Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Torosların suyu Konya ovasına aktı

Torosların suyu Konya ovasına aktı

Ekonomi Haberleri

Konya Ovası Projesi (KOP) kapsamında çalışmaları yürütülen "Mavi Tünel" ile Akdeniz'e dökülen sular, ovaya akmaya başladı.

Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamid döneminde başlayan 150 yıllık rüya gerçek oldu. Türkiye'nin GAP'tan sonra en büyük sulama yatırımı olan Konya Ovası Projesi (KOP) kapsamında çalışmaları yürütülen "Mavi Tünel" ile Akdeniz'e dökülen sular, ovaya akmaya başladı. Proje kapsamında Göksu Havzası'ndaki sular Bağbaşı, Bozkır ve Afşar barajlarında toplanarak 17 kilometrelik Mavi Tünel vasıtasıyla regülatöre iletiliyor. Buradan Apa Barajı'na aktarılan su, ovada çiftçilerin hizmetine sunuluyor. nbsp;
KOP ile Akdeniz'e boşa akan 700 milyon metreküp suyun Konya Ovası'nın 2050 yılına kadar su ihtiyacını karşılayacağını belirten Devlet Su İşleri Konya 4. Bölge Müdürü Mustafa Uzun, tarihî bir olaya tanıklık ettiklerini belirterek, "Göksu'nun suları Bağbaşı Barajı'nda toplanarak 17 kilometrelik tünelle artık Konya Ovası'na aktarılıyor. 150 yıllık bir rüyaydı, şimdi gerçekleştiriliyor. Bu su ovamıza ve ülkemize bolluk, bereket getirecek. Projenin devam eden çalışmaları var. Akdeniz'e akıp giden Göksu havzasındaki sular artık Konya Ovasına bereket getirecek" dedi. Bağbaşı Barajı'nda depolanan 190 milyon metreküp suyun, Mavi Tünel vasıtasıyla Apa Barajı'na intikal ettirildiğini anlatan Uzun, bu suyun buradan da sulamada kullanılmak üzere ovaya aktarıldığını ifade etti. Uzun, "Debisi 60 metreküp/saniye su Mavi Tünel'den çıkıyor. Osmanlı döneminde başlayan 150 yıllık rüyanın, mutluluk verici, tarihi bir anındayız. Hayırlı olsun" diye konuştu.
Türkiye'nin en büyük yapay göleti kuruluyor nbsp;

Mavi Tünel'den suların proje kapsamında yapımı devam eden 125 kilometrelik kanal vasıtasıyla Hotamış Depolaması'na iletileceğini ifade eden Uzun, burada oluşacak göletin, 55 kilometrekarelik alanla Türkiye'nin en geniş yüzeyli suni gölü olacağını dile getirdi. Uzun, projeyle Konya'nın iklimi ve ürün çeşitliliğinin de değişeceğinin öngörüldüğünü belirterek, "Konya kent merkezinin, içme suyuyla ilgili en az 2050'ye kadar sorunu olmayacak. Yer altı sularıyla ilgili endişeler de ortadan kalkacak" ifadelerini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...