Türkiye bilişim üssüyle 25 trilyon dolara gidecek

Türkiye bilişim üssüyle 25 trilyon dolara gidecek

Ekonomi Haberleri

Türkiye'ye teknolojide çağ atlatacak Bilişim Vadisi'nin temeli atıldı.

Gebze'nin Muallim köyünde kurulması planlanan Bilişim Vadisinde, teknolojik ürünlerde kullanılan çiplerden internet teknolojisine, organ prototipi yapan 3 boyutlu yazıcılardan yazılıma kadar birçok konuda faaliyet gösterilecek. Bilgi ve iletişim teknolojileri alanında çalışacak olan, ABD'deki 'Silikon Vadisi'ne benzer bir büyüklüğü içeren Bilişim Vadisi'nin temeli, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın katıldığı törenle atıldı. Bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün dünyadaki pazar büyüklüğünün 5 trilyon dolara ulaştığını ifade eden Bakan Işık, "Bu alanda gelişmekte olan ülkelere en büyük fırsatları sunan sektör, yazılımdır. Biz de ülke olarak yüksek teknoloji sektörleri ve yazılım ile yeni bir atılımın eşiğindeyiz" dedi. Çevresinde en büyük 500 sanayi kuruluşundan 87'sinin bulunduğu, 37 organize sanayi bölgesi, 14 üniversite, TÜBİTAK ve TSE gibi kurumların bulunduğu bölgeyi bilişim teknolojileri alanında cazibe merkezi haline getireceklerini söyleyen Işık, "3.5 saatlik uçuş mesafesi ile 25 trilyon dolar büyüklüğünde bir pazar hacmi ile 1.5 milyarlık bir nüfusa ulaşabilen bölge, havaalanları, hızlı tren, otoyol bağlantıları ve Körfez geçişi ile lojistik açıdan önemli bir lokasyon haline gelecek" dedi.
2000'li yılların başında 1 milyar dolar için IMF kapısında bekleyen Türkiye'nin bugün sadece özel şirketleri araştırma yapsın, ürün geliştirsin diye 1.5 milyar lira destek verdiğini hatırlatan Işık, "Bilişim Vadisinde kuluçka merkezleri, uluslararası yenilik ve teknoloji transfer ofisleri ve prototip atölyeleri ile güçlü bir sinerji oluşturacak" ifadesini kullandı.
HAYATA ZENGİNLİK KATACAK ALAN
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 5 bin Ar-Ge firması ve yaklaşık 100 bin çalışanın kullanacağı Bilişim Vadisinin, büyük rekreasyon ve spor alanları, eğitim tesisleri ve sosyal donatılarla zengin bir yaşama alanı haline geleceğini ifade etti.

Teknolojiyi üreten ülke olacağız


Bilişim Vadisi, teknolojinin her alanında çalışan firmalara açık olacak. Prototip organ yapan üç boyutlu yazıcı üretiminden, cep telefonu, televizyon gibi ürünlerde kullanılan çiplere, yazılım firmalarından oyun firmalarına kadar teknolojideki her adım bu vadide atılabilecek. Bilişim Vadisi ile geleceğin dünyasına yön verecek teknolojilerin üretileceği bir ekosistem kurduklarını, Türkiye'nin teknoloji odaklı büyümesini hızlandıracak adımların en büyüğünü bu projeyle hayata geçirdiklerini vurgulayan Bakan Işık, "Bulut bilişim, nesnelerin interneti, kablosuz iletişim teknolojileri (4G-5G), 3 boyutlu yazıcılar gibi teknolojiler üzerinde yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Teknolojiyi sadece kullanan değil, aynı zamanda geliştiren bir ülke olmak için kararlılıkla yola devam ediyoruz"dedi.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...