Komşu yolun sonuna geldi

Komşu yolun sonuna geldi

Ekonomi Haberleri

Emeklilik yaşının yükselmesinden sosyal yardımların kesilmesine kadar yaptırımları içeren acı reçetenin, Yunan halkı tarafından kabul edilmesi beklenmiyor

Kreditörlerin, ülkelerine yardım karşılığında öne sürdüğü şartları referandumla oylayacak Yunan halkını zor bir seçim bekliyor. Avrupa Birliği (AB), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Uluslararası Para Fonunun (IMF) oluşturduğu kreditörler, mali yardım için öncelikle zengin şirketlerden, varlıklı vatandaşlardan daha fazla vergi alınmasını ve erken emeklilik imkânlarının kısıtlanmasını şart koşuyor. Emeklilik yaşının en az 67 olmasını isteyen kreditörler, Atina'dan, düşük gelirli emeklilere yapılan maddi desteğin kaldırılmasını ve bu sayede 1 milyar avroya yakın tasarruf yapılmasını istiyor.
VERGİLER ARTACAK
KDV oranının restoranlar ve yemek şirketleri dahil, standart olarak yüzde 23 olarak uygulanması da şart koşuluyor. Sadece temel gıda ve ilaç gibi kritik harcamalarda KDV daha düşük olabilecek. Kreditörler, Yunanistan'ın turizm potansiyeli en yüksek bölgeleri olan adalarda da, ülke geneline göre yüzde 30 az olan KDV'nin yükseltilmesini istiyor. Yüzde 26 olan kurumlar vergisinin yüzde 28'e çıkartılmasını talep eden kreditörler, 2016 sonuna kadar da kurumlar ve kişisel işletmelerden gelir vergisinin peşin alınmasını istiyor.
DESTEKLER AZALACAK
Tarım sektörüne tanınan vergi ayrıcalıkları, sona erecek. Ayrıca, ek vergi yükü altına girecek olan çiftçiler, mazot ve diğer sübvansiyonlardan da yararlanamayacak. Yunanistan, kreditörlerin taleplerini kabul ederse gelecek yılın bütçesinde askeri harcamalarda da 400 milyon avro kısıtlama olacak. Asker sayısı düşecek. "Özelleştirme" başlığı altında da önemli şartlar yer alıyor. Atina Uluslararası Havalimanının yanı sıra, 39 bölgesel havalimanı özelleştirilecek. Ayrıca petrol şirketi HELPE, 35 devlet binası, piyango şirketi, birçok otoyol ve liman da özelleştirilmesi istenen kurumlar olarak sıralanıyor. Kreditörlerin Yunanistan'a sunduğu şartların kabul edilebilmesi için 5 Temmuz'da halkın en az yüzde 40'ının sandığa gitmesi gerekecek.
HALK OLUMSUZ
Emeklilik yaşının yükselmesinden sosyal yardımların kesilmesine, vergi yükünün artmasından kamuda personel azaltımına kadar yaptırımları içeren bu acı reçetenin, Yunan halkı tarafından kabul edilmemesi bekleniyor. Bu durumda kredi musluklarının kapanması ve temerrüde düşen Yunanistan'ın Avro Birliği'nden çıkarılması gündeme gelecek.
Market ve benzinciye koştular
? Yunanistan'da bütün bankalar 6 Temmuz'a kadar tatil edildi. ATM'lerden çekilen para miktarı da mevduat başına günde 60 avro olarak belirlendi. ATM'lerin önünde oluşan uzun kuyruklar dün de sürdü. İhtiyaç maddelerinde sıkıntı yaşanabileceği endişesine kapılan halk, gıda ve yakıt stoklarını artırmak için market ve benzincilere akın etti. Çalışanların maaşlarını ödemekte zorluk çeken birçok küçük ve orta boy işletme, faaliyetlerini geçici olarak durdurdu. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Yunan bankalarındaki yatırımların ve maaş ödemelerinin tamamen güvence altında bulunduğunu kaydetti. Geçen yıl gençlerin yüzde 57'sinin işsiz olduğu ülkede, genel işsizlik oranı yüzde 30'a yaklaştı. 18-34 yaş arası Yunan vatandaşlarının yüzde 65'i, ailesiyle yaşamaya başladı. Bu oran gün geçtikçe artıyor. Nüfusu hızla yaşlanan Yunanistan'da halkın yüzde 37'si 55 yaşın üstünde.




UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...