya konulsa, 1.5 yılda ülkeyi IMF kapısına götürür. Biz aptal mıyız ki bu vaatlerde bulunmuyoruz" dedi

Muhalefet partisi CHP'nin seçim vaatlerini eleştiren Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu vaatlerin bütçenin iflası anlamına geldiğini ifade etti. Şimşek, bir televizyon kanalında soruları cevaplarken, gelir kaybı ve harcamalar dikkate alındığında CHP'nin vaatlerinin 149.5 milyar lira ilave maliyet getirdiğini belirterek, "Biz 2016 için 16 milyar lira bütçe açığı öngördük. Bu vaatlerin maliyeti ise 149.5 milyar lirayı buluyor. Böyle bir program uygulansa büyüme eksiye döner, kriz gelir, 1.5-2 yılda IMF'nin kapısı çalınır. Biz de seçim kazanmak isteriz. Anayasayı değiştirecek çoğunluğu almak isteriz. Biz aptal mıyız, neden bunları uygulamaya koymuyoruz" ifadesini kullandı. Bakan Şimşek, vaatlerin parasal karşılığını ise şöyle sıraladı:
-Emekliye 2 ikramiye 20 milyar lira. En düşük emekli aylığının 1500 liraya çıkarılmasının ilave maliyeti 37.5 milyar lira. nbsp;
-İşsiz 800 bin kişiye asgari ücret karşılığı işbaşı eğitimi verilmesi, 11.2 milyar lira.
-Kamu işçilerine ve memurlara kadro verilmesinin ilave maliyeti 8 milyar, taşeron işçilerin kadroya alınması, 30 milyar lira daha maliyet.
-Aile sigortasıyla engellilere 400-600 lira yaşam aylığı, 6.8 milyar lirayı bulur.
-Okullarda ücretsiz öğle yemeği 5 milyar lira.
-15 bin aile merkezi yapım maliyeti 3 milyar lira, sağlık hizmetlerinden alınan katılım payının kaldırılması 2.5 milyar lira.
-Prim borcu olan esnafın sağlık hizmetinden yararlanmasının bedeli 2 milyar lira.
VERGİSİZ MAZOT BİLE 1.7 LİRA
CHP'nin çiftçiye mazotun 1.5 liraya verileceğinin hatırlatılması üzerine de Şimşek, "Mazotun vergi öncesi maliyeti 1.71 lira. Hem sübvansiyon hem vergiden vazgeçme maliyeti sadece çiftçiler açısından 4.8 milyar lira. Böyle bir zihniyet, petrol, mazot ithal edecek döviz bulamaz. Nitekim 1970'lerde bu sübvansiyonlar nedeniyle Sayın (Deniz) Baykal'ın bakan olduğu dönemde petrol ithal edemiyorduk. Rahmetli Turgut Özal geldi, sistemi düzeltti" dedi. Kredi kartı faiz borcunun yüzde 80'inin silineceğine dair taahhütle ilgili olarak da Şimşek; "Bu durumda bankalar batarsa faturayı kim öder? Vatandaş öder" dedi.

YARDIM DA TEKLİF ETTİ

'Kaynak göstersin CHP'ye oy veririm'


CHP'ye çağrıda bulunan ve bu vaatlerin kaynağını soran Maliye Bakanı Şimşek, "Bütün bunları yapacak kaynak göstersinler, 'ben de CHP'ye oy vereceğim' derim. Bana, bırakın 149.5 milyar lirayı, 3'te birini açıklasınlar, ben onlara oy vereceğim. Cari açığı patlatmadan, Türkiye'yi krize götürmeden bu taahhütleri yerine getireceklerini açıklasınlar, Nobel Ödülü hak ederler" dedi. Şimşek şunları söyledi: "Bütçenin en büyük kalemi personel harcamaları. Tasarruf edeceklerini söylüyorlar. Maaşları mı indireceksiniz? 'Maaşları artıracağız' diyorlar. O zaman nasıl tasarruf yapacaksınız? 60 milyar lira tasarruf yapacaklarmış. Zaten iki kalemde emeklilere yönelik 60 milyar liranın üzerinde bütçe açığını patlatacaksınız. Bize hangi vergileri artıracaklarını, nereden kısacaklarını, bunları yapamayacaklarsa kimden borç alacaklarını açıklasınlar. CHP'nin içerisinde bütçeyi çok iyi bilen arkadaşlarımız var ama kaynak, etki analizi, hesaplama konusunda yardıma ihtiyacı varsa, onu da yaparım."

Atamalarda nbsp;öncelik eğitime nbsp;verilecek
Bu yılki atamalarda da önceliği eğitime vereceklerini vurgulayan Şimşek, ikinci önceliğin ise sağlık olacağını belirtti. Şimşek, personel ihtiyacını bütçe çerçevesinde karşılamaya devam edeceklerini söyledi. Bakan Şimşek, vatandaşın popülizme prim vermeyeceğini ifade etti ve "Doğrusu bu kadar büyük dozda popülizmi de ben hiç beklemezdim" diye konuştu.

Ekonomistler: Vaatler uçuk


Profesör Erdal Tanas Karagöl, "Yıllarca AK Parti'nin yardımlarını 'kömür, makarna dağıtıyor' diye eleştiren CHP, şimdi uçuk vaatlerle oy istiyor" dedi

CHP'nin vaatlerini, ekonomistler de değerlendirdi. Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İktisat Profesörü Erdal Tanas Karagöl, bu vaatleri 'uçuk' olarak nitelendirdi ve "Gerçekleştirilmesi için bütçenin yarısı harcanmalı" görüşünü dile getirdi. Al Jazeera'de yer alan değerlendirmede Karagöl, "Bunlar yeni değil. AK Parti tarafından yıllardır yerine getiriliyor. Sosyal yardım programları, eğitim, sağlık, yakacak, istihdam gibi alanlara yılda 23-24 milyar lira harcanıyor. CHP yıllarca sosyal yardımları, AK Parti'nin yaptıklarını 'kömür, makarna dağıtıyor' diye küçümsedi. Şimdi AK Parti gibi davranmaya çalışıyor. Bir şeyler vadedince seçmen etkilenir algısı var" dedi. Prof. Erdal Tanas Karagöl, "Bu vaatler için bütçenin yarısının dağıtılması gerek" dedi. Marmara Üniversitesi Profesörü Burak Arzova da "Gerçekleşmesi kolay değil. Maliyet belirtilmemiş, hangi kaynaklarla karşılanacağı hususu açık değil. Yoksulluk tespiti doğru ama bunun 4 yıllık bir iktidar süresinde tamamen ortadan kaldırılması mümkün değil" dedi. Arzova, yoksul ailelere her ay düzenli yardımın kaynağının açıklanması gereken, 'uygulanabilir görünmeyen' bir vaat olduğunu ifade etti. Kamu maliyesine dikkat çeken Ekonomist Arda Tunca ise, şunları söyledi: Vaatlerin hepsi elbette ki kamu maliyesine ek yüktür. Bütçe açığını da artırır. CHP, halka doğrudan maddi destek sunup AK Parti ile rekabet edeceği ve iktidarın yolunu açacağı izlenimini veriyor.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...