Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Küresel piyasalar ECB'ye odaklandı

/ Kaynak: AA
Küresel piyasalar ECB'ye odaklandı

Ekonomi Haberleri  / AA

Küresel piyasalar, bugün kararları açıklanacak Avrupa Merkez Bankası toplantısına odaklandı.

Euro 3 lirayı zorlarken, piyasaların gözü kulağı bugün Avrupa Merkez Bankası`nın 14:45`te yapacağı açıklamaya kilitlendi. ECB`den yeni bir politika adımı beklemiyor.. Küresel piyasalar, Yunanistan belirsizliği sürerken, bugün kararları açıklanacak Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısına odaklanırken, yurtiçinde mayıs ayı enflasyon verileri takip edilecek.ABD'de dün açıklanan fabrika siparişleri verisinin beklentilerin altında kalması ile dolar endeksi hızlı bir şekilde düşüşe geçerek 97,53'ten 95,67'ye geriledi, 10 yıl vadeli tahvil faizleri yüzde 2,18'den yüzde 2,26'ya yükseldi. Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,16, S amp;P 500 endeksi yüzde 0,10 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,13 değer kaybetti. Analistler, cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisi öncesinde bugün ADP özel sektör istihdamının takip edileceğini belirterek, Avrupa ile ilgili gelişmelerin de özellikle dolar endeksinin yönü üzerinde belirleyici olabileceğini kaydediyor.


Avrupa tarafında, Yunanistan'ın bu hafta IMF'ye gerçekleştirmesi gereken ödemeyi yapabileceği ancak kreditörlerle anlaşmanın henüz sonuçlanmadığı haberlerinin, belirsizliğin bir süre daha devam edebileceğine işaret ettiğini aktaran analistler, bu konuda gelecek haberler ve ECB'nin kararlarının ardından Başkan Mario Draghi'nin açıklamalarının takip edileceğini ifade ediyor. Dün Avro Bölgesi'nde enflasyon, beklentilerin hafif üzerinde artarken, avro/dolar paritesi 1,09'dan 1,12 sınırına kadar yükseldi, Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,94, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,41 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,36 değer kaybetti.


Asya tarafında, dolar/yen paritesi son 12 yılın zirvesi olan 125'i gördükten sonra düşüşe geçerek bugün 123,79'a geriledi. Açıklanan hizmet sektörü verilerinin beklentiler seviyesinde olmasına karşın kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,45, Çin'de Şanghay endeksi yüzde 1,02 düştü.


Yurtiçinde, dün dolar endeksinin düşüşünden ve ABD'de açıklanan verilerin beklentilerin altında kalmasından bulduğu destekle üst üste 3 gün süren hızlı düşüşünü sonlandıran BIST 100 endeksi günü yüzde 1,23 artışla 81.420 puandan tamamladı. Analistler, yurtiçinde enflasyon verilerinin takip edileceğini belirterek, ABD verilerinin ve ECB kararlarının da piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını, BIST 100 endeksinin 80.000 seviyesinin destek, 82.500 seviyesinin direnç konumunda olduğunu kaydediyor.


AA Finans'ın, TÜİK tarafından bugün açıklanacak enflasyon verilerine ilişkin anketine göre ekonomistlerin beklentilerinin ortalaması yüzde 0,61 oldu. Ankete katılan ekonomistlerin mayıs ayı için enflasyon beklentileri, en yüksek yüzde 1,10 ve en düşük ise yüzde 0,25 aralığında yer aldı. Ekonomistlerin mayıs ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına (yüzde 0,61) göre nisan ayında yüzde 7,91 olan yıllık enflasyonun yüzde 8,14'e yükseleceği hesaplanıyor. Ekonomistlerin yıl sonu enflasyon beklentisinin ortalaması ise yüzde 7,24 oldu. nbsp;

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...