"Hedefimiz, İslam ülkelerinin petrol gelirlerini tuttuğu fonları Türkiye'ye çekebilmek"

/ Kaynak: AA
"Hedefimiz, İslam ülkelerinin petrol gelirlerini tuttuğu fonları Türkiye'ye çekebilmek"

Ekonomi Haberleri  / AA

Kalkınma Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, hedeflerinin, İslam ülkelerinin petrol gelirlerini tuttuğu fonları Türkiye'ye çekebilmek olduğunu belirtti.

Ceylan, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesinin (İSEDAK) çalışmaları ile İslam ülkelerinin ticaret ilişkisini AA muhabirine değerlendirdi.


Üye ülkeler arasında ticaret hacmini bu yıl yüzde 20'lere çıkarmayı hedeflediklerini ifade eden Ceylan, şöyle devam etti:
"İslam ülkelerinde çok önemli bir ticaret potansiyeli var. 2013 rakamları ile dünya toplam ticaretinin yüzde 11,3'ünü İİT ülkeleri oluşturdu. Yani 57 İslam ülkesinin toplam ticaret hacmi 4,3 trilyon dolar. Bunun yaklaşık 800 milyar doları kendi içlerinde gerçekleşiyor. İİT ülkeleri petrol gelirlerinden dolayı 400 milyar dolar net dış ticaret fazlası veriyorlar. İşte ülkemizin çabalarından birisi bu ticaret fazlasının oluşturduğu fonların üye ülkelerde kalmasını sağlayarak, bu ülkelerin gelişmesine katkıda bulunmasıdır. Bunu çok önemsiyoruz, o açıdan da her İSEDAK toplantısında ülkeler arası ticaretin geliştirilmesine yönelik önerilerimizi dile getiriyoruz."


Ceylan, Türkiye'nin dış ticaretinin yaklaşık yüzde 20'sinin İslam ülkeleri ile gerçekleştirildiğini belirtti. Söz konusu ülkelerin petrol gelirlerinin büyük kısmının Batılı ülkelerdeki fonlarda tutulduğunu ifade eden Ceylan, şunları kaydetti:
"Hedefimiz, İslam ülkelerinin petrol gelirlerinin tutulduğu bu fonları, Türkiye'ye, bölgemize çekebilmek. Bu fonlar vasıtasıyla bu ülkelerin gelişme ve kalkınmasına ivme kazandırmak istiyoruz. Bu konuda Türkiye olarak elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız. İSEDAK gibi platformlarda bütün çabamız birliktelik, işbirliği ve dayanışma bilincini her şeyden önce ortaya koymak. Bunu bir kavratabilsek gerisi gelecek. Maalesef bu zamana kadar yeterince gerçekleştirilemedi. Fakat son zamanlarda önemli gelişmeler de var. Körfez ülkelerinden tatmin etmese de özellikle Türkiye'ye önemli bir fon akışı söz konusu."

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...