Gıda bozuk çıksa da şikâyetten kaçıyoruz

Gıda bozuk çıksa da şikâyetten kaçıyoruz

Ekonomi Haberleri

Tüketiciler gıda ile ilgili sorun yaşadığında şikayet etmiyor. 3 kişiden 2'si gıda güvenliğine inanmazken, 'helal gıda' beyanına güvenip tercih yapıyor

DAMLA?PEKER

Tüketiciyi korumaya yönelik kanun ve tedbirlere rağmen milyonlarca kişi hakkını aramakta çekingen davranıyor. Yapılan bir araştırma, özellikle gıdada sıkıntı yaşayanların şikayetten kaçındığını ortaya koydu. İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Yüksek Lisans öğrencilerinin yaptığı araştırmaya katılanlar gıda güvenliğine inanmadıklarını ifade etti. Ankete katılan 521 kişiden 168'i gıdayı güvenli bulurken, 345'i güvensiz bulduğunu ifade etti. Bu güvensizliğe rağmen, şikayette bulunan sayısı çok az. Ankete katılanların 312'si herhangi bir sorun yaşadığı gıdayı şikayet etmezken, 87'si şikayeti satıcı firmaya, 36'sı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na, 17'si belediyeye, 8'i kaymakamlığa yaptığı cevabını verdi. Gıdada şikayetin düşük olmasının, mal bedelinden kaynaklandığı tahmini yapılıyor.
ÖNCE KALİTEYE SONRA MARKAYA
Gıda tüketiminde en önemli noktalardan olan son kullanma tarihine birçok tüketici dikkat etmiyor. Ankete katılanların 426'sı son kullanma tarihini kontrol ederken, 332'si etiketi inceliyor. Gıda alırken nelere dikkat edildiğine dair soruya da 521 kişiden 61'i "fiyatı" cevabını verdi. 256'sı kalite, 168'i hijyen, 10'u da önce markaya baktığını söyledi. nbsp;
Ankette, 'Gıda güvenliği ile alakalı en çok problemin yaşandığı ve sağlıksız üretim yapıldığını düşündüğünüz işletmeler hangisi' sorusuna vatandaşların 280'i hazır gıda derken; 76'sı fırınlar, 74'ü lokantalar, 77'si ithal gıdalar cevabı verdi. Katılımcıların 61'i ise başvuruda bulunmadığını söyledi. Ankete katılanların 199'u helal gıdaya güvendiğini, 139'u güvenli bulmadığını, 161'i ise helal gıda hakkında bir fikri olmadığını beyan etti.
SON KULLANMA TARİHİNİ UNUTUYORUZ
Gıda ürünlerinin güvenliği için olmazsa olmazlardan biri son kullanma tarihi...?Ancak tüketicilerin neredeyse yarısı son kullanma tarihine bakmadığı için kısa süre sonra gıda bozulması ile karşılaşıyor. Ancak bu aürünü iade etmeyi aklına dahi getirmiyor.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...