Demirci ilçesinde kirazda yaşanan kalibre ve fiyat düşüklüğü nedeniyle ilçedeki bir kiraz üreticisi kirazı satmak yerine pekmezini yaparak 3 katı fazla gelir elde etti.

Türkiye'de kirazın en geç hasat edildiği bölgeler arasında yer alan Demirci'de, fiyatlardaki düşüş nedeniyle birçok üretici çözüm arayışına girdi.

İlçede uzun yıllardır kiraz üreticiliği yapan Ömür Gümüş, AA muhabirine, yetiştirdiği yaklaşık 2 ton kiraza düşük fiyat verilmesi sebebiyle, satmama kararı aldığını kirazları başka bir şekilde değerlendirdiğini anlattı.

Gümüş, bölgelerinde birçok kiraz üreticisinin yaşanan don, dolu ve sağanak yağış nedenlerinden dolayı ürünlerini hak ettiği değerde satamadığını belirterek, "Ben de kirazları düşük fiyat nedeniyle toplamadım. Eğer düşük fiyattan kirazlarımı satsaydım zarar edecektim" dedi.

Tarladaki ürünü ne yapacağına dair bir çözüm bulmak için günlerce düşündüğünü anlatan Gümüş, "Ben de kirazın pekmezini yapmaya karar verdim. Bir kazanlık pekmez için kiraz toplayarak salçaçeker makinesinde öğüttük. Çıkan suyu 2 gün beklettim. Beklettiğim kiraz şırasına pekmez toprağı ekleyerek, odun ateşinde yaklaşık 8 saat kaynatarak kirazın pekmezinin ürettim" diye konuştu.

Kirazı meyve olarak ancak 1 liradan satabileceğini aktaran Gümüş, 5 kilogram kirazdan 1 buçuk kilogram pekmez elde ettiğini ve kilosunu 15 liradan satarak, aynı üründen 3 kat fazla para kazandığını dile getirdi.

Ziraat Odası ve belediye alternatif üretimlere destek veriyor
Demirci Ziraat Odası Başkanı Mehmet Karakaya üreticinin yetiştirdiği üründen en iyi şekilde kazanç sağlaması için oda olarak gereken desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.

Geçen yıla göre kiraz üretiminde yüzde 100'e varan bir artışın olduğuna dikkati çeken Karakaya, "Oda olarak kirazın farkı yollarda değerlendirilmesi için belediyemizin hazırlayacağı projelere destek verecek, çiftçilerimizin ürünlerini en iyi şekilde değerlendirilmesini sağlayacağız" diye konuştu.

Demirci Belediye Belediye Başkanı Selami Selçuk da yaklaşık 15 yıldır kiraz üretiminin ilçe ekonomisini güçlendirdiğini belirterek, "Ürün artışını ihracat ve iç piyasanın yanı sıra farklı yollarla da tüketiciyle buluşturmak için projeler üzerinde çalışıyoruz. Kirazda artan rekolteyi kiraz pekmezi ve kurutulması şeklinde de değerlendirmeyi hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.