İngiltere'de Yunanistan rüzgarı

/ Kaynak: AA
İngiltere'de Yunanistan rüzgarı

Ekonomi Haberleri  / AA

Avrupa Birliği üyeliğinin tartışıldığı İngiltere'de, Yunanistan'daki gelişmeler hükümetin elini güçlendiriyor.

Avrupa Birliği'nin (AB) etkinliğinin sorgulandığı ve üyelikle ilgili referanduma hazırlık yapılan İngiltere'de, Yunanistan'daki gelişmeler hükümetin Brüksel'e karşı elini güçlendiriyor.
İngiltere Avro Bölgesi'nde bulunmuyor ancak yaklaşık 40 bin vatandaşı Yunanistan'da yaşıyor ve her yıl yaklaşık 2 milyon İngiliz turist Yunanistan'ı ziyaret ediyor. Dolayısıyla Yunanistan'da önceki gün yapılan referandumun sonucu ve sonrasındaki gelişmelerin, Avro Bölgesi'ndeki ülkeler kadar olmasa da İngiltere üzerinde de ekonomik etkileri olması bekleniyor.
İngiltere'nin AB ülkelerine ihracatında yalnızca yüzde 1,2'lik payı bulunan Yunanistan, İngiltere'nin ticaretinde büyük yer tutmuyor. İngiltere Maliye Bakanı George Osborne buna karşın, "Yunanistan'ın Avro Bölgesi'nden çıkma olasılığıyla ilgili İngiltere'nin dokunulmazlığının olmadığını ve her türlü önlemi aldıklarını" ifade etti.
- Yunan halkından cesaret alınabilir
Ancak ekonomik etkilerden çok AB şüphecisi bir hükümetin yönetimde olduğu İngiltere'de, Yunanistan'daki gelişmelerin siyasi etkileri daha fazla merak ediliyor.
Yunanistan'daki durumla ilgili İngiliz hükümetinin elini güçlendiren ilk konu bu hafta açıklanacak bütçe olacak. Maliye Bakanı Osborne, bütçe açığını gidermek için alınan önlemlerin devam etmesi gerektiğini savunacak. Yaptığı kesintiler nedeniyle sıklıkla eleştirilen Osborne'un bütçe açığını kontrol edemeyen Yunanistan gibi ülkelerin başına gelenlerin ortada olduğunu söylemesi bekleniyor.
Referandum sonucunun İngiltere Başbakanı David Cameron'ın AB'nin reforma ihtiyacı olduğu tezini ve Brüksel'le yürüttüğü müzakerelerde elini güçlendirmesi öngörülüyor. Ancak diğer yandan Cameron'ın İngiliz halkını AB'de kalınması konusunda ikna etmesinin zorlaşacağı tahmin ediliyor. İngiliz halkının da Yunan halkı gibi "Brüksel'in dayatmalarına karşı çıkabileceği" ve referandumda birlikten çıkmak yönünde oy kullanabileceği yorumları yapılıyor.
Ekonomi ve Dış Politika Araştırma Merkezi (EDAM) Başkanı Sinan Ülgen konuya ilişkin AA'ya yaptığı açıklamada, Yunanistan Avro bölgesinden çıkarsa bunun Cameron'ın elini güçlendireceğini kaydederek, "Çünkü Yunanistan'nın Avro bölgesinden çıkma olasılığı, AB'nin bütünlüğüne ve güvenirliğine zarar verecek bir gelişme olarak görülecektir" dedi.
Yunanistan Avro bölgesinden çıkarsa, bunu engelleyememiş bir AB'nin hiç olmazsa İngiltere'yi birlikte tutmak adına biraz esnek davranabileceğini dile getiren Ülgen, "Hem Yunanistan'ı Avro bölgesinde tutamamış, hem İngiltere'yi AB içerisinde tutamamış bir AB yara alacaktır. Dolayısıyla AB İngiltere'ye karşı biraz esnek davranabilir. Bu tabii başta Almanya ve Merkel'in politikaları bakımından geçerli. Ama tabii sırf bu yüzden İngiltere istediğini elde edecektir ve AB içinde kalacaktır demek mümkün değil" diye konuştu.
- Ekonominin kötüleşmesi riski
AB'den çıkılması gerektiğini savunan bazı İngiliz siyasetçiler, uluslararası baskıya karşın Yunanistan'ın AB'ye karşı takındığı tavrı takdirle karşılasa da Yunanistan'ın Avro Bölgesi'nden çıkması ve ekonomisinin daha da kötüleşmesi olasılığının Birleşik Krallık'ın AB'den ayrılma ihtimalini zorlaştırabileceğini dile getiriyor. Yunanistan'ın bundan sonraki ekonomik durumunun İngiliz kamuoyunun AB ilgili görüşlerini ve referandumda vereceği kararı etkilemesi bekleniyor.
İngiltere Başbakanı ve Muhafazakar Parti lideri David Cameron, ülkesinin 1973 yılından bu yana sürdürdüğü AB üyeliğiyle ilgili önce Brüksel ile müzakereler yürütmek ardından 2017 sonuna kadar üyelikle ilgili referandum yapmak istiyor.
Cameron, ülkesinin "reformların yapıldığı, yenilenmiş bir AB'de yer alması" gerektiğini, anlaşma değişiklikleri gibi konularda Brüksel'in fazla yetkiye sahip olduğunu ve serbest dolaşıma sınırlama getirilmesini savunuyor.
Yunan halkı önceki gün yapılan referandumla, önerilen uluslararası ekonomik kurtarma paketini yüzde 38,7'e karşı yüzde 61,3 oyla reddetmişti.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...