'Milli uçak' 2019 yılında semalarda

'Milli uçak' 2019 yılında semalarda

Ekonomi Haberleri

1920'li yıllarda üretimi başlayan ancak çıkarılan engeller sonucu rafa kaldırılan 'Yerli Yolcu Uçağı'nda somut adım atıldı.

ÖNDER ÇELİK
İlk üretimini 1923'te Vecihi Hürkuş'un yaptığı, daha sonra ise 1936'da iş adamı Nuri Demirağ tarafından üretimi yapılan ancak çıkarılan bir takım engeller sonucu rafa kaldırılan 'Yerli Uçak' hayali için dün somut adım atıldı. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın himayesinde başlatılan ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından yürütülen 'Bölgesel Yolcu Uçağı Projesi' kapsamında milli imkânlarla yaklaşık 1.5 milyar dolar yatırımla üretilecek Türkiye'nin ilk yerli yolcu uçağının dünyaya pazarlanması hedefleniyor. Savunma Sanayii İcra Komitesi'nin ana yüklenici olarak görevlendirdiği; Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. (STM) ile Eren ve Fatih Özmen çiftinin sahibi olduğu ABD merkezli Sierra Nevada Corporation (SNC) tarafından üretilecek yolcu uçağı Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katıldığı törenle tanıtıldı.
32 VE 70 KİŞİ KAPASİTELİ
Kamu ve özel sektör iş birliği ile 2023 yılına kadar üretilmesi planlanan milli uçak TRJ-628, 70 yolcu kapasiteli olacak. Uçağın üretimini gerçekleştirecek SNC firması Alman Dornier uçaklarını modifiye ediyor. Bu kapsamda, süreci hızlandırmak için halen çeşitli ülkelerde aktif olarak kullanılan 32 kişilik bir uçak modernize edilerek TRJ-328 ve T-328 adıyla Türkiye'de kurulacak bir tesiste üretilecek. 32 kişilik jet motorlu olarak üretilecek TRJ-328 uçağı, 750 kilometre hızla 3720 kilometre menzile sahip olacak ve kalkış için 1400 metrelik kısa pistler yeterli olacak. Aynı uçağın T-328 turboprop (pervaneli) modeli ise 620 kilometre hızla 1.850 kilometre menzile uçabilecek. Test uçuşunu 2017'de yapacak milli uçak Başbakan Davutoğlu'nun verdiği bilgiye göre, 2019 yılında üretime geçecek. 2023 yılında ise 50 adetlik sipariş alınacak. TRJ-328 ve T-328 uçakları, yolcu haricinde kamu ve özel sektör ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde ambulans, deniz karakol, VIP, askeri nakliye uçağı ya da istihbarat görevleri için de kullanılabilecek.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...